Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Αττική έχει πολλά ενεργά μέτωπα και θα είναι δύσκολη η κατάσβεσή της. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι άνεμοι θα είναι ισχυροί τις επόμενες ώρες γεγονός που θα δυσκολέψει το έργο της κατάσβεσης.

Ο Κώστας Λαγκουβάρδος, διευθυντής Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για το τι θα περιμένουμε τις επόμενες ώρες από τα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε πως μέχρι τις 6 το απόγευμα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και ριπές.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Έχουμε ριπές τώρα που φτάνουν τα 60 χλμ την ώρα. Μέχρι τις 6 το απόγευμα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και ριπές. Οι ριπές θα ξεπερνούν τα 80 χλμ την ώρα και οι άνεμοι θα είναι 5 και 6 μποφόρ. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, και σήμερα, όπως το περιμέναμε άλλωστε. Θα δυσκολέψει το έργο της πυρόσβεσης και θα βοηθήσει στην εξάπλωση της πυρκαγιάς».

Από το βράδυ θα αρχίσει να πέφτει η ένταση των ανέμων και από αύριο θα είναι καλύτεροι. Σήμερα οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι μέχρι τις 6. Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται από τις 9 έως τις 3, μετά θα υπάρχει μία σταδιακή πτώση.

Η φωτιά ευτυχώς δεν έχει φτάσει προς το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, ωστόσο έχει κλείσει ο δρόμος και δεν μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί. Σαφώς, υπάρχει μία πάρα πολύ έντονη μυρωδιά.

Ο καπνός έχει φτάσει μέχρι την Σπάρτη. Υπήρξε μία πάρα πολύ γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Είχαμε πει πως θα είναι ένα δύσκολο διήμερο. Από τα δυσκολότερα, που είχαμε φέτος το καλοκαίρι και λόγω των ανέμων, αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, και της ξηρασίας.

Η φωτιά που είναι μία δύσκολη κατάσταση, αλλάζει κατευθύνσεις και λόγω των ριπών και των ανέμων, που κατά διαστήματα είναι πιο έντονες οι συνθήκες. Αν και στο πύρινο μέτωπο, υπάρχουν και τοπικές καιρικές συνθήκες, οι οποίες δημιουργούνται λόγω της πυρκαγιάς.

Στο «κόκκινο» είναι η ανατολική και δυτική Αττική, της ανατολικής Πελοποννήσου, κεντρική και νότια Εύβοια».