Καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα με τις φλόγες να έχουν φτάσει στην Πεντέλη. Ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη γρήγορη εξάπλωσή της.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο MEGA ανέφερε: «Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη. Είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε και να το ελέγξουμε. Τα στοιχεία που τροφοδοτούν την εξάπλωση της από χθες είναι από την μια οι ισχυροί άνεμοι και από την άλλη η πάρα πολύ γρήγορη πορεία ανάφλεξης της βλάστησης, η οποία είναι τόσο ξερή που έχουμε γρήγορη διάδοση της φωτιάς. Μία πυρκαγιά που καταλαμβάνει πάνω από 100.000 στρέμματα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέγα-πυρκαγιά. Θα πρέπει να περιμένουμε να έχουμε τον τελικό απολογισμό, εύχομαι να μην έχουμε τόσο μεγάλη πυρκαγιά. Έχουμε μια μεγάλη πυρκαγιά που καθοδηγείται από τον άνεμο σε πολλές περιπτώσεις και κατά στην διάρκεια της νύχτας, εμφάνισε ακραία συμπεριφορά».

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Δυστυχώς και σήμερα περιμένουμε παρόμοιες συνθήκες με βόρειους – ΒΑ ανέμους στην περιοχή από τις 10-11 το πρωί έως και 6-7 η ώρα το απόγευμα, εντάσεως 6 έως και 8 μποφόρ. Η βλάστηση παραμένει ξερή και βοηθάει πολύ την φωτιά να εξελιχθεί. Είναι πολύ δύσκολη η πυρκαγιά από άποψη διαχείρισης. Χρειάζεται να γίνει τακτική ανάλυση της φωτιάς η οποία πιστεύω ότι γίνεται από την ΠΥ ώστε να εκμεταλλευτούμε τα «χρονικά παράθυρα» – που μπορούμε δηλ. με αποδοτικότητα να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά.

Τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που έχει συνεισφέρει ωστόσο δεν είναι η άμεση λύση στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες η φωτιά διήνυσε μια απόσταση περίπου 40 χλμ.».