Πολλά τα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις, με τη μάχη απέναντι στη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα στην ανατολική Αττική να είναι δύσκολη και να εξαρτάται πολύ από την εξέλιξη που θα έχουν οι καιρικές συνθήκες.

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι των Βριλησσίων και του Γέρακα, με τις φλόγες να έχουν ήδη τυλίξει τις περιουσίες τους.

Ένα εργοστάσιο ξυλείας έχει γίνει παρανάλωμα τους πυρός στο Γέρακα, ενώ υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε παρακείμενα σπίτια.

Υπενθυμίζεται πως λίγα λεπτά μετά τις 20.00 εστάλη 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Δέση Γέρακα να απομακρυνθούν προς κέντρο Γέρακα και Λεωφόρο Μαραθώνος.

Νωρίτερα, ακούστηκαν απανωτές εκρήξεις στην περιοχή των Βριλησσίων, καθώς έσκαγαν φιάλες υγραερίου σε κατάστημα.

Σημειώνεται ότι στα Βριλήσσια είναι σε εξέλιξη φωτιά σε εργοστάσιο, με τους πολίτες να έχουν δημιουργήσει ανθρώπινη αλυσίδα για να την περιορίσουν.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πολύς κόσμος έχει μείνει στην περιοχή καθώς λίγο πιο κάτω βρίσκονται πολλά βενζινάδικα, καθιστώντας τις φλόγες στο εν λόγω σημείο ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Οι ριπές του ανέμου είναι ισχυρές και μπορούν αστραπιαία να αλλάξουν τη φορά της φωτιάς, δημιουργώντας νέες εστίες.

Αγνοείται 65χρονη

Υπάρχουν αναφορές για αγνοούμενη γυναίκα στα Βριλήσσια, 60-65 ετών που εργάζεται σε εταιρεία της περιοχής και η οποία δεν φαίνεται να βγήκε όταν εκκενώθηκε το κτήριο.

Η δεν έχει εντοπιστεί από τους συναδέλφους της και μέχρι αυτή την ώρα δεν απαντά στο κινητό της τηλέφωνο

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να βγήκε από άλλη έξοδο της εταιρείας.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης, ενημέρωσε απόψε ο ΑΔΜΗΕ.

Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία.

Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών.

Τα συνεργεία παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση, όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες.

Νωρίτερα, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που επιθεώρησαν στις πληγείσες περιοχές αυτές ανέφεραν ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσης τάσης σε Βαρνάβα, Αμυγδαλέζα, Λίμνς Μαραθώνα, Ραπεντώσα, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό.

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι καταγγέλουν ολιγωρία των αρμόδιων αρχών και δεν μπορούν να διανοηθούν πώς η φωτιά διένυσε 50χλμ κι έφτασε στις αυλές των σπιτιών τους.

«Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι, κάηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα τζάκι. Το σπίτι είχαμε 6 μήνες, δεν ήταν «πλουσιόσπιτο» και γι΄αυτό και δεν σώθηκε φυσικά. Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες» κατήγγειλε κάτοικος Βαρνάβα.

Μέσα στις πόλεις η φωτιά

Η πυρκαγιά πλέον εξελίσσεται σε αστικό ιστό έχοντας καταστρέψει σπίτια κι επιχειρήσεις σε Διώνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Διόνυσο.

Δωρεάν διόδια 

Δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων για την διευκόλυνση των πυρόπληκτων χρηστών ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ανοίγουν και από τις δύο πλευρές τα διόδια Αφιδνών και Καπανδριτίου καθώς και κόμβοι της Αττικής Οδού. Η ελεύθερη διέλευση θα διατηρηθεί ως τα  μεσάνυχτα, με δυνατότητα παράτασης.

Σε επιφυλακή 3 νοσοκομεία – Από Λαύριο τα δρομολόγια της Ραφήνας

Τρία νοσοκομεία, το Σισμανόγλειο, το Γεώργιος Γεννηματάς και το Σωτήρια είναι σε επιφυλακή και έχουν μεταφερθεί 13 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ για προληπτικούς λόγους όλα τα δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας μεταφέρονται για αναχώρηση στο λιμάνι του Λαυρίου.