Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς καλείται να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολή κατάσταση. Το πύρινο στην Αττική που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές δοκιμάζει τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού που δίνει τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ο Πρωθυπουργός, το πρωί της Δευτέρας, πήγε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες το απόγευμα και το βράδυ, μετά την εξάπλωση της πυρκαγιάς οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση να επιστρέψει στην Αθήνα από τα Χανιά όπου βρισκόταν για τις πρώτες μέρες των καλοκαιρινών του διακοπών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνεχείς σε απευθείας επικοινωνίας με συνεργάτες του, αλλά και με τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό. Παρόντες θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης,

Οι εκτιμήσεις

Η εκτίμηση των κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι η επιστράτευση των εναέριων μέσων από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του μετώπου. Όπως λέγεται, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν όλες οι προβλέψεις του νέου επιχειρησιακού δόγματος. Παράλληλα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων, οι συνθήκες που επικρατούσαν όμως λόγω της ισχύος των ανέμων έφεραν την κατάσταση εκτός ελέγχου.

Οι αναφορές για ζημιές σε σπίτια ως τώρα είναι συγκεχυμένες. Ήδη αποβραδίς υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση σε συνεννόηση Μαξίμου-Πολιτικής Προστασίας-υπουργείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να ανοίξουν χώροι, όπως αυτοί στο ΟΑΚΑ, για να υποδεχθούν ανθρώπους που εκκένωναν τις εστίες τους και δεν είχαν πού να πάνε, ενώ προβλέψεις υπήρξαν και για τα κατοικίδια ζώα.