5 το πρωί: Η μάχη με τις φλόγες στην Αττική – Ο ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Η λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Βαρνάβα Αττικής. Η φωτιά εξαπλώθηκε ραγδαία, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες εκκενώσεις περιοχών. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει στο «κόκκινο» και κατά τη σημερινή ημέρα, σχεδόν στο σύνολο της χώρας.

1

Πύρινος εφιάλτης στον Βαρνάβα

  • Ολονύχτια μάχη: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έλαβε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα, με τους πολύ ισχυρούς ανέμους να αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς δημιουργώντας νέες εστίες. Ο πυκνός καπνός έφτασε μέχρι την Αθήνα και έως τα μεσάνυχτα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης σε Μαραθώνα, Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα, Σταμάτα, Μικροχώρι και Γραμματικό.
  • Δεκάδες απεγκλωβισμοί: Σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, με την πυροσβεστική να επιχειρεί δεκάδες απεγκλωβισμούς πολιτών που είχαν παγιδευτεί στα οχήματα τους. Παράλληλα, οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας με αναπνευστικά προβλήματα και 400 παιδιά απομακρύνθηκαν από κατασκήνωση στο Γραμματικό.
  • Η εικόνα στα Μέγαρα: Φωτιά εκδηλώθηκε και στο Νέο Μάζι Μεγάρων, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο κάηκαν σπίτια. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να οριοθετήσουν το μέτωπο στις Αιγειρούσες και η φωτιά παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα προς το βράδυ.
2

Ακραίος κίνδυνος για megafires

  • Επιστρέφουν τα 40άρια: Με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια αναμένεται να κυλήσει η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, καθώς ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει έως και στους 40 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα Δευτέρα 12/08 η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 38°C έως 40°C και στο Αιγαίο και Ιόνιο από 34°C έως 38°C.
  • Στο «κόκκινο» η χώρα: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιας προβλέπεται για σήμερα σε όλη τη χώρα, λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων και παρατεταμένης ξηρασίας. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ενώ σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) βρίσκονται οι Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.
  • Ριπές έως 8 μποφόρ: Θυελλώδεις άνεμοι «σάρωσαν» χθες το Αιγαίο, με τις ριπές να ξεπερνούν ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για ριπές 8 μποφόρ κατά το ξεκίνημα της φωτιάς στον Βαρνάβα. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων δεν αναμένεται να υποχωρήσει ούτε κατά τη σημερινή ημέρα.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Οι Ουκρανοί προελαύνουν ενώ οι Ρώσοι προσπαθούν να αντεπιτεθούν

  • Η προέλαση: Συνεχίζεται η προέλαση του ουκρανικού στρατού στα ρωσικά εδάφη, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι η επιχείρηση είναι μέρος της κίνησης του Κιέβου να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
  • Η απάντηση: Από την πλευρά της, η Ρωσία απάντησε με αεροπορική επιδρομή εναντίον του Κιέβου, από την οποία βρήκαν τον θάνατο ένας 35χρονος πατέρας και ο τετράχρονος γιος του, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Μεταξύ των τραυματισμένων είναι και ένα κορίτσι μόλις 14 ετών.
  • Ο πυρηνικός σταθμός: Πέραν της επίθεσης όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει φωτιά στις εγκαταστάσεις του κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.«Οι δείκτες ακτινοβολίας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
4

Το Ισραήλ αναμένει «απευθείας επίθεση» από το Ιράν

5

Έπεσε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

  • Η τελετή λήξης: Με μια εντυπωσιακή τελετή ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι κρίνονται εν πολλοίς οργανωτικά επιτυχημένοι. Για την ελληνική αποστολή πρώτοι στο στάδιο, κρατώντας τη σημαία της χώρας μας, εισήλθαν ο Εμμανουήλ Καραλής και η Ευαγγελία Πλατανιώτη.
  • Οι νικητές των μεταλλίων: Το μπάσκετ γυναικών έκρινε την πρώτη θέση στην κατάταξη των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νικήτριες αναδείχθηκαν οι ΗΠΑ, που έδωσαν φοβερή «μάχη» μέχρι τέλους με την Κίνα. Οι δύο χώρες εν τέλει κατέκτησαν ισάριθμα χρυσά μετάλλια (40), αλλά οι Αμερικανοί ανακηρύχθηκαν απόλυτοι νικητές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω υπεροχής στα ασημένια μετάλλια (44 έναντι 27 των Κινέζων).
  • Το επόμενο ραντεβού: Το ολυμπιακό ραντεβού ανανεώθηκε για το 2028 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Σε μία εντυπωσιακή στιγμή, ο Αμερικανός ηθοποιός Τομ Κρουζ εισήλθε στο Stade de France με μηχανή, παραλαμβάνοντας εν συνεχεία την Ολυμπιακή σημαία για λογαριασμό της χώρας του.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.