Οι δεκαθλητές και οι επταθλήτριες θεωρούνται-και είναι-οι υπεραθλητές του στίβου, διεκδικούν ένα από τα δυσκολότερα χρυσά μετάλλια που είναι διαθέσιμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όταν πια… φτάνουν στο τελευταίο αγώνισμα, τα 1.500 μέτρα στους άνδρες και τα 800 μέτρα στις γυναίκες επικρατεί γιορτή και ως είθισται βρίσκονται πάντα όλοι μαζί.
Δεν υπήρξε επταθλήτρια που να μη χάρηκε με την επικράτηση της Βελγίδας Ναφισάτου «Νάφι» Τιάμ. Ακόμα και η δεύτερη (ξανά) Βρετανίδα Καταρίνα Τζόνσον-Τόμπσον τόνισε πως είναι τιμή να αγωνίζεται στην εποχή της «Νάφι»!
Η Τιάμ, 29 χρονών μόλις, αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο έπταθλο για τρίτη σερί διοργάνωση. Η Τιάμ και η Πολωνή σφυροβόλος Ανίτα Βλόνταρτζικ είναι οι μοναδικές που έχουν κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα στο στίβο.
Στα 38 της χρόνια η Βλόνταρτζικ «άγγιξε» το χάλκινο μετάλλιο και μάλλον σταματάει εδώ. Η Τιάμ θα συνεχίσει μέχρι το Λος Άντζελες το 2028; Αυτή ήταν και η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Φυσικά ενοχλήθηκε:
«Είναι όλα πάντοτε για το μέλλον, πολλά, ακόμα πιο πολλά, ακόμα περισσότερα. Αυτό που θέλω είναι να απολαύσω (σ.σ. αυτό το χρυσό μετάλλιο) και δεν μπορεί να μου το στερήσει κανείς αυτό. Βρίσκομαι τώρα εδώ. Δούλεψα πολύ σκληρά. Χρειάζομαι να απολαύσω αυτή τη στιγμή εδώ», ήταν η απάντηση της και εικάζεται πως ο δημοσιογράφος που έκανε αυτή την ερώτηση, βυθίστηκε κι άλλο στο κάθισμα του.
Η Τιάμ αγκάλιασε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό (σ.σ. το έκτο αγώνισμα) με μια μεγάλη βολή και απλά φρόντισε να συντηρήσει τη διαφορά από την Τζόνσον-Τόμπσον στα 800 μέτρα. Τερμάτισε και κατέρρευσε. Τρίτη ήταν η επίσης Βελγίδα Νουρ Βιντς.
«Δεν διέσχισα τη γραμμή του τερματισμού, σκεπτόμενη ότι έγραψα ιστορία. Σκέφτηκα τους πόνους, τη σκληρή δουλειά, τη θυσία και όλες εκείνες τις στιγμές που ένιωσα μόνη μου. Στον αθλητισμό δίνεις ό,τι έχεις, ό,τι χρειάζεται σε κάθε στιγμή. Πρέπει να δεχθείς ό,τι σου δίνει ο αθλητισμός πίσω και μπορεί να είναι ένα τίποτα. Σήμερα (σ.σ. Σάββατο) ήταν πολλά και είμαι ευγνώμων για αυτό».
Η Τιάμ σπούδασε γεωγραφία στο πανεπιστήμιο της Λιέγης και από το 2017 είναι πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO. Ανήκει σε αυτό το γκρουπ των σπουδαίων αθλητών που ο πρωταθλητισμός δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος τους.
Όταν τραυματίστηκε στον αχίλλειο και έχασε το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης πέρυσι το καλοκαίρι, τα βελγικά ΜΜΕ έγραψαν πως αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της καριέρας της.
«Δεν ήταν εύκολο να φτάσω ξανά εδώ. Είναι εύκολο να με υποστηρίζουν όλοι σήμερα και υπήρξαν μέρες που ήθελα αυτή την υποστήριξη και δεν την είχα. Ευχαριστώ αυτούς τους λίγους ανθρώπους που μου είπαν καλά λόγια, μου έδωσαν μια αγκαλιά. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».
Η Τιάμ έχει κυριαρχήσει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, ξεπέρασε το πρότυπο της, τη Σουηδέζα Καρολίνα Κλουφτ, αλλά παραμένει στη σκιά της Αμερικανίδας Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι (σ.σ. 2η στο Λος Άντζελες, 1η στη Σεούλ, 1η στη Βαρκελώνη) που συνεχίζει να θεωρείται η πληρέστερη αθλήτρια όλων των εποχών.
Η Τζόινερ είναι η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ με 7.291 πόντους (σ.σ. η Τιάμ είναι στην τρίτη θέση με 7.013 πόντους) από τη Σεούλ το 1988. Η ίδια η Αμερικανίδα έχει εκφράσει στο παρελθόν το θαυμασμό της για την Τιαμ με το σύζυγο της, διάσημο προπονητή Μπομπ Κέρσι (σ.σ. προπονεί τώρα τη Σίντνεϊ Μακλάφλιν-Λεβρόν) να δηλώνει στο παρελθόν πως θα ήθελε να προπονήσει την Τιάμ προκειμένου να σπάσει το ρεκόρ της συζύγου του!