Η κούρσα στην κατάταξη των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 κρίθηκε κυριολεκτικά στο φινάλε! Στο… νήμα. Λίγες μόνο ώρες πριν την τελετή λήξης της διοργάνωσης που έλαβε χώρα στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

ΟΙ ΗΠΑ επικράτησαν της Γαλλίας με σκορ 67-66 στον τελικό του μπάσκετ γυναικών και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Και μαζί την κορυφή στον πίνακα των μεταλλίων της 33ης Ολυμπιάδας.

Μέχρι και την τελευταία μέρα «παιζόταν» η πρωτιά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Με τις δύο χώρες εν τέλει να κατακτούν ισάριθμα χρυσά μετάλλια (40), αλλά τους Αμερικανούς να ανακηρύσσονται απόλυτοι νικητές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω υπεροχής στα ασημένια μετάλλια (44 έναντι 27 των Κινέζων). Συνολικά οι ΗΠΑ κατέκτησαν 126 μετάλλια και η Κίνα 91.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δύο δεκαετίες πρώτο κριτήριο στην κατάταξη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η χώρα με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια και όχι η χώρα με τα περισσότερα συνολικά μετάλλια. Αν υπάρχει ισοπαλία στα χρυσά, τότε νικήτρια βγαίνει η χώρα με τα περισσότερα ασημένια. Και αν υπάρχει κι εδώ ισοβαθμία, τότε τον τελικό νικητή κρίνουν τα χάλκινα μετάλλια και εν συνεχεία το σύνολο των Ολυμπιακών μεταλλίων που έχουν κατακτηθεί στη διοργάνωση.

Στην 3η θέση των Αγώνων του Παρισιού τερμάτισε η Ιαπωνία με 20 χρυσά, 12 ασημένια, 13 χάλκινα (45 σύνολο, ενώ την πεντάδα έκλεισαν η Αυστραλία (18, 19, 16 = 53) και η διοργανώτρια Γαλλία (16, 26, 22 = 64). Τη δεκάδα συμπληρώνουν Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Νότια Κορέα, Ιταλία και Γερμανία).

Η Ελλάδα τερμάτισε στην 51η θέση του πίνακα μεταλλίων με 1 χρυσό, 1 ασημένιο, 6 χάλκινα και σύνολο 8 μετάλλια, στην καλύτερη συγκομιδή της χώρας μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Με κριτήριο το σύνολο των μεταλλίων ανεξαρτήτως χρώματος, η Ελλάδα τερμάτισε στην 26η θέση. Μακράν πρώτες οι ΗΠΑ με 126 μετάλλια, στη 2η θέση η Κινα με 91 και 3η η Μεγάλη Βρετανία με 65.