2004 – 2024: Είκοσι χρονιά περάσαν από το μεγάλο γεγονός όταν «γυρίσαν σπίτι τους» οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γύρισαν στη χώρα που τους γέννησε, που τους εμπνεύστηκε όχι μόνο ως αθλητικούς αγώνες αλλά ως «ιδεολογία».
Γιατί ο Ολυμπισμός εμπεριέχει διαχρονικές αρχές και αξίες που και σήμερα αναζητάει η ανθρωπότητα, στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε
Αρχές και αξίες όπως η αλληλεγγύη η ευγενής άμιλλα, το ευ αγωνίζεστε, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. Αξίες που δημιουργούν μία κουλτούρα ειρήνης και δημοκρατίας και ενώνουν τους λαούς ανεξάρτητα από χρώμα θρησκεία και φυλή.
Οι περισσότεροι Έλληνες που έχουν ζήσει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, πιστεύουν ότι η περίοδος αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη εποχή της μεταπολεμικής Ελλάδας. Και το τεκμηριώνουν:
- Τότε, κατασκευάστηκαν, ολοκληρώθηκαν, ανακαινίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από έργα και δραστηριότητες, που σχεδιάζονταν, συζητιόνταν ή εξαγγέλλονταν για πολλές δεκαετίες.
- Τότε ολοκληρώθηκαν και λειτούργησαν το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, το μετρό Αθηνών, η Αττική Οδός, η Μαραθώνος, έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις σε εκατοντάδες υποδομές, δρόμους, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια, ανανεώθηκε ο εξοπλισμός και ανακαινίστηκαν όλα τα νοσοκομεία, ανακαινίστηκαν ξενοδοχειακές μονάδες, ανανεώθηκε ο στόλος των λεωφορείων, των οχημάτων ν της ελληνικής αστυνομίας και των ταξί, ανακαινίστηκε η πρόσοψη των περισσοτέρων κτηρίων στην Αθήνα και έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις σε πολλές επαρχιακές πόλεις κυρίως σε αυτές που φιλοξενήθηκαν Ολυμπιακά Αθλήματα.
- Κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αττική αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις (Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο, Πάτρα κλπ.). Κατασκευάστηκαν γήπεδα, κολυμβητήρια, κωπηλατοδρόμιο, ποδηλατοδρόμια, άλλες μονάδες για ειδικά αθλήματα, το Ολυμπιακό χωριό που φιλοξένησε τους αθλητές και τους προπονητές.
- Ευπρεπίστηκαν σχεδόν όλοι οι δρόμοι της Αθήνας ενώ, το κυριότερο πιστεύω, έγιναν πρωτοφανείς παρεμβάσεις στην οργάνωση και λειτουργία της πόλης τις οποίες ακολούθησαν με χαρά και υποστήριξαν όλοι οι Έλληνες. Στις συγκοινωνίες, στις μεταφορές, στους περιπάτους, στις δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας λειτούργησαν όλα άψογα.
Οι συγκοινωνίες στην ώρα τους, οι καθαρισμοί των δρόμων και η μεταφορά προϊόντων μόνο τη νύχτα, οι λεωφορειολωρίδες, η λωρίδα των αθλητών. Καθαριότητα και προγραμματισμός παντού. Και απόλυτος συντονισμός
Και βεβαίως «ιστορικές» τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αυτές τις συνθήκες υποδεχτήκαμε και διεξαγάγαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τους οποίους ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ χαρακτήρισε τους «καλύτερους και ονειρεμένους» Ολυμπιακούς Αγώνες και ο διεθνής τύπος καθώς και τα εκατομμύρια των επισκεπτών ως απολύτως πετυχημένους.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, πιστεύω, ότι ήταν το μεγαλύτερο γεγονός που διοργάνωσε και φιλοξένησε η χώρα μας στη νεότερη ιστορία της».
Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, είναι αλήθεια, χρειάστηκε πολύ δουλειά, τρέξιμο, ξενύχτια αφού και εδώ είχε λειτουργήσει το «Ελληνικό σύνδρομο» της «τελευταίας στιγμής» που μας συνοδεύει ανά τους αιώνες…
Θυμάμαι τις κόκκινες και κίτρινες κάρτες της ΔΟΕ.
Θυμάμαι τα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων ότι δεν θα προλάβουμε και προέτρεπαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες να μεταφερθούν στο Σίδνεϋ.
Θυμάμαι τα ξενύχτια στο ΟΑΚΑ, όπου είχαμε τοποθετήσει τρίτη βάρδια για να δουλεύει όλη νύχτα, προκειμένου να προλάβουμε την τοποθέτηση του στεγάστρου του Καλατράβα.
Θυμάμαι τις επισκέψεις στον Μαραθώνα για την ολοκλήρωση του δρόμου και του κωπηλατοδρόμιου δίπλα.
Βάρδιες 24 ωρών και όχι μόνο..
Αλλά άξιζε τον κόπο!
Βέβαια σήμερα υπάρχει η μεμψίμοιρη σκοπιά: Ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι δαπάνες τους οδήγησαν στα μνημόνια!
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι ψευδές! Ούτε η Ιρλανδία, ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Κύπρος, που οδηγήθηκαν ταυτόχρονα σε μνημόνια, έκαναν Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα μνημόνια είναι μία θλιβερή (άχρηστη και σκοτεινή) ιστορία, η οποία ελπίζω κάποτε να φωτιστεί και να αναλυθεί.
Όμως σίγουρα δεν ευθύνονται γι’ αυτό οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004!
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, πιστεύω, ότι ήταν το μεγαλύτερο γεγονός που διοργάνωσε και φιλοξένησε η χώρα μας στη νεότερη ιστορία της.
Και ειλικρινά είμαι περήφανη που είτε ως αρμόδια Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας και, μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, ως Αν. Υπουργός Πολιτισμού, αρμόδια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έβαλα το λιθαράκι μου για την επιτυχία τους!
Χαλάλι τα ξενύχτια, οι αγωνίες, το τρέξιμο, το καρδιοχτύπι!
Κατορθώσαμε, τότε στην Ελλάδα, ο κόσμος όλος να είναι μία μεγάλη γιορτή, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη!
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 άφησαν πίσω τους την υπερηφάνεια σε έναν λαό και μία ανεκτίμητη κληρονομιά (υλική και άυλη) και την πίστη ότι όταν εμείς οι Έλληνες λειτουργούμε συλλογικά μπορούμε να μεγαλουργήσουμε.
Αυτή είναι η Ελλάδα που πρέπει να έχουμε η Ελλάδα που αξίζουμε.
Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είναι πολιτικός και πρώην Αν. Υπουργός Πολιτισμού (2004-2006)