Μεγάλη ήταν η συμμετοχή σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο στη Βρετανία, έπειτα από 10 ημέρες ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών βίαιων ταραχών, που θεωρούνται οι χειρότερες ταραχές στη Βρετανία εδώ και 13 χρόνια.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση σήμερα συγκέντρωσε πολλές χιλιάδες ανθρώπους στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε πολυάριθμες πράξεις που χαρακτήρισε ρατσιστικές.
Ένα τέμενος στο Νιούταουναρντς, ανατολικά του Μπέλφαστ, έγινε ξανά στόχος βανδαλισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την αστυνομία να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την υπόθεση ως ρατσιστικό έγκλημα.
Folks gathering at Writers Square ahead of today’s march. pic.twitter.com/u2ww6fDfiG
— Brendan Harkin 💀 (@brendanjharkin) August 10, 2024
Συγκεντρώσεις εκατοντάδων ανθρώπων έγιναν ακόμη, μεταξύ άλλων, στο Νιούκαστλ (βόρεια Αγγλία), το Κάρντιφ (Ουαλία), τη Γλασκώβη και το Εδιμβούργο (Σκωτία).
Στο Λονδίνο, σχεδόν 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «όχι στον ρατσισμό, όχι στο μίσος». Δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
This is from London.
Hindu Community gathered outside the UK Parliament to protest against the attacks on Hindus in Bangladesh.#BangladeshiHindus pic.twitter.com/VcyCTTzxTy— Be political (@be_political123) August 10, 2024
Οι τελευταίες μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ταραχοποιών συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο η αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η βρετανική Δικαιοσύνη επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στις ρατσιστικές ταραχές, απαγγέλλοντας μέσα σε μια εβδομάδα 300 κατηγορίες κατά ταραχοποιών για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων διαδικτυακές δημοσιεύσεις που τροφοδοτούν τη βία. Πάνω από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Χθες Παρασκευή, δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών σε έναν 28χρονο για υποκίνηση φυλετικού μίσους μέσω του Διαδικτύου. Είναι η πρώτη ποινή που επιβάλλεται μετά τις ταραχές, με τη βρετανική κυβέρνηση να στοχεύει στην αποτροπή και τη πυγμή προκειμένου να βάλει τέλος στις ταραχές της Ακροδεξιάς.
Ένα πρώτο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων έγιναν την Τετάρτη, και τις επόμενες μέρες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους, σε πολλές πόλεις κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.
Η βία, που είχε στόχο τεμένη και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ξέσπασε μετά την επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια στις 29 Ιουλίου στην πόλη Σάουθπορτ στη βορειοανατολική Αγγλία.
Η θρυαλλίδα των ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών ταραχών ήταν ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο αναφορικά με την ταυτότητα του φερόμενου δράστη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ