Λωρίδα της Γάζας: Βομβαρδίστηκε σχολείο, πάνω από 100 νεκροί

Την ώρα του βομβαρδισμού οι εκτοπισμένοι έκαναν την πρωινή προσευχή τους - Τι λέει το Ισραήλ

Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν το σχολείο ατ Τάμπιν, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι στην πόλη της Γάζας. Την ώρα του βομβαρδισμού οι εκτοπισμένοι έκαναν την πρωινή προσευχή τους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε τρομοκράτες οι οποίοι «επιχειρούσαν», κατ’ αυτόν, σε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» εγκατεστημένο μέσα στο σχολείο ατ Τάμπιν, πλάι στο τέμενος Νταράζ Τούφα. Διαβεβαίωσε πως πριν προχωρήσει στον βομβαρδισμό έλαβε «μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να πάθουν κακό άμαχοι», συμπεριλαμβανομένων «της χρήσης πυρομαχικών ακριβείας, της επιτήρησης από αέρος και της συλλογής πληροφοριών».

Ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ κατήγγειλε «φρικτή σφαγή», περιγράφοντας πως σωστικά συνεργεία είδαν πτώματα στις φλόγες. «Ομάδες προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, να ανασύρουν τα πτώματα των μαρτύρων και να διασώσουν τραυματίες», πρόσθεσε.

Προχθές Πέμπτη 8/8 η πολιτική προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε άλλα δυο σχολεία στην πόλη της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους.

Το Ισραήλ, παρότι η κυβέρνησή του ανακοίνωσε πως συμφώνησε να ξαναρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα διαπραγματεύσεις ενόψει της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, εξαπέλυσε χθες νέα επιχείρηση στη Χαν Γιούνις, με φόντο την πίεση των κρατών που μεσολαβούν, που επιδιώκουν να αποτραπεί ανάφλεξη στην Εγγύς Ανατολή.

Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου οι μάχες στον παλαιστινιακό θύλακο ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς συνεχίζονται, ιδίως σε ζώνες που το Ισραήλ διαβεβαίωνε πως είχε ελέγξει.

Ο πόλεμος, που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, ανάγκασε τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού των 2,4 εκατ. κατοίκων να εκτοπιστεί κι έχουν οδηγήσει τον μικρό θύλακο στα πρόθυρα λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Η ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε περαιτέρω μετά τη δολοφονία τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιουλίου στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, και αυτήν μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε πολυκατοικία σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Προχθές Πέμπτη οι τρεις χώρες που μεσολαβούν, το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε να «στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υπογράμμισε πως έχει «σημασία να καταλήξουμε γρήγορα σε συμφωνία που θα εγγυηθεί την επιστροφή των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα.

Η Χαμάς ονόμασε αυτή την εβδομάδα ηγέτη της τον Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα στο Ισραήλ, που τον θεωρεί από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, εξέλιξη που θεωρείται πως έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Η ανησυχία για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης παραμένει μεγάλη, ιδίως στον Λίβανο, όπου ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος κι έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.