Ιαπωνία: Νέος σεισμός 6,8 Ρίχτερ – Ενισχύονται οι φόβοι για μεγασεισμό

Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιαπωνία μετά τα 6,8 Ρίχτερ - Ενισχύονται οι φόβοι για μεγασεισμό

Νέος σεισμός 6,8 Ρίχτερ ταρακούνησε το Σάββατο (10/8) τη νότια Θάλασσα του Οχότσκ κοντά στις ακτές του Χοκάιντο της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, με τους σεισμολόγους να σημειώνουν ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στην Ιαπωνία. Την Πέμπτη έγινε σεισμός 7,1 Ρίχτερ, στον οποίο τραυματίστηκαν 8 άνθρωποι και μάλιστα εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι που αφορούσε τις παράκτιες περιοχές στα νησιά Kyushu και Shikoku της νότιας Ιαπωνίας.

Για πρώτη φορά οι σεισμολόγοι εξέδωσαν προειδοποίηση για «μεγασεισμό». «Η πιθανότητα να συμβεί ένας νέος ισχυρός σεισμός είναι υψηλότερη απ’ ό,τι σε κανονικές συνθήκες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί με βεβαιότητα ένας σεισμός», ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA).

Ενισχύονται διαρκώς οι φόβοι

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεκτονικών πλακών κατά μήκος της «ζώνης της φωτιάς» του Ειρηνικού και είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στον κόσμο.

Στο αρχιπέλαγος, όπου κατοικούν περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, σημειώνονται περίπου 1.500 σεισμικές δονήσεις το χρόνο, οι περισσότερες ασθενείς.

Ακόμα και οι πιο ισχυροί σεισμοί προκαλούν εν γένει λίγες ζημιές, κυρίως χάρη στην εφαρμογή αυστηρών αντισεισμικών οικοδομικών κανονισμών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα μέτρα προστασίας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως υπάρχει πιθανότητα 70% να πλήξει τη χώρα ένας μεγασεισμός μέσα στα 30 επόμενα χρόνια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.