Από το ατύχημα Κεντέρη-Θάνου τι πραγματικά θυμόμαστε 20 χρόνια μετά;

Μια κλήση για έλεγχο ντόπινγκ που δεν έφτασε ποτέ. Ένα «προαναγγελθέν» τροχαίο και οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου πάνε να τινάξουν στον αέρα τους Αγώνες της Αθήνας.

Οι προληπτικοί είχαν δει με φόβο την ημερομηνία που είχε επιλέξει η οργανωτική επιτροπή να πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 της Αθήνας. Παρασκευή και 13 (Αυγούστου)! Και όμως όλα εκείνη τη μέρα πήγαν περίφημα στην κορυφαία – ακόμα και σήμερα – τελετή έναρξης στην ιστορία της διοργάνωσης με συναίσθημα, απλότητα, και τρομερή αποδοχή από όλο τον πλανήτη.

Δυστυχώς όμως μια μέρα νωρίτερα, Πέμπτη 12 Αυγούστου είχε γίνει το κακό που σαφέστατα κλόνισε (αλλά ευτυχώς δεν χάλασε) τη διοργάνωση της Ελλάδας. Ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου δεν βρέθηκαν στο Ολυμπιακό χωριό για αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ, στη συνέχεια είχαν και τροχαίο ατύχημα και τελικά δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της πατρίδας τους καθώς η πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ (με πρόεδρο τότε τον νυν πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ) τους αφαίρεσε τις διαπιστεύσεις. Τις οποίες κουνούσε επιδεικτικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Ζιζέλ Ντέιβις παρουσία του προέδρου Ζακ Ρογκ ο οποίος είχε πάρει από την αρχή προσωπικά το θέμα δεχόμενος και πολλές πιέσεις κυρίως από τους Αμερικάνους για αποκλεισμό των δύο αθλητών μας.

Μια κλήτευση για έλεγχο που πήγε σε ακατάλληλο παραλήπτη

«Σαν τρομαγμένα περιστέρια» είδε τους δύο αθλητές, να μπαίνουν στο Ολυμπιακό χωριό εκείνη τη μέρα ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής Μανώλης Κολυμπάδης, που ακριβώς αυτή την έκφραση χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του. Οι δύο αθλητές του Χρήστου Τζέκου πραγματοποίησαν το μεσημέρι (γύρω στις 15:15) την είσοδό τους στο Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες.

Οι διαπιστεύσεις του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου επιδεικνύονται ως «λάφυρα» από τη ΔΟΕ.

Παραλαμβάνοντας τις διαπιστεύσεις τους, αυτόματα είχαν ενεργοποιηθεί μέσα στο κεντρικό σύστημα της ΔΟΕ και αμέσως έπεσε το φιρμάνι από τον ίδιο τον – τότε – νέο πρόεδρο (και διάδοχο του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ: «Βρείτε και περάστε από έλεγχο Κεντέρη και Θάνου» ήταν η εντολή υπό την πίεση και του ισχυρού άντρα της WADA, Καναδού Ντικ Πάουντ, που είχε τα δικά του ζόρια από τους Αμερικάνους αλλά και γνωστός πολέμιος της Ελλάδας σχετικά με τις προθεσμίες των αγώνων από την εποχή της ανάληψης της διοργάνωσης και μετά.

«Και όμως, αρκετή ώρα πριν το ατύχημα, στα περισσότερα δημοσιογραφικά γραφεία έχει φτάσει η πληροφορία πως οι δύο πρωταθλητές μας θα υποστούν το σοκ ενός τροχαίου ατυχήματος!»

Οι δύο αθλητές μας είχαν αποχωρήσει και δεν έλαβαν ποτέ την…κλήτευση για έλεγχο την οποία υπέγραψε ο αρχηγός αποστολής Γιάννης Παπαδογιαννάκης και από εκείνη τη στιγμή είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Ουσιαστικά οι δύο πρωταθλητές είχαν μια ώρα να εμφανιστούν για να περάσουν έλεγχο και να μην χρεωθούν ένα τρίτο non show που θα σήμαινε και τον αποκλεισμό τους (καθώς ήδη είχαν δύο από το Σικάγο και το Τελ Αβίβ).

Και όμως εδώ υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αγνοήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους. Η ειδοποίηση, για να είναι έγκυρη, πρέπει να είναι καθαρά προσωπική, πρέπει να κοινοποιηθεί δηλαδή στους ίδιους τους αθλητές και όχι στον αρχηγό της Ελληνικής αποστολής όπως συνέβη αλλιώς είναι άκυρη, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια ελέγχων!

Το… προαναγγελθέν ατύχημα

Εδώ έρχεται όμως, το ίδιο βράδυ το τροχαίο των δύο αθλητών με τη μηχανή του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου.

Σύμφωνα με την μαρτυρία τους, η μηχανή γλίστρησε σε λάδια και οι δύο Ολυμπιονίκες μας έπεσαν στο έδαφος ενώ ελαφρά τραυματισμένοι διακομίστηκαν στο ΚΑΤ, όπου πλέον δεν έχει κανένα νόημα να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ, αφού στο σώμα τους θα ανιχνεύονταν όλες οι φαρμακευτικές ουσίες που θα είχαν δώσει οι γιατροί στο ΚΑΤ στις πρώτες βοήθειες.

Από την πρώτη στιγμή συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ελληνικών και διεθνών, στο ΚΑΤ, μόλις μαθεύτηκε το τροχαίο και ότι οι Κεντέρης-Θάνου νοσηλεύονται εκεί. Φωτό: ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΟΣ (ICON / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ) ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΟΣ

Και όμως, αρκετή ώρα πριν το ατύχημα, στα περισσότερα δημοσιογραφικά γραφεία έχει φτάσει η πληροφορία πως οι δύο πρωταθλητές μας θα υποστούν το σοκ ενός τροχαίου ατυχήματος! Και εκεί τελείωσαν όλα καθώς ουδείς – και από την τότε κυβέρνηση που τηρούσε σιγή ιχθύος από την πρώτη στιγμή – δεν θα παρέμβαινε πλέον υπέρ τους.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίασή της την επόμενη μέρα (13 Αυγούστου) υπό τον πρόεδρό της Λάμπη Νικολάου ακούει την πρόταση του αρχηγού της Ελληνικής αποστολής Γιάννη Παπαδογιαννάκη για απόσυρση των δύο αθλητών, την οποία δέχεται και ψηφίζει υπέρ ο Λάμπης Νικολάου, αλλά απέναντί του έχει πέντε ψήφους κατά (Μπάμπης Ζαννιάς, Θανάσης Μπελιγράτης, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, Μανώλης Κολυμπάδης και Θοδωρής Χαμάκος) που μιλούν για προσωρινή απόσυρση και το θέμα να πάει στη ΔΟΕ χωρίς η ΕΟΕ να αποφασίσει οριστικό αποκλεισμό των αθλητών.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Κεντέρη και την Θάνου, τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή η φωνή μου είναι η φωνή τους. Αισθάνομαι θλίψη και στενοχώρια που πρόεδρος της ΕΟΕ είναι ο Λάμπης Νικολάου. Δεν ζητήσαμε ευνοϊκή μεταχείριση. Ζητήσαμε δικαιοσύνη, όπως συμπεριφέρονται σε όλους του αθλητές του πλανήτη. Ομως, λάβαμε άδικη συμπεριφορά. Δεν έχουν καν παρουσιαστεί στην Πειθαρχική Επιτροπή. Δεν είναι ντοπαρισμένοι. Κανείς δεν τους έχει ζητήσει να περάσουν από έλεγχο. Κανένα έγγραφο δεν έχει την υπογραφή τους. Ούτε Έλληνας ούτε αλλοδαπός ζήτησε να περάσουν από έλεγχο και αρνήθηκαν. Για όλους, αν δεν υπάρχει άρνηση ή νόμιμη κοινοποίηση, δεν υπάρχει παράπτωμα».

«Να πάτε να ελέγξετε τους Έλληνες»

Ουσιαστικά το σίριαλ είχε ξεκινήσει λίγο καιρό πριν στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο όταν κλιμάκιο της WADA πήγε να ελέγξει τους Αμερικάνους, οι οποίοι όχι μόνο πέταξαν τους ελεγκτές έξω αλλά τους έδειραν κιόλας! Περιστατικό που πέρασε στα…ψιλά από τη ΔΟΕ. Και μάλιστα ο στόχος ήταν προφανής καθώς ήθελαν να καλύψουν τον Μορίς Γκριν για να αποφύγει τον έλεγχο και τα κατάφεραν.

«Να πάτε να ελέγξετε τους Έλληνες» ήταν ατάκα που είπαν στους ελεγκτές και πλέον ήταν θέμα χρόνου. Οι πιέσεις άλλωστε ήταν μεγάλες και από το γεγονός ότι Κεντέρης και Θάνου δεν συμμετείχαν παρά μόνο σε μεγάλους αγώνες (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) και ενδιάμεσα απείχαν από όλα τα μίτινγκ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου.

Ο προγραμματισμός του Κώστα Τζέκου προέβλεπε τη συμμετοχή των αθλητών του μόνο στις μεγάλες διοργανώσεις, γεγονός που κίνησε τις υποψίες τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΔΟΕ.

Ο Κώστας Κεντέρης επρόκειτο να είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα άναβε το βωμό τη νύχτα της 13ης Αυγούστου στο ΟΑΚΑ. Από την Πέμπτη το απόγευμα με άκρα μυστικότητα ο Νικόλας Κακλαμανάκης πήγε στις πρόβες και μάλιστα καμουφλαρισμένος για να μην τον γνωρίσει κανείς πέραν των λίγων που γνώριζαν (προσωπική επιλογή της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην έκτακτη συνεδρίαση παρουσία και του Μάρτον Σίμιτσεκ όταν ξέσπασε το θέμα Κεντέρη-Θάνου).

Ο συμβιβασμός και το πείσμα της ΔΟΕ

Δύο χρόνια αργότερα, στις 25 Ιουνίου 2006 στο ξενοδοχείο Beau Rivage της Λοζάνης η υπόθεση έκλεισε με μια συμφωνία των αθλητών με την Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (τότε IAAF). Στον συμβιβασμό, οι αθλητές αποδέχθηκαν ότι έχασαν τους ελέγχους σε Σικάγο και Τελ Αβίβ. Δεν αποδέχθηκαν ότι ο έλεγχος της Αθήνας, τον οποίο αναγνώρισαν ότι έχασαν, επέφερε άρνηση ή αποφυγή. Οι IAAF και ΔΟΕ άλλωστε δεν μπόρεσαν να αποδείξουν άρνηση και αποφυγή ελέγχου, ενώ η WADA παρέμεινε ως παρατηρητής. Στον συμβιβασμό, η IAAF αποδέχθηκε ότι στις 12 Αυγούστου 2004 δεν υπήρξε αποφυγή του αντι-ντόπινγκ ελέγχου από τον Κεντέρη και την Θάνου!

Οι αθλητές μπορεί να μην αγωνίστηκαν για δύο χρόνια μέχρι να υπάρξει αυτή η συμφωνία αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν τιμωρήθηκαν για παραβίαση του κανονισμού ντόπινγκ ενώ το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) διέγραψε την υπόθεση από το αρχείο του, γι’ αυτό και δεν υπάρχει πουθενά καταχωρημένη η απόφαση. Εκεί τους είχαν πάει ΔΟΕ και IAAF προκειμένου να τους καταδικάσουν, αλλά δεν το κατάφεραν και για αυτό άλλωστε οι αθλητές κράτησαν, τις θέσεις τους στις ένοπλες δυνάμεις και τις οικονομικές απολαβές τους. Θυμίζουμε ότι αντίθετα η Μάριον Τζόουνς είχε πάει μέχρι και φυλακή – και της αφαιρέθηκε και το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα του Σίδνεϊ το 2000- λόγω παραβίαση του κανονισμού ντόπινγκ.

«Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να μην συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν συμμετέχουν»

Μάλιστα η IAAF αναβάθμισε την Κατερίνα Θάνου ως χρυσή ολυμπιονίκη το 2000 (είχε πάρει ασημένιο πίσω από τη Τζόουνς) ενώ πεισματικά η ΔΟΕ τόσα χρόνια επιμένει να έχει κενή τη θέση της χρυσής ολυμπιονίκη στα 100 μέτρα ενώ την ίδια στιγμή έχει αναβαθμίσει τις δύο Τζαμαϊκανές ανεβάζοντας ασημένια (μαζί με τη Θάνου) την Τανια Λόρενς από χάλκινη που ήταν και 3η με χάλκινο μετάλλιο την μεγάλη Μέρλιν Οτι η οποία είχε τερματίσει 4η! Μάλιστα το μένος του αείμνηστου Ζακ Ρογκ για αυτή την υπόθεση κράτησε και αργότερα όταν η ΔΟΕ απαγόρευσε στη Κατερίνα Θάνου να αγωνιστεί στο Πεκίνο το 2008 με την κατηγορία ότι έχει δυσφημίζει το ολυμπιακό κίνημα.

Από τις τιμητικές υποδοχές το 2000 στο κυνηγητό με τη ΔΟΕ το 2004.

Προκειμένου να «πάρουν» αυτή τη συμφωνία, ο Κεντέρης και η Θάνου δεσμεύτηκαν στο κείμενο ότι δεν θα κινήσουν οποιαδήποτε διαδικασία οπουδήποτε κατά της IAAF, της ΔΟΕ ή της WADA σχετικά με θέματα που προέκυπταν από τη διαχείριση του ελέγχου ντόπινγκ πριν από αυτήν τη συμφωνία ή σχετικά με την επιβολή τυχόν κυρώσεων. Ουσιαστικά δεσμεύτηκαν να μην μιλήσουν ποτέ δημοσίως για να αποκαλύψουν το περιεχόμενο της συμφωνίας και το περιεχόμενο της ακροαματικής διαδικασίας κατά την οποία αποκαλύφθηκαν τόσα σοβαρά στοιχεία.

Στις 18 Αυγούστου 2004, στην καθιερωμένη καθημερινή συνέντευξη Τύπου της ΔΟΕ υπάρχει σχετική αναφορά με την κατάληξη του θέματος, με τον νομικό σύμβουλο της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ Φρανσουά Καράρ να τονίζει: «Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να μην συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν συμμετέχουν». Ο Καράρ έκανε μάλιστα τότε και μια υπόθεση. «Ακόμη και αν η ΔΟΕ αφαιρούσε τις διαπιστεύσεις τους, οι αθλητές θα είχαν το δικαίωμα να προσφύγουν στο CAS, το οποίο θα συνεδρίαζε και θα έπαιρνε απόφαση σε διάστημα μερικών ωρών. Κατά συνέπεια, αν δεν παρέδιδαν οικειοθελώς τις διαπιστεύσεις τους, ο Κεντέρης και η Θάνου θα είχαν πιθανότητες να καταφέρουν να αγωνιστούν ακόμη και αν τους τιμωρούσε, σε πρώτο βαθμό, η πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ» !

Το θέμα είχε καλυφθεί από μία σιωπή, γενικότερη απ’ όλους για όλα και τόσα χρόνια μετά παραμένει το ίδιο όταν για παράδειγμα στο εξωτερικό και σε δημοφιλείς πλατφόρμες θα είχε ήδη πιθανόν ανέβει ως ερευνητικό ντοκιμαντέρ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.