Εξελίξεις υπάρχουν τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του βουλευτή Επικρατείας του κόμματος, Όθωνα Ηλιόπουλου, να παραιτηθεί από την έδρα του, ζητώντας παράλληλα αυτή να κατάληξει στα χέρια του σημερινού προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.

Οι επιλαχόντες

Για να συμβεί ωστόσο αυτό, θα πρέπει ακόμη να παραιτηθούν της έδρας τους οι επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέτα Λάλη, οι οποίοι προηγούνται του Στέφανου Κασσελάκη στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η Πόπη Τσαπανίδου

Η Πόπη Τσαπανίδου θα κληθεί ως πρώτη επιλαχούσα να αναλάβει καθήκοντα βουλευτού επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισαν συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, σχετικά με την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του κ. Όθωνα Ηλιόπουλου και τα επόμενα βήματα για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας

Ειδικότερα, συνεργάτες του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα διευκρίνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

α. Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.

β. Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Πόπη Τσαπανίδου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 28 Αυγούστου 2024.

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Από την πλευρά του, την παρουσία του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου ο οποίος ανακοίνωσε το Σάββατο την παραίτηση του από τη Βουλή σχολίασε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως τονίζει, ο κ. Ηλιόπουλος «κόσμησε όχι μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο», ενώ σημειώνει ότι «θα είναι πάντα πολύτιμος συνομιλητής και συνεργάτης για μένα».

«Ο Όθων Ηλιόπουλος κόσμησε όχι μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον τέως Πρόεδρο για την πραγματική αριστεία που επιθυμούσε να πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι τιμή για την πολιτική ζωή του τόπου η ενασχόληση τέτοιων προσωπικοτήτων με την πολιτική. Και εύχομαι ειλικρινά να του επέτρεπαν οι ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις την ολοκλήρωση της θητείας του.

Προσωπικά, τον ευχαριστώ για την προσφορά του στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική μας ομάδα, για τη φωνή που έδωσε στους απόδημους στο κοινοβούλιο, για την αληθινή συντροφικότητα και το ήθος του.

Θα είναι πάντα πολύτιμος συνομιλητής και συνεργάτης για μένα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του.

Κασιμάτη προς Κασσελάκη: «Πρόεδρε, το έδρανό σου στη Βουλή σε περιμένει»

Την ίδια ώρα, σε ανάρτηση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, ευχαριστεί τον βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλο, για όσα προσέφερε από την θέση που κατείχε. Υπογραμμίζει, ότι πλέον «παρουσιάζεται μια μοναδική και πρωτόγνωρη ευκαιρία για την Ελλάδα, τον Ελληνικό Λαό και τον Ελληνισμό της Διασποράς, που διαθέτει αστείρευτες — αλλά ηθελημένα αναξιοποίητες — δυνάμεις για την προώθηση των εθνικών ζητημάτων και τη δυναμική ηγεμονία του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Η ευκαιρία αυτή είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, να γίνει ο πρώτος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μελλοντικός Πρωθυπουργός, όντας ο ίδιος Απόδημος Έλληνας και πανάξιο τέκνο του Ελληνισμού της Διασποράς».

Στην ίδια ανάρτησή της, η κ. Κασιμάτη καταλήγει λέγοντας: Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!

Ολόκληρη η ανάρτηση της Νίνας Κασιμάτη:

Τζάκρη για Ηλιόπουλο: «Εισέφερε ουσιώδες κοινοβουλευτικό έργο και πρωτόγνωρο ήθος»

Όσον αφορά την παραίτηση Ηλιόπουλου, τις ευχαριστίες της εκ μέρους όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπο του εξέφρασε η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη

Επισημαίνει ακόμη η κυρία Τζάκρη ότι η εκλογή του σηματοδότησε την ουσιαστική ενίσχυση των δεσμών της δημοκρατικής παράταξης με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η δήλωση της κ. Τζάκρη:

Το 2023 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλέχτηκε Βουλευτής ο διακεκριμένος Καθηγητής Ιατρικής Όθων Ηλιόπουλος, σηματοδοτώντας την ουσιαστική ενίσχυση των δεσμών της δημοκρατικής παράταξης με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο Καθηγητής Όθων Ηλιόπουλος εισέφερε, όχι μόνο ένα στοχευμένο και ουσιώδες κοινοβουλευτικό έργο, αλλά και ένα ήθος πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα της Ελλάδας.

Σήμερα περιήλθε σε γνώση μου, ως Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η παραίτηση του αξιότιμου συναδέλφου, καθώς παραμένει μάχιμος καθηγητής και ερευνητής σε πάρα πολύ σημαντικά και παγκόσμιας εμβέλειας προγράμματα που απαιτούν πολύ από τον χρόνο του εκτός Ελλάδας.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία, στην οποία καθένας και καθεμία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Αξιωματική Αντιπολίτευση αφιερώνοντας το σύνολο του χρόνου τους, ο Καθηγητής Όθων Ηλιόπουλος έπραξε αυτό που πίστευε χρησιμότερο για την Πατρίδα και την Επιστήμη.

Αφοσιώνεται στο επιστημονικό του έργο και, σύμφωνα με την δήλωσή του παραχωρεί την έδρα του στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου, όχι μόνο να ενδυναμωθεί η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δια της συμμετοχής του εκλεγμένου της προέδρου στο Κοινοβούλιο, αλλά και για να μην αλλοιωθεί ένα από τα ουσιώδη σημαινόμενα της εκλογής του, δηλαδή η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας για την προσφορά του καθώς και τις θερμότερες ευχές μας για ευόδωση του επιστημονικού του έργου προς όφελος της ανθρωπότητας.