Είτε σε ανοικτή θάλασσα είτε σε πισίνα βάθους 120 εκατοστών το γερό κολύμπι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν το γλιτώνει. Είναι τόσα πολλά τ’ ανοικτά ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλλεται να μην αφεθεί έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει με «πνιγμό».

Ήταν ένα δείγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει ο ίδιος αλλά και η Κουμουνδούρου γενικότερα η ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε χθες Παρασκευή (9/8) στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Αν και μεσολαβεί ένα παραδοσιακά «νεκρό» διάστημα για τη Βουλή και την εγχώρια πολιτική σκηνή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται να δουλέψει με τους συνεργάτες για όλα εκείνα που θα κληθεί να διαχειριστεί λίαν συντόμως.

Δεν θα είναι μια ήσυχη και ανενεργή περίοδος για τον Στέφανο Κασσελάκη αυτή των ολιγοήμερων διακοπών για τον Δεκαπενταύγουστο.

Η κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου

Από τη μία συντελείται κάθε δυνατή προσπάθεια να φθαρεί η κυβερνητική ισχύ. Διακρίνεται η στάση αυτή από το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με καθημερινές ανακοινώσεις σε λάθη, κενά και ανακολουθίες που εντοπίζει στον σκελετό της κοινωνίας.

Οι υποκλοπές, η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, η ακρίβεια (τρόφιμα, ενέργεια, ακτοπλοΐκα, κ.α) και οι χαμηλοί μισθοί, η κατάσταση στα νοσοκομεία, η ασφάλεια τη χώρας και τα ελληνοτουρκικά αποτελούν υψωμένη παντιέρα αντιπολίτευσης. Και θα συνεχίσουν να είναι τέτοια, διότι κατά τον Στ. Κασσελάκη οι πολιτικοί οφείλουν «με την κρίση και την προσπάθεια τους να επηρεάζουν τις ζωές του κόσμου», όπως υπογράμμισε σε μια από τις αποστροφές του στο κρατικό ραδιόφωνο.

Δεν θα εκπλήξει ως εκ τούτου κανέναν η διεύρυνση του περιεχομένου με ανάλογου ύφους τοποθετήσεις προς επίρρωση των όσων έχουν ήδη συμβεί, καθώς η επανάληψη βοηθά στην εμπέδωση όπως λένε, ή και ανάδειξη νέων παραλείψεων αναλόγως της επικαιρότητας των ημερών. Οι συνεχείς συνεδριάσεις των think tanks είναι μέρος όλου αυτού προκειμένου να προσδιορίζονται ατέλειες.

Όσα στελέχη δε θα προσκαλούνται σε εκπομπές κι έχουν χρόνο, θα βγαίνουν και θα μιλούν δημοσίως.

Η εσωτερική διαχείριση

Από την άλλη βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει εφικτό να ξεφύγει από την παγιωμένη εσωστρέφεια που τον ταλαιπωρεί επί ένα χρόνο πλέον. Κι αν καταλαγιάζει πότε πότε η αντάρα, όσο το τοπίο παραμένει θολό τόσο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη έως ότου ληφθούν καίριες αποφάσεις.

Από τις Ευρωεκλογές έχουν περάσει πια εννέα εβδομάδες, αλλά τα δυο εσωκομματικά μπλοκ εξακολουθούν να διαγωνίζονται στη διελκυστίνδα. Πότε τραβάει η μία το σχοινί κοντά της, κερδίζοντας έδαφος, και πότε η άλλη, με συνέπεια μια απρόβλεπτη ισορροπία.

Η πρόσφατη κλήση του Χρήστου Σπίρτζη από την Επιτροπή Δεοντολογίας έριξε έξτρα νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης. Ο Στ. Κασσελάκης αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός «επειδή δεν ανήκω στο όργανο», αλλά είναι ξεκάθαρο πως η κίνηση αυτή συνέβη ως αντίβαρο της πρόσφατης διαγραφής Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα. Αφότου υπήρξαν συνέπειες για τον Χανιώτη πολιτικό, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρξουν για ένα στέλεχος που, για την Κουμουνδούρου, είναι ένας ενοχλητικός βήχας που θα πρέπει να κοπεί.

Φανερά από καιρό ο αρχηγός της παράταξης επιχειρεί να περιβάλλεται από μια αμυντική ζώνη που θα τον προστατεύει από φίλια ή εχθρικά πυρά. Η «φρουρά» του Κασσελάκη έχει έναν τέτοιο ρόλο πίσω από την πρώτη γραμμή των απλών «στρατιωτών», χαράσσοντας στρατηγική και πολιτική. Επίσης ο -εξοστρακισμένος μεν, χρήσιμος δε- Π. Πολάκης δεν σταματά να δουλεύει ωφέλιμα με δικά του πυρά, αποδομώντας στελέχη που πάλεψαν πολύ και πίεσαν με κάθε τρόπο για την αποπομπή του.

Την ίδια ώρα η «ομάδα των 87» οργανώνεται και καταστρώνει το δικό της σχέδιο δράσης με διαρκείς συνεννοήσεις κι εξ αποστάσεως επαφές των μελών της. Οι γνώμες διίστανται για το πώς θα πρέπει να κινηθούν το επόμενο διάστημα. Άλλες είναι πιο σκληρές κι άλλες πιο διαλλακτικές, σε κάθε περίπτωση πάντως στέκονται απέναντι σε οποιαδήποτε προεδρική πρωτοβουλία που κοντράρεται με την «ταυτότητα» της παράταξης.

Σεπτέμβριος με Κεντρική Επιτροπή και δημοσκοπήσεις

Ότι η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη αναμένεται προς το τέλος του μηνός καθυστερεί εν μέρει τις εξελίξεις, παράλληλα όμως τις φέρνει πολύ πιο κοντά στην κομβική Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει εκ νέου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη (7-8). Σ’ αυτήν θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις (όχι πια ιδέες) για τις καταστατικές αλλαγές που θα ψηφίσει το Συνέδριο του Οκτωβρίου.

Το ζήτημα των κομματικών Μέσων, ένα άλλο «αγκάθι» για τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, θα έχει εισέλθει επίσης στην τελική ευθεία του ως εκείνη την περίοδο. Αν και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αντιστροφή της κεντρικής απόφασης είναι διαδοχικές και αδιάκοπες, βιώσιμη λύση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει άλλη από αυτή που έχει προκρίνει. Και σε αυτό το κομμάτι η διάθεση πάντως είναι συγκρουσιακή.

Τι θα λένε οι δημοσκοπήσεις

Πιθανόν μάλιστα μέχρι το πρώτο ΣΚ του Σεπτεμβρίου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στα χέρια της και τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου προκειμένου να συμπεράνει την ανταπόκριση των πολιτών σε όλες αυτές τις κινήσεις της. Θα έχουν ομολογουμένως μεγάλο ενδιαφέρον τόσο τα απόλυτα νούμερα όσο και τα ποιοτικά στοιχεία έτσι ώστε να διαπιστωθεί προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα.

Ο (πάντα αισιόδοξος) Στ. Κασσελάκης θα ήθελε πολύ να δει αν όχι αύξηση, σίγουρα διατήρηση των δυνάμεων, την ώρα που το αντιπολιτευτικό μπλοκ εντός Κουμουνδούρου δεν κρύβει την ανησυχία του για περαιτέρω πτώση του ποσοστού των Ευρωεκλογών με παράλληλη συρρίκνωση. Φόβος που, αν επιβεβαιωθεί, θα φροντίσουν να το εκμεταλλευτούν δεόντως, δημόσια ή πίσω από κλειστές πόρτες.