ΠαΣοΚ: Οι στοιχηματικές, οι κομματικές μετρήσεις και οι «μαύρες τρύπες» των υποψηφίων

Γιατί θα αγριέψει η μάχη για την ηγεσία - Η δύσκολη εξίσωση του δεύτερου γύρου

Τι ξέρουν οι στοιχηματικές εταιρίες από εσωκομματικές εκλογές; Πώς μπορεί να προβλεφθεί ο νικητής μιας αναμέτρησης με άγνωστο το εκλογικό σώμα το οποίο θα πάρει μέρος στη διαδικασία;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση στο ΠαΣοΚ είναι πιο απρόβλεπτη από τις προηγούμενες. Και μόνο το γεγονός ότι 4 από τους 7 υποψήφιους εμφανίζονται να διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδο στην τελική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου, είναι ενδεικτικό της δύσκολης εξίσωσης των εκλογών και της επισφάλειας κάθε πρόβλεψης που γίνεται.

Οι προβλέψεις του καλοκαιριού

Τις τελευταίες μέρες η συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ, εστιάζεται στις αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρίες. Με βάση τις αποδόσεις δύο στοιχηματικών εταιρειών (Novibet και Stoiximan) καταγράφονται δύο ξεκάθαρα φαβορί.

Πρώτος, έρχεται ο δήμαρχος Αθηναίων με 1,90 και 1,95 και τον ακολουθεί ο νυν πρόεδρος του Κινήματος με 2,50 και 2,60. Και οι δύο εταιρίες δείχνουν στην τρίτη θέση την Άννα Διαμαντοπούλου με 5,00 και ακολουθεί σε μικρή απόσταση ο Παύλος Γερουλάνος. Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει απόδοση 17,00 και η Νάντια Γιαννακοπούλου 31.00 και 30.00.

Σε σχέση με τις αποδόσεις των ίδιων εταιριών, το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχουν συγκλονιστικές μεταβολές. Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι για τη μονομαχία του δεύτερου γύρου. Και οι δύο, όμως, εμφανίζονται να χάνουν λίγη από τη δυναμική τους.

Η είσοδος της Άννας Διαμαντοπούλου στην κούρσα για την ηγεσία, φαίνεται να αφαιρεί δυνάμεις και από τους δύο. Είναι επίσης αξιοπρόσεχτη η αύξηση της δυναμικής της υποψηφιότητας του Παύλου Γερουλάνου. Ο βουλευτής της Αθήνας δεν φαίνεται να αποτελεί την υποψηφιότητα που, απλά, θα καθορίσει το αποτέλεσμα αλλά δημιουργεί συνθήκες για «διεκδίκηση του παραπάνω».

Οι κομματικές μετρήσεις

Πέραν των προβλέψεων των στοιχηματικών εταιριών υπάρχουν και οι μετρήσεις που διενεργούν τα επιτελεία των υποψηφίων. Οι μετρήσεις αυτές γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα ανοιχτό αλλά και σε ένα πιο κλειστό εκλογικό σώμα, που είναι πιθανόν να φτάσει μέχρι την κάλπη. Τα αποτελέσματα τους δίνουν σε γενικές γραμμές την εξής εικόνα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται πρώτος στο καλούμενο «μικρό εκλογικό σώμα» και παραμένει πρώτος αλλά με μικρότερη διαφορά από τον δεύτερο όσο το εκλογικό σώμα διευρύνεται. Ακολουθεί ο Χάρης Δούκας ενώ μάχη δίνεται ανάμεσα στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο.

Για αυτό και οι προβλέψεις για το δίδυμο του δεύτερου γύρου δίνουν και παίρνουν. Οι εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών, που θεωρούν ότι στη διαδικασία στις 6 Οκτωβρίου θα υπάρξει συμμετοχή ανάλογη με αυτή των εκλογών του 2021 (280 χιλιάδες), βλέπουν ως πιο πιθανό δίδυμο του δεύτερου γύρου τους Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Υπάρχουν όμως στελέχη που μεταδίδουν «πως το σκηνικό το φθινόπωρο θα είναι διαφορετικό» και δεν αποκλείουν την έκπληξη Γερουλάνου.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μοιάζει να αποστερείται δυναμικής η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου που έχει οδηγήσει σε ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας αλλά ακόμα δεν έχει δείξει να έχει δυναμική διεκδίκησης της ηγεσίας.

Οι μαύρες τρύπες των υποψηφίων

Προς παρόν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠαΣοΚ, θα κατεβάσουν στροφές, κρατώντας δυνάμεις για την τελική ευθεία της κούρσας που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Τότε αναμένεται να αρχίσει η μεταξύ τους αντιπαράθεση που αναμένεται να σηματοδοτεί με ανέβασμα των τόνων της κριτικής. Αυτή την περίοδο της μικρής καλοκαιρινής ανάπαυλας, οι υποψήφιοι κάνουν ένα απολογισμό της καμπάνιας τους και αναζητητούν τρόπους να αυξήσουν τα ερείσματά τους στην εκλογική βάση και να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» της υποψηφιότητας τους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει να αντιμετωπίσει, το επόμενο κρίσιμο διάστημα δύο προκλήσεις.

Η πρώτη αφορά την ενίσχυση του αρχηγικού του προφίλ προκειμένου να διασκεδάσει την κριτική ότι δεν μπορεί να οδηγήσει το ΠαΣοΚ σε νίκη απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, παρά τις απώλειες, διατηρεί αλώβητο τον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του σε όλη τη χώρα. Δεν έχει την ισχύ της προηγούμενης αναμέτρησης και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η εκλογική του βάση κινείται πλέον στη σφαίρα των 55 χιλιάδων ψήφων που έλαβε ο στενός του συνεργάτης και γραμματέας του ΠαΣοΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, στις Ευρωεκλογές.

Οι εκλογικές μαύρες τρύπες του κ. Ανδρουλάκη εντοπίζονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αυξηθεί το ποσοστό του και να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα έχει σε περιοχές όπου διατηρεί ισχυρό προβάδισμα όπως στην Κρήτη και τη Θράκη.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δείχνει να πηγαίνει καλά στο Λεκανοπέδιο από το οποίο αναμένεται να προέλθει ο μεγάλο όγκος των ψηφοφόρων της εσωκομματικής αναμέτρησης. Θα χρειαστεί όμως να αυξήσει την επιρροή του στην περιφέρεια και ειδικά στη Μακεδονία και την Κρήτη για να «ισοφαρίσει» το πλεονέκτημα του κ. Ανδρουλάκη.

Στην Κρήτη και την Αττική (όπου έχει δυνάμεις) αναμένεται να ρίξει το βάρος της η Άννα Διαμαντοπούλου που προσβλέπει σε μια καλή παρουσία στη Μακεδονία. Το ερώτημα είναι ποια απήχηση μπορεί να έχει η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ που το ψήφιζαν στα δύσκολα χρόνια όταν η ίδια επέλεξε να αποχωρήσει από την κομματική ζωή.

Τις δυνάμεις του εκτός Λεκανοπεδίου επιχειρεί να ενισχύει ο Παύλος Γερουλάνος που φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε αρκετές περιφέρειες της χώρας. Πολλά θα κριθούν από το ποσοστό που θα καταγράψουν σε κρίσιμες περιοχές, όπως το Λεκανοπέδιο, οι Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.