Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Κύπρος σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη απομάκρυνσης Ευρωπαίων πολιτών ή υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή του Λιβάνου. «Η Κύπρος είναι πυλώνας ασφαλείας, σταθερότητας και λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασία και ειρήνης» έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο Λίβανο στο μεταξύ ζουν 3.000 Έλληνες ή λιβανέζοι με ελληνική υπηκοότητα που ζητήθηκε από το ΥΠΕΞ να απομακρυνθούν από την περιοχή. Αν δοθεί άδεια για εκκένωση η ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης» που πλέει στην περιοχή θα συνδράμει στην επιχείρηση.

Έντονη η παρουσία των Αμερικανών στη Λεμεσό

Στο μεταξύ στο Λιμάνι της Λεμεσού έδεσε το αμερικανικό θηριώδες πλοίο USS Wasp. Προέρχεται από την 24η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (MEU) Ειδικής Επιχειρησιακής Ικανότητας.

Οι Αμερικανοί θεωρούν την επίσκεψη του πλοίου εθιμοτυπική και μάλιστα τα μέλη του πληρώματος θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση για την ενδυνάμωση των σχέσεων με την κοινότητα σε συντονισμό με το Ίδρυμα Άγιος Στέφανος.

Ωστόσο το πλοίο αυτό με ισχυρή δύναμη πυρός  δεν είναι άσχετο με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Ο πλοίαρχος του Christopher Purcell προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες «ανυπομονούν να γνωρίσουν την κουλτούρα της Κύπρου, να εξερευνήσουν την περιοχή, να απολαύσουν την τοπική κουζίνα και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στην κοινότητα».

Τα Κυπριακά λιμάνια αποτελούν συχνό προορισμό για τα αμερικάνικα πολεμικά πλοία που επιχειρούν στη Μεσόγειο. Στην τελευταία διετία με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο επισκέφτηκαν τα κυπριακά λιμάνια αντιτορπιλικά, υποβρύχια, το πλοίο διοίκησης και ελέγχου του 6ου στόλου, και άλλα πολεμικά πλοία.