Πώς απετράπη το μακελειό σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη

Οι αυστριακές Αρχές συνέλαβαν έναν 19χρονο τζιχαντιστή με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία ο οποίος σκόπευσε να σκορπίσει τον θάνατο σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τη σύλληψη στη Βιέννη ενός νεαρού αυστριακού τζιχαντιστή με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο άνδρας σύμφωνα με όσα ομολόγησε στις Αρχές σκόπευε να αιματοκυλήσει την συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο 19χρονος σκόπευε είτε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας είτε να πέσει με αυτοκίνητο στο πλήθος και μετά να κάνει επιθέσεις με μαχαίρι. Ο νεαρός ανήκε σε πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους μαζί με δύο άλλους νεαρούς Αυστριακούς, ηλικίας 17 και 15 ετών, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν την Τετάρτη.

Στο σπίτι του στην πόλη Τέρνιτς βρέθηκαν χημικά, ματσέτες και συσκευές για την κατασκευή βομβών. Ο ύποπτος σχεδίαζε αποστολή αυτοκτονίας ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές που θα παρακολουθούσαν μία από τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες της αμερικανίδας ποπ σταρ στη Βιέννη. Θα την πραγματοποιούσε έξω από το στάδιο Ερνστ Χάπελ της Βιέννης.

Οι Αρχές σκιαγράφησαν την εικόνα του κύριου υπόπτου που ριζοσπαστικοποιήθηκε, άλλαξε την εμφάνισή του και άρχισε να ασκεί ισλαμιστική προπαγάνδα στο Διαδίκτυο. Παράτησε τη δουλειά του στις 25 Ιουλίου, λέγοντας στους ανθρώπους ότι είχε «μεγάλα σχέδια». Ενας γείτονας είπε στο αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Puls24 ότι ο ύποπτος έμενε μόνος του και είχε αφήσει «γένια Ταλιμπάν».

Ο 17χρονος συνεργός του, με καταγωγή από Τουρκία και Κροατία, είχε προσληφθεί πριν από λίγες ημέρες σε εταιρεία η οποία παρείχε υπηρεσίες στο συγκεκριμένο γήπεδο, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας.

Η διοργανώτρια εκδήλωσης Barracuda Music ακύρωσε τις τρεις συναυλίες τής Σουίφτ στη Βιέννη, που θα ξεκινούσαν την Πέμπτη. Ηταν sold out και καθεμία θα την παρακολουθούσαν 65.000 άτομα. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφερε ότι οι αυστριακές Αρχές έλαβαν πληροφορίες σχετικά με την απειλή για τις συναυλίες της Σουίφτ από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.