Νέα επίθεση σε στόχο εντός του Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά drone πραγματοποίησε επίθεση επί συγκεκριμένου στόχου στην πόλη Σιδώνα η οποία βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.

Στόχος της επίθεση φέρεται να ήταν ο Σαμέρ Αλ-Χατζ. Πρόκειται για αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ain al-Hilweh.Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες και για μία ακόμα επίθεση στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια ισραηλινή επιδρομή είχε ως στόχο τον αξιωματούχο ασφαλείας της Χαμάς στον καταυλισμό Ain al-Hilweh, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του στην πόλη της Σιδώνας».

Μετά την επίθεση ξέσπασε πυρκαγιά στο αυτοκίνητο, προτού καταφέρουν να βγάλουν από αυτό τους επιβάτες οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Πιθανός στόχος της Χεζμπολάχ η Χάιφα

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται, φαίνεται ότι ειδικά η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να επιτεθεί πρώτη. Όπως όλα δείχνουν η πιθανότητα για συντονισμένη επίθεση με το Ιράν μάλλον περνά σε δεύτερο πλάνο.

Έτσι, οι «New York Times» υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολάχ θα κάνει πρώτη την κίνησή της. Η οργάνωση του Λιβάνου αναμένεται να επιτεθεί στη Χάιφα. Χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το σημείο της πόλης που θα χτυπήσει.

Γιατί επιλέγει τη Χάιφα;

  • Η στρατηγική του θέση: Το λιμάνι της Χάιφα είναι ένα από τα πιο σημαντικά που διαθέτει το Ισραήλ και ένα ενδεχόμενο χτύπημα σε αυτό θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα.
  • Οι πιθανοί στόχοι: Το ερώτημα είναι πού θα επιλέξουν να χτυπήσουν εάν επιτεθούν στην Χάιφα. Οι στόχοι είναι πολλοί. Πέρα από το λιμάνι υπάρχουν τα πετροχημικά εργοστάσια και τα διυλιστήρια. Αν μην τι άλλο ένα χτύπημα εκεί θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά.
  • Πιο εύκολο να χτυπηθεί: Γιατί όμως να επιλέγει να χτυπήσει τη Χάιφα η Χεζμπολάχ; Πέρα από τον στρατηγικό της ρόλο η συγκεκριμένη πόλη είναι αρκετά κοντά στον Λίβανο οπότε θεωρείται πιο εύκολο να γίνει εκεί η επίθεση.

Έτοιμο για απάντηση το Ισραήλ

Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχίσει τις επιθέσεις της, αναφερόμενος στις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα που συνεχίζονται, από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Γκάλαντ σε μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανικό πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις υπηρεσίες του.

«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο 34 ημερών του 2006.