Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν ότι θα υποστεί σημαντικές συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στο Ιράν ότι ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλιμάκωσης εάν κάνει μια σημαντική επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ είναι εξαιρετικά υψηλός», δήλωσε ο αξιωματούχος στη Wall Street Journal. Μια κλιμάκωση θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε, μέσω X, ότι τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (…) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων. Τόνισα επίσης τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση «των ομήρων» ανέφερε.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε περαιτέρω μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στην Τεχεράνη. Η δολοφονία του ήρθε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό.