Η Βινές Πογκάτ δεν είχε το παραμυθένιο happy end που ονειρευόταν η ίδια και οι εκατομμύρια Ινδοί συμπατριώτες της. Η Ινδή πρωταθλήτρια της ελευθέρας πάλης όχι μόνο δεν ανέβηκε στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο με αφυδάτωση μετά την υπερπροσπάθεια που έκανε για να χάσει τα 100 γραμμάρια επιπλέον βάρους.

Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο να αγωνιστεί στον τελικό των 50 κιλών της ελευθέρας, αλλά στη ζύγιση βρέθηκε να έχει σωματικό βάρος μεγαλύτερο των 50 κιλών. Βάσει κανονισμών δεν μπορούσε να αγωνιστεί στον τελικό και αποκλείστηκε από το τουρνουά.

Στα 29 της χρόνια η Πογκάτ ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την ενεργό δράση κι ενώ νωρίτερα είχε δεχθεί την επίσκεψη του συμπατριώτη της και χρυσού Ολυμπιονίκη της σκοποβολής, Αμπινάβ Μπίντρα.

Η προσφυγή στο CAS και το χρονικό

Η Ολυμπιακή επιτροπή της Ινδίας θα καταφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) για να διεκδικήσει την επιστροφή της Πογκάτ και να εξασφαλίσει το αργυρό μετάλλιο. Παράλληλα η κυβέρνηση θα δώσει στην Πογκάτ το πριμ κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου. Η αθλήτρια είχε κατέβει κατηγορία, προκειμένου να αγωνιστεί στο Παρίσι.

Όταν η Πογκάτ κέρδισε τον 1ο γύρο ζύγιζε 49.9 κιλά. Μετά τον ημιτελικό ωστόσο το βάρος της βρέθηκε να είναι 52.7 κιλά! Οι προπονητές της εξήγησαν πως η αθλήτρια δεν είχε παραβιάσει τη δίαιτα της  και επιδόθηκαν σε μεγάλη ολονύχτια προσπάθεια, προκειμένου να χάσει το επιπλέον βάρος μέχρι τη ζύγιση πριν τον τελικό.

Η Πογκάτ δεν κατανάλωσε ούτε νερό, ούτε φαγητό, γυμναζόταν όλο το βράδυ, έκοψε τα μαλλιά της, ενώ εικάζεται πως προχώρησαν και σε αφαίρεση αίματος. Το πρωί πριν τη ζύγιση μπήκε στη σάουνα κι ενώ όλοι πίστευαν πως τα είχαν καταφέρει, η ζυγαριά έδειξε 50.1 κιλά. Δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής και την απέκλεισαν από το τουρνουά. Μετά από αυτό η Πογκάτ κατέρρευσε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με αφυδάτωση. Αυτά τα 100 γραμμάρια παραπανίσιου βάρους την έφεραν από τον παράδεισο στην κόλαση.

Η αναστάτωση επηρέασε και την αντίπαλο της, Σάρα Αν Χίλτεμπραντ. Όταν δεν είδε τη Πογκάτ στη ζύγιση, πίστεψε πως δεν θα αγωνιστεί και πως η ίδια ήταν ήδη χρυσή Ολυμπιονίκης. Τελικά της είπαν να περιμένει και μετά από μία ώρα έφεραν για αντίπαλο στον τελικό την Κουβανή Γιουσνέιλις Γκούσμαν Λόπες την οποία νίκησε και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου.