Πλάνα από στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, με αθλητές να κολυμπούν κατά τον αγώνα κολύμβησης 10χλμ δίπλα σε αγωγούς αποχέτευσης.

Η καταλληλόλητα των νερών του Σηκουάνα είχε προβληματίσει ήδη πριν έναρξη των Ολυμπιακών του Παρισίου, όμως τα πρόσφατα περιστατικά μόλυνσης αθλητών εντείνουν την ανησυχία.

Είναι βρώμικος ο Σηκουάνας;

Σύμφωνα με το Associated Press, το Παρίσι, όπως και άλλες παλιές πόλεις στον κόσμο, διαθέτει ένα συνδυαστικό σύστημα αποχέτευσης, το οποίο σημαίνει ότι τα λύματα και τα όμβρια ύδατα της πόλης ρέουν μέσα από τους ίδιους σωλήνες.

Μετά από παρατεταμένες περιόδους βροχής, οι σωλήνες μπορεί να υπερφορτωθούν και τα ανεπεξέργαστα λύματα να καταλήξουν στον ποταμό.

Αυτό σημαίνει ότι βακτήρια, ιοί και παράσιτα -που δεν προέρχονται μόνο από ανθρώπινα απόβλητα- εισέρχονται στο νερό.

Τι μικρόβια υπάρχουν στο ποτάμι;

Οι δοκιμές ποιότητας του νερού τον Ιούνιο αποκάλυψαν μη ασφαλή επίπεδα βακτηρίων E. coli, αν και τα αποτελέσματα στις αρχές Ιουλίου έδειξαν βελτίωση.

Το βακτήριο αυτό βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα και στα απόβλητα ανθρώπων και ζώων και σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία.

Τι θα πάθει κάποιος αν κολυμπήσει σε μολυσμένα νερά;

Το κολύμπι σε νερό με μη ασφαλή επίπεδα βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές και εντερικά προβλήματα.

Οι κολυμβητές μπορεί να καταπιούν νερό κατά λάθος ή να μολυνθούν μέσω ανοιχτών πληγών και εκδορών.

Ακόμα και μια γουλιά μολυσμένου νερού μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και τα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα ή στα έντερα ή, στη χειρότερη περίπτωση, απειλητική για τη ζωή σηψαιμία.

Αρρωσταίνουν αθλητές

Υπενθυμίζουμε πως η Claire Michel, αθλήτρια του Βελγίου στο τρίαθλο, προσβλήθηκε από το εντεροαιμοραγικό βακτηρίδιο E. coli και νοσηλεύτηκε.

Παράλληλα, η ελβετική ομάδα τρίαθλου κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Adrien Briffod, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω ασθένειας και συγκεκριμένα, στομαχικών διαταραχών.

Η Βελγίδα τριαθλήτρια Jolien Vermeylen, μιλώντας στο VTM, περιέγραψε όσα είδε και ένιωσε στον ποταμό.

Ο τριαθλητής ανδρών Tyler Mislawchuk από τον Καναδά έκανε 10 φορές εμετό κατά τη διάρκεια του αγώνα, χωρίς να είναι σαφές τι το προκάλεσε.