Ρέθυμνο: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς – 40 ώρες άυπνοι οι πυροσβέστες

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Έπεσαν οι άνεμοι, δεν υπάρχει ενεργό ενιαίο μέτωπο, διάσπαρτες οι εστίες της φωτιάς.

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στο δήμο Αμαρίου στο νότιο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο μέτωπο ενεργό, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Οι άνεμοι έχουν πέσει και αυτό διευκολύνει το έργο των 290 πυροσβεστών δασοκομάντος ενώ θα σηκωθούν και εναέρια μέσα προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Εννιά χωριά εκκενώθηκαν ενώ πολλές περιοχές εχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με την πυρκαγιά να φτάνει έως και τα όρια με τον νομό Ηρακλείου, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μετέβη στην Κρήτη και επανέλαβε ότι οι δυνάμεις θα μείνουν στο σημείο έως ότου να σβήσει εντελώς η φωτιά. «Κανείς δεν πρόκειται να φύγει αν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας» είπε μεταξύ άλλων.

Όπως ανέφερε τόσο ο υπουργός όσο και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης οι πυροσβέστες βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες στο πεδίο, με ορισμένους από αυτούς να έχουν κλείσει έως και χθες 40 ώρες αδιάκοπης προσπάθειας, ώστε η μάχη με τις φλόγες να κερδηθεί και να ανακοπεί το σαρωτικό της πέρασμα από την περιοχή.

Εννέα μηνύματα από το 112

Μπαράζ μηνυμάτων του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων σε αρκετές περιοχές του Ρεθύμνου. Εννέα ήταν τα μηνύματα μέσω του 112 που εκδόθηκαν χθες και συγκεκριμένα:

  1. Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα
  2. Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά
  3. Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες
  4. Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο
  5. Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά
  6. Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη
  7. Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα
  8. Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες
  9. Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη στον οικισμό Χορδάκι και δημιούργησε από νωρίς ένα ευρύ μέτωπο με αποτέλεσμα να επεκταθεί και στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος εκκενώθηκε, για να μην κινδυνεύσουν οι ηλικιωμένοι κυρίως κάτοικοί του.

Μετά από ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών η εικόνα έδειχνε βελτιωμένη το πρωί της Πέμπτης 8/8. Ωστόσο, το νέο μέτωπο το οποίο εκδηλώθηκε χθες το πρωί και ξεκίνησε από τον Αη Γιάννη και Αγία Παρασκευή, λόγω των ισχυρών ανέμων και της εναλλαγής της φοράς τους, πολύ γρήγορα επεκτάθηκε προς τα Νότια του Αμαρίου αναφέρει το goodnet.gr.

Με την κατεύθυνση του πύρινου μετώπου να στρέφεται πλέον προς τα νότια του Αμαρίου, οι φλόγες σάρωσαν στο πέρασμά τους εκτάσεις και καλλιέργειες δημιουργώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Ευτυχώς, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, καθώς έγκαιρα έγιναν εκκενώσεις οικισμών, στους οποίους η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Αυτός ήταν άλλωστε ο κύριος λόγος που οδήγησε στην απόφαση για τις εκκενώσεις των οικισμών, με τα αντίστοιχα μηνύματα μέσω του 112 να ηχούν αλλεπάλληλα και τους κατοίκους σε Αποδούλου, Βαθιακό, Πλάτανο, Άρδακτο, Λοχριά, Ρίζικα και Σάτα να μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία.

Οι κάτοικοι των περιοχών μεταφέρθηκαν κυρίως στο πολιτιστικό Κέντρο Φουρφουρά ενώ ο Δήμος Αμαρίου είχε μεριμνήσει για την σίτιση τους και είχε φροντίσει να υπάρχει και γιατρός για οτιδήποτε χρειαστεί, ενώ κοντά τους βρισκόταν ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρίου Μανώλης Ψαρουδάκης από την πρώτη στιγμή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.