Έπειτα από επώνυμη καταγγελία για δηλητηρίαση αδέσποτου σκύλου, που βρέθηκε νεκρός σε ορεινή περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας, χθες (7/8), η Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με θηροφύλακα και μετά από οδηγίες της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, διενήργησαν έλεγχο και διερεύνηση της υπόθεσης σε αστικό-αγροτικό περιβάλλον.

Κατά την αυτοψία ο εκπαιδευμένος σκύλος της θηροφυλακής εντόπισε δηλητηριασμένο ζωικό δόλωμα, εμπλουτισμένο με άγνωστη ουσία, εντός αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας της φερόμενης ως δράστιδας και ποντικοφάρμακο.

Αμεσα η δημοτική Αστυνομία, με τη συνδρομή της τοπικής ΕΛΑΣ προχώρησε στη σύλληψη της ημεδαπής ενώ τα δηλητηριασμένα δολώματα συσκευάστηκαν και απεστάλησαν στη Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους, Κρήτης για περαιτέρω εξέταση.

Η εισαγγελέας υπηρεσίας διέταξε την εκταφή και τη νεκροψία του αδέσποτου ζώου προς εξακρίβωση της αιτίας θανάτου για πιθανό συσχετισμό των δύο υποθέσεων.

Τι ορίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Σημειώνεται ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, για αξιόποινες πράξεις το προσωπικό της ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου και περιλαμβάνεται στους βασικούς φορείς ελέγχους ως προς την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς.

Ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων με εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους ιδίως με δηλητηρίαση, αποτελούν κακοποίηση και διώκονται σε βαθμό κακουργήματος (ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη και χρηματική ποινή καθώς και διοικητικό πρόστιμο 30.000 έως 50.000 χιλιάδες ευρώ) .