5 το πρωί: Ο πύρινος εφιάλτης στο Ρέθυμνο – Το δημοσίευμα Politico για τις υποκλοπές – Το φρικτό τροχαίο στην Ηλεία

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο, με τα μηνύματα από το 112 κατά τη χθεσινή μέρα να ηχούν ασταμάτητα για εκκενώσεις εννέα οικισμών. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι ανυπολόγιστες με χιλιάδες στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, ενώ το βράδυ της Πέμπτης μετέβη στο νησί ο Βασίλης Κικίλιας.

1

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο

  • Εκκενώθηκαν 9 χωριά: Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η μάχη με τις φλόγες στο νότιο Ρέθυμνο, με τους ισχυρούς ανέμους να αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς. Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες τόσο σε υποδομές όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης όσο και σε καλλιέργειες, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη. Συνολικά διατάχθηκε μέσω 112 να εκκενωθούν εννέα οικισμοί και συγκεκριμένα τα χωριά Αγία Παρασκευή, Πλάτανος, Αποδούλου, Βαθιακό, Λοχριά, Άδραχτος, Ρίζικας, Σάττα και Χορδάκι.
  • Στο νησί ο Κικίλιας: Στο Ρέθυμνο μετέβη το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και δεύτερη ομάδα από την Αθήνα με 50 δασοκομάντος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή ξεπερνάνε τα 250 άτομα, με τον υπουργό να τονίζει πως «κανένας δεν πρόκειται να φύγει εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας». Ερωτηθείς για το θέμα των αποζημιώσεων, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως είναι ήδη σε επικοινωνία με τον κ. Τριαντόπουλο, αρμόδιο για τέτοια ζητήματα.
  • Εμπρησμοί στη Βάρη: Προφυλακίστηκε o 66χρονος καθηγητής που κατηγορείται για τέσσερις φωτιές στη Βάρη, στις 8 και 9 Ιουνίου. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εμπρησμό δάσους από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση, με τον ίδιο να δηλώνει αθώος. Ωστόσο βιντεοληπτικό υλικό από τα σημεία έναρξης των πυρκαγιών οδήγησαν την ΕΛΑΣ στα ίχνη του.

 

2

Δημοσίευμα POLITICO: «Η Ελλάδα αφήνει ανεξέλεγκτες τις υπηρεσίες κατασκοπείας»

  • Το δημοσίευμα: Δημοσίευμα του POLITICO αναφέρεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας μέσω ΕΥΠ και Predator και στη στάση της δικαιοσύνης και των κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με την υπόθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα αφήνει ανεξέλεγκτες τις υπηρεσίες κατασκοπείας». «Δυο χρόνια μετά, όλα τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να αποφεύγουν τον καταλογισμό σχετικών ευθυνών» προσθέτει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.
  • Το σχόλιο: Το δημοσίευμα δεν άφησε ασχολίαστο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Για κάθε κανονικό κράτος, θα ήταν και η σημερινή ακόμα μια ημέρα ντροπής». Από την Κουμουνδούρου πρόσθεσαν πως «ακόμα και τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις, οι μεθοδεύσεις για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών κάνουν, για ακόμα μια φορά, ρεζίλι τη χώρα μας διεθνώς».
  • Η τοποθέτηση: Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος είχε διατυπώσει ενστάσεις σχετικά με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, που εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, λέγοντας πως «οι υποκλοπές μέσω της κρατικής υπηρεσίας δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες και αδικαιολόγητες».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Διαμελίστηκε 45χρονος μετά από τροχαίο στην Ηλεία

  • Τραγωδία στην άσφαλτο: Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 45χρονος στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών όταν, υπό άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε δύο κολώνες. Το όχημα διαλύθηκε τελείως, ενώ από την σφοδρότητα της σύγκρουσης ο άτυχος άνδρας εκσφενδονίστηκε μέτρα μακριά και διαμελίστηκε.
  • Το περσινό ατύχημα: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος φέρεται να μην ήταν κάτοχος διπλώματος οδήγησης ή να του είχε αφαιρεθεί. Μάλιστα, πριν από ένα χρόνο ακριβώς είχε εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο, όταν η μηχανή που οδηγούσε συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. Τότε αν και γλίτωσε τη ζωή του, για πολλούς μήνες δεν μπορούσε να κινηθεί.
  • Νεκρή στο ίδιο σημείο: Στον ίδιο δρόμο, νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας, σημειώθηκε άλλο ένα θανατηφόρο τροχαίο. Θύμα μια 75χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε από διερχόμενο ΙΧ όταν επιχείρησε να περάσει τον δρόμο, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί.
4

Πέρασε τα ρωσικά σύνορα ο Ουκρανικός στρατός - Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις

  • Η προέλαση: Κλιμάκωση του ρωσοοουκρανικού πολέμου φαίνεται πως προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος, με τον στρατό της μάλιστα να έχει προχωρήσει αυτή τη στιγμή έως και 10 χιλιόμετρα εντός των ρωσικών συνόρων. Συγκεκριμένα, περίπου χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και drones, εισέβαλαν στο ρωσικό έδαφος, με τον κυβερνήτη της περιοχής να την κηρύττει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».
  • Η δήλωση: Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επαίνεσε τον ουκρανικό στρατό για την ικανότητα του «να αιφνιδιάζει» και να πετυχαίνει αποτελέσματα, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, εκεί όπου προελαύνουν οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
  • Το φυσικό αέριο: Την ίδια ώρα, η οδός διαμετακόμισης που χρησιμοποείται για τις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας εξακολουθεί να λειτουργεί, δήλωσε χθες ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουσένκο, μετά από αναφορές για εχθροπραξίες στον σταθμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Σούντζα.
5

Ήττα για τον Παναθηναϊκό - Γκολ και θέαμα στο Καραϊσκάκη

  • Η ήττα: Ο Παναθηναϊκός γνώρισε εντός έδρας ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Άγιαξ για τα προκριματικά του Europa League και πλέον το έργο του στη ρεβάνς του Άμστερνταμ στις 15 Αυγούστου προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο. Το γκολ για τους φιλοξενούμενους πέτυχε ο Μπέργκχαους στο 28ο λεπτό.
  • Το θέαμα: Την ίδια ώρα, σε φιλικό αγώνα στο στάδιο «Γ.Καραϊσκάκης», η Νότιγχαμ επικράτησε με 3-4 του Ολυμπιακού, σε έναν ιδιαίτερα θεαματικό αγώνα. Πριν τον αγώνα, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποθέωσαν και τους παίκτες του συλλόγου αλλά και τη διοίκηση και τον Βαγγέλη Μαρινάκη κατά την είσοδο στο γήπεδο των δύο ευρωπαϊκών Κυπέλλων που κατέκτησε ο σύλλογος στο ποδόσφαιρο την περασμένη σεζόν.
  • Το ζευγάρι: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ΗΠΑ και οι οικοδεσπότες Γάλλοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το χρυσό μετάλλιο στο μπάσκετ, καθώς επικράτησαν στους ημιτελικούς της Σερβίας και της Γερμανίας αντίστοιχα. Ο τελικός θα διεξαχθεί το Σάββατο (10/8) στις 22:30.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.