Όταν μπαίνει στη βαλβίδα η Ρέιβεν Σόντερς (Raven Saunders) κουβαλά πολλά περισσότερα από τα 4 κιλά της σφαίρας που ρίχνει στο πεδίο βολής. Κουβαλά όλα εκείνα που την έχουν χαράξει βαθιά στην ψυχή της, κουβαλά όσα το μυαλό της δεν απέβαλε ποτέ.

Το 2018 η 28χρονη Αμερικανίδα ρίπτρια είχε φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Παραδομένη στην κατάθλιψη, απόρροια της πίεσης για αποδοχή και επιτυχία εντός των αθλητικών χώρων, στεκόταν στην άκρη του γκρεμού κι απείχε μόνο ένα βήμα από το απόλυτο κενό. Η ιατρική υποστήριξη που έλαβε την τελευταία στιγμή την τράβηξε μέσα.

Φυσικά δουλεύει ακόμη με τον εαυτό της, προκειμένου να τον αποδεχθεί στο όλον του και να μην αφεθεί, καθώς τα καταθλιπτικά επεισόδια παραμονεύουν, αλλά πλέον δουλεύει και για τους άλλους. Μέλος της LGBTQ+ κοινότητας, αυτοπροσδιορίζεται ως queer, μιλά με πάθος για την κοινωνική ισότητα και υπερασπίζεται χωρίς φόβο τα δικαιώματα των ζώων.

«Ανήκω σε πολλές κοινότητες και ελπίζω πραγματικά να μπορώ να εμπνεύσω και να παρακινήσω κάποιους με όλα όσα περάσει με την ψυχική υγεία, τους τραυματισμούς, τα οικονομικά προβλήματα» είχε πει σε συνέντευξή της στο Sports.Yahoo αμέσως μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο.

Η διαμαρτυρία στο βάθρο των Ολυμπιακών

Στο βάθρο είχε σταυρώσει τα χέρια της και είχε σχηματίσει ένα «Χ». Όπως εξηγούσε τότε η κίνησή της αντιπροσώπευε «η διασταύρωση συνάντησης όλων των ανθρώπων που καταπιέζονται». Η ΔΟΕ εξέτασε μήπως παραβίασε τους κανόνες, αλλά δεν της επέβαλε ποινή.

Ο Hulk κι ο λόγος που φορά μάσκα στους αγώνες

Τη Σόντερς δεν την απασχόλησε πιθανή τιμωρία. Είχε βγάλει για άλλη μια φορά τον Hulk από μέσα της, υπερασπιζόμενη όλους εκείνους που δεν έχουν την πλατφόρμα να μιλήσουν για τους εαυτούς τους. Η ίδια είχε και το μέσον και τη δύναμη πλέον να το εκφράσει.

«Αρχικά δυσκολεύτηκα να διαφοροποιήσω τους δύο εαυτούς. Αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, έμαθα πώς να τα διαχωρίζω. Όπως ο Bruce Banner έμαθε να ελέγχει τον Hulk, έμαθε πώς ν’ αφήνει τον Hulk να βγαίνει τις σωστές στιγμές» ομολογούσε.

Η Αμερικανίδα αθλήτρια ούτε διογκώνεται μυϊκά ούτε αλλάζει χρώμα και πρασινίζει. Προτιμά να φορά τη μάσκα της και να να βγαίνει στον στίβο πίσω απ’ αυτήν. Είναι μια συνήθεια που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς να τη διακόψει από τότε. Απέκτησε μάλιστα μια πλούσια συλλογή από διάφορες μορφές ηρώων που εναλλάσσει από φορά σε φορά.

Έκρινε πως είναι ένα ωραίο τελετουργικό και το διατήρησε ακέραιο. Επίσης, διαπίστωσε πως η χρήση μάσκας χρησίμευε ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας εμπλοκής σε άνευ νοήματος και σημασίας κουβέντες που γίνονται πριν από τους αγώνες. Προτιμούσε να είναι απόλυτα συγκεντρωμένη και να μην διασπάται στο ελάχιστο η προσοχή της.

Στο Παρίσι και στον προκριματικό της σφυροβολίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το πρωί της Πέμπτης (8/8), εμφανίστηκε μ’ ένα μαύρο full face κι ενσωματωμένα γυαλιά ηλίου. Έριξε τη σφαίρα στα 18.62, είχε την έβδομη καλύτερη επίδοση των δώδεκα που προκρίθηκαν και θα συμμετάσχει της Παρασκευής με στόχο ένα δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο. Με στόχο άλλη μια προσωπική νίκη.