5 το πρωί: Η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο – Η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ιράν – Το ουκρανικό χτύπημα σε ρωσικό έδαφος

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ρέθυμνο, με τις φλόγες να φτάνουν στις αυλές των σπιτιών και τα μέτωπα να επεκτείνονται λόγω των ισχυρών ανέμων. Την ίδια στιγμή, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ χωρίς να αποκλείεται επίθεση ακόμη και μέσα στη μέρα.

1

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο

  • Δύσκολη νύχτα στο Ρέθυμνο: Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Αμάρι Ρεθύμνου, με το μέτωπο να επεκτείνεται βόρεια λόγω των ισχυρών ανέμων και να μετρά αργά το βράδυ εκατοντάδες εστίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σώσουν τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής χωρίς να καούν σπίτια, ενώ ενισχύσεις έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές σε ζώα, καλλιέργειες και μελίσσια.
  • Ομολογία για την φωτιά στην Υδρα: Ανατρέπονται τα όσα είχαν μέχρι στιγμής δηλώσει οι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας, μετά την ομολογία του καπετάνιου ότι αυτός ευθύνεται για την ρίψη πυροτεχνημάτων από την θαλαμηγό το βράδυ της 20ης Ιουνίου. Ο καπετάνιος βρίσκεται προφυλακισμένος κι αντιμέτωπος με την κατηγορία του εμπρησμού με ενδεχόμενο δόλο, σε βαθμό κακουργήματος.
  • Σύλληψη καθηγητή για εμπρησμό: Συνελήφθη ένας 66χρονος διδάκτορας πανεπιστημίου ως δράστης τεσσάρων εμπρησμών σε υπαίθριους χώρους στην Βάρη στις αρχές Ιουνίου, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες. Το σύνολο των στοιχείων εις βάρος του έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές και σήμερα αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.
2

Προ των πυλών η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Επίθεση σε ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία - Πως αναμένεται να απαντήσει η Ρωσία

  • Οι επιθέσεις: Επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις της επέκτειναν την επιχείρησή τους εντός της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, τη δεύτερη ημέρα της εισβολής η οποία έχει αναγκάσει τη Μόσχα να αποσύρει στρατεύματα από το ουκρανικό μέτωπο, έτσι ώστε να ενισχύσει την άμυνά της.
  • Η ένταση: Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει εξαπολύσει διασυνοριακές επιδρομές στη Ρωσία στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας Ρώσους πολίτες που πολεμούν για το Κίεβο σε μονάδες που λειτουργούν υπό τη διοίκηση της στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών της Ουκρανίας, GUR. Αλλά αυτή η εισβολή φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι πιο σημαντική όσον αφορά τις δυνάμεις που αναπτύσσονται.
  • Οι απώλειες: Όσον αφορά τις απώλειες, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι 28 κάτοικοι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον πέντε σκοτώθηκαν. Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν με αεροπορικές επιθέσεις οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την κατάληψη του σταθμού διαμετακόμισης φυσικού αερίου στη Sudzha, έναν από τους λίγους εναπομείναντες αγωγούς που προμηθεύουν με ρωσικό αέριο την Ευρώπη.
4

Στην 9η θέση η Στεφανίδη - Αποκλεισμός «σοκ» για την εθνική πόλο

5

Επιστολή Τσιάρα στην ΕΕ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων για την πανώλη

  • Η πρόταση Τσιάρα: Με επιστολή του προς τους αρμόδιους επιτρόπους και τους ομολόγους του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ζητά την λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Για την εξάλειψη των οικονομικών επιπτώσεων από την νόσο, ο Έλληνας υπουργός τονίζει πως «είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας, όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».
  • Στο «κόκκινο» η Δυτική Ελλάδα: Σε συναγερμό βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου εντοπίζονται πέντε εστίες πανώλης, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας. Μέχρι σήμερα, έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματιστεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα 18.335 αιγοπρόβατα.
  • Νέα επιχείρηση: Με εντολή Κώστα Τσιάρα, μια ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση οργανώνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στόχος ο άμεσος έλεγχος 2.504 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και 436.500 αιγοπροβάτων, που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, οι οποίες έχουν ήδη οριστεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr