Σηκουάνας: Μολύνονται οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων από τα νερά του;

Μπορεί ο Σηκουάνας να μολύνει τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων - Ερωτήσεις και απαντήσεις για το βακτηρίδιο E. coli και τους ασθενείς.

Η Γαλλία δαπάνησε περίπου 1,4 εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό του Σηκουάνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο άλλοτε βαριά μολυσμένος ποταμός εξετάστηκε από τους διοργανωτές του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, για βακτηριακές μολύνσεις πριν από τους αγώνες τριάθλου, δηλώνοντας ότι τα νερά ήταν εντός των αποδεκτών προτύπων του Παγκόσμιου Τριάθλου.

Ωστόσο, η Κλερ Μισέλ, αθλήτρια του Βελγίου στο τρίαθλο, η οποία αγωνίστηκε την περασμένη Τετάρτη, προσβλήθηκε από το εντεροαιμοραγικό βακτηρίδιο E. coli και νοσηλεύτηκε. Ενώ παράλληλα, ελβετική ομάδα τρίαθλου κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Άντριεν Μπρίφορντ, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω ασθένειας και συγκεκριμένα, στομαχικών διαταραχών.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις πάρθηκαν εκ νέου δείγματα από το Σηκουάνα, τα οποία έδειξαν επίπεδα βακτηρίων που υπερέβαιναν τα πρότυπα αυτά, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προπόνηση των κολυμβητών του μαραθωνίου.

Τώρα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν η κολύμβηση στον Σηκουάνα μπορεί να αρρωσταίνει τους αθλητές. Βέβαια, οι δύο αθλητές είχαν κολυμπήσει μεν στον ποταμό, αλλά η πηγή της ασθένειάς τους δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Για αυτό και οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι δε θα έπρεπε να αποδοθούν ευθύνες στον ποταμό. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του Σηκουάνα και οποιασδήποτε ασθένειας», δήλωσε ο Πιερ Ραμπαντάν, ο αντιδήμαρχος του Παρισιού και αρμόδιος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Τι γνωρίζουμε για τους αθλητές που αρρώστησαν;

Η Κλερ Μισέλ έλαβε ιατρική περίθαλψη σε κλινική στο χωριό των αθλητών και στη συνέχεια επέστρεψε στο δωμάτιό της. Η αθλήτρια, όπως φαίνεται, προσβλήθηκε από το εντεροαιμοραγικό βακτηρίδιο E. coli. Με αποτέλεσμα η βελγική ομάδα τριάθλου αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη μικτή σκυταλοδρομία.

Ο Άντριεν Μπρίφορντ εμφάνισε γαστρεντερική λοίμωξη, σύμφωνα με την Ελβετική ομάδα. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι «δεν είναι δυνατόν να πούμε αν η λοίμωξη του Μπρίφορντ σχετίζεται με την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα».

Γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν μετά από κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα;

Η κύρια ανησυχία είναι η έκθεση σε βακτήρια E. coli. Το E. coli είναι μία μεγάλη και ποικιλόμορφη βακτηριακή ομάδα, η οποία βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και στα έντερα των ανθρώπων και των ζώων.

Η μόλυνση στο συγκεκριμένο βακτήριο συμβαίνει όταν ένα άτομο καταπίνει μία μικρή, συχνά αόρατη, ποσότητα ζωικών ή ανθρώπινων περιττωμάτων.

«Υπάρχει κάθε είδους ρύπος στο νερό», σημειώνει ο Martin Doyle, καθηγητής της επιστήμης των ποταμών στη Σχολή Περιβάλλοντος Nicholas του Πανεπιστημίου Duke. Τα νερά των ποταμών, των λιμνών, αλλά και των ωκεανών, συχνά μολύνονται από E. coli, καθώς κι από άλλα βακτήρια μέσω της βροχής. «Το πλεονάζον νερό – γνωστό κι ως «απορροή»- από χώρους στάθμευσης, κήπους ή και χωράφια, μπορεί να μεταφέρει μαζί με πετρέλαιο και πίσσα, κομμάτια από περιττώματα ζώων. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία», ισχυρίζεται ο ίδιος.

«Ζούμε σε έναν πλανήτη που είναι καλυμμένος με μικροβιακή ύλη», διαπιστώνει ο Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins και γιατρός λοιμωδών νοσημάτων. «Υπάρχουν αμέτρητα βακτήρια, ακόμα και σε μία κουταλιά νερού από τον ωκεανό», υπογραμμίζει.

Τα βακτήρια πρόκειται να έρθουν σε επαφή με το σώμα μας, αλλά στη «συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν πρόκειται να προκαλέσουν πρόβλημα», δήλωσε ο Adalja.

Οι μικροοργανισμοί στο νερό μπορεί να έρθουν σε επαφή με κάποια ανοιχτή πληγή, ακόμα και με ένα γδάρσιμο και να προκαλέσουν μόλυνση. Παράλληλα, εάν κάποιος καταπιεί νερό, θα μπορούσε να αναπτύξει γαστρεντερικές ασθένειες. Ενώ και με το ενδεχόμενο να μπει νερό στα μάτια ενός κολυμβητή, υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Ασφαλώς, ο κίνδυνος εξαρτάται πάντοτε από την ποσότητα των βακτηρίων στο νερό. «Δεν είναι τόσο σημαντικό το τι υπάρχει εκεί μέσο. Είναι η ποσότητα αυτού που υπάρχει εκεί μέσα, που το καθορίζει», συμπλήρωσε ο Adalja.

Τι ισχυρίζονται οι αθλητές για το κολύμπι στο Σηκουάνα;

Από τη μία πλευρά, το AusTriathlon, το όργανο που διοικεί την Ολυμπιακή ομάδα της Αυστραλία, οι αθλητές τους χρησιμοποιούν εδώ κι ένα μήνα, προφυλακτικά αντιβιοτικά, καθώς και πλύσεις δέρματος, ματιών και αυτιών για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του USA Triathlon, Stephen Mayers, δήλωσε ότι κανένας αθλητής δεν έχει αρρωστήσει. Η αμερικάνικη ομάδα τριάθλου κέρδισε ένα δύσκολο αργυρό μετάλλιο στη μικτή σκυταλοδρομία, τη Δευτέρα, και επιλέγει να εστιάσει στην κατάκτηση του τίτλου, παρά να πτοηθεί από τις ανησυχίες για πιθανή ασθένεια.

«Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είμαστε εδώ. Θα κολυμπήσουμε ό,τι κι αν γίνει», αυτό είναι περισσότερο η αίσθηση και η σκέψη της Αμερικάνικης ομάδας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Άλλες περιπτώσεις

Η Βελγίδα τριαθλήτρια Jolien Vermeylen, που κατέλαβε την 24η θέση, μιλώντας στο VTM, περιέγραψε όσα είδε και ένιωσε στον ποταμό.

«Ήπια πολύ νερό, οπότε θα ξέρουμε αύριο αν είμαι άρρωστη ή όχι. Φυσικά δεν έχει τη γεύση της Coca-Cola ή της Sprite. Ενώ κολυμπούσα κάτω από τη γέφυρα ένιωσα και είδα πράγματα που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πάρα πολύ. Ο Σηκουάνας είναι βρώμικος εδώ και εκατό χρόνια, οπότε δεν μπορούν να πουν ότι η ασφάλεια των αθλητών είναι προτεραιότητα. Αυτά είναι μα@@» είπε.

Η αθλήτρια επισήμανε ότι έπρεπε να πάρει προφυλάξεις για να καταφέρει να αγωνιστεί. «Πρέπει απλώς να εύχονται ότι δεν θα υπάρξουν πάρα πολλοί άρρωστοι αθλητές. Πήρα προ-βιοτικά, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα περισσότερο. Είχα την φαεινή ιδέα να μην πίνω νερό, αλλά ναι, απέτυχε. Σκέφτηκα να μην πέσω, αλλά και αυτό απέτυχε».

Ο τριαθλητής ανδρών Tyler Mislawchuk από τον Καναδά έκανε 10 φορές εμετό κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφειλόταν στα μολυσμένα νερά του Σηκουάνα.

Γιατί τα επίπεδα των βακτηρίων παρουσιάζουν αυξομειώσεις στα ανοιχτά νερά;

Η ποιότητα των υδάτων, κοντά στα αστικά κέντρα, αλλά και στις γεωργικές περιοχές, επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες.

Οι βροχές αποτελούν ένα φαινόμενο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μολυσμένη απορροή και να αυξήσει τα επίπεδα βακτηρίων στα νερά. Αντίστοιχα, μία μακρά περίοδος ηλιόλουστων ημερών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, διότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου σκοτώνουν αυτούς τους μικροοργανισμούς.

Παράλληλα, ένα κύμα βρόχινου νερού, ή άλλες καταιγίδες, δύναται να προκαλέσουν υπερφόρτωση σε ένα σύστημα αποχέτευσης. Όχι μόνο το νερό της απορροής μεταφέρει τους πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες στα ύδατα, αλλά και οι δήμοι μπορεί να αναγκαστούν να παρακάμψουν τα συστήματα της αποχέτευσης, εξαιτίας της υπερχείλισης, όπως παρατηρεί ο Doyle.

«Πόλεις των ΗΠΑ έχουν επενδύσει αστρονομικά ποσά χρημάτων, για να κατασκευάσουν υπόγειες δεξαμενές, οι οποίες θα αποθηκεύουν το πλεονάζον νερό, μέχρις ότου τα συστήματα αποχέτευσης να καταφέρουν να τα επεξεργαστούν. Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες βιομηχανικές χώρες έχουν επιτύχει ένα «εκπληκτικό επίτευγμα» στον καθαρισμός των αστικών ποταμών», σχολιάζει ο ίδιος.

Τι έκανε το Παρίσι για να βελτιώσει την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα;

Ο ποταμός, Σηκουάνα, θεωρείται εδώ και καιρό επικίνδυνος για κολύμπι, εξαιτίας μαζικής ρύπανσης. Παρά τις εβδομάδες χαμηλών μετρήσεων E. coli, που σημειώθηκαν στα ύδατά του, μία βροχόπτωση το Σαββατοκύριακο, ώθησε τους αριθμούς και πάλι σε μη ασφαλή επίπεδα.

Γεγονός που προκάλεσε την ακύρωση δύο προπονήσεων και στην αναβολή του τριάθλου ανδρών της Τρίτης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από E. coli;

Κατά τη μόλυνση από E. coli υπάρχει περίοδος επώασης τριών έως και τεσσάρων ημερών. Ωστόσο, μπορεί να είναι τόσο σύντομη, όσο μία ημέρα, ή και τόσο μεγάλη όσο δέκα ημέρες.

Τα συμπτώματα της E. coli μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, υπερβολικό εμετό και αφυδάτωση, σύμφωνα με το CDC. Ορισμένα στελέχη του βακτηρίου δε, προκαλούν κράμπες στο στομάχι και αιματηρά κόπρανα. Υπάρχουν περιπτώσεις που σημειώνεται πυρετός.

Τέλος, έχουν εντοπιστεί και σοβαρές περιπτώσεις, οι οποίες είναι θανατηφόρες.

Μπορεί κάποιος να κολυμπήσει με ασφάλεια σε ποτάμι ή λίμνη;

Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων που κολυμπούν στο Σηκουάνα, κάνουν κάτι που δε συνιστάται στο ευρύ κοινό, σύμφωνα με τον Doyle. «Γενικά να αποφεύγετε να κολυμπάτε σε αστικά ποτάμια», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Η πλειοψηφία των ειδικών συμβουλεύει να περιμένει κάποιος τουλάχιστον για 48 ώρες μετά από μία βροχή, πριν κολυμπήσει σε λίμνη ή ποτάμι. «Όταν βρίσκεστε σε ύδατα, απλά να αναγνωρίζετε πως δεν είστε μόνοι σας. δεν υπάρχουν μόνο καρχαρίες, δελφίνια και φάλαινες. Υπάρχουν και περιττώματα», περιγράφει ο Adalja.

Παράλληλα, εξήγησε ότι «αυτό που συμβαίνει στο Σηκουάνα δεν διαφέρει από αυτό που συμβαίνει σε μία τοπική λίμνη. Η λίμνη μπορεί να έχει χαρακτηριστεί κατάλληλη για βαρκάδα, αλλά όχι για κολύμπι, για παράδειγμα. Όλα εξαρτώνται από την ανοχή στον κίνδυνο».

Ενώ ο Adalja κατέληξε ότι «αν τα επίπεδα κολοβακτηριδίων είναι πάνω από ένα ορισμένο όριο, μπορεί να μη θέλετε να μπείτε μέσα. Ίσως μείνετε σε ένα κανό εκείνη την ημέρα».

Υπενθυμίζεται δε, πως και η δήμαρχος του Παρισιού είχε κολυμπήσει στα νερά του Σηκουάνα, λίγες ημέρες μετά τον καθαρισμό του ποταμού, ως ένδειξη επίτευξης ενός δύσκολου έργου που είχε αναλάβει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.