Επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία καθώς οι δυνάμεις της επέκτειναν την επιχείρησή τους εντός της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, τη δεύτερη ημέρα της  εισβολής που έχει αναγκάσει τη Μόσχα να αποσύρει στρατεύματα από το ουκρανικό μέτωπο, έτσι ώστε να ενισχύσει την άμυνά της.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η επίθεση, μια από τις μεγαλύτερες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, ήταν μια «μεγάλη πρόκληση». Κατηγόρησε επίσης τις δυνάμεις του Κιέβου ότι «πυροβολούν αδιάκριτα» εναντίον αμάχων με πυραύλους.

Ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, είπε στον Πούτιν αργότερα το απόγευμα της Τετάρτης ότι οι δυνάμεις της Μόσχας σκότωσαν σχεδόν το ένα τρίτο των χιλιάδων δυνάμεων της Ουκρανίας και τους εμπόδισαν να προχωρήσουν περαιτέρω.

«Η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί με την ήττα του εχθρού και την προέλασή μας στα κρατικά σύνορα», είπε ο Γερασίμοφ.

Οι μέχρι στιγμής ρωσικές απώλειες

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι 28 κάτοικοι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον πέντε σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Το Κίεβο δεν σχολίασε την επιχείρηση ή τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για απώλειες ζωών.

Η επίθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, η οποία χάνει σταθερά εδάφη από τον στρατό της Ρωσίας, ο οποίος είναι αρκετά μεγαλύτερος και εξακολουθεί να αγωνίζεται ώστε να αναπληρώσει τις ήδη αρκετά εξουθενωμένες στρατιωτικές της δυνάμεις. Επιπλέον, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν και την πιθανή απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος τον Νοέμβριο.

Οι ουκρανικές μονάδες ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική επιχείρηση το πρωί της Τρίτης, ενώ οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα αλλά και την Τετάρτη.

Οι δυνάμεις του Κιέβου μέσα από την επίθεση έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχο τους κάποια ρωσικά χωριά κοντά στα σύνορα, ενώ παράλληλα κατέρριψαν αεροσκάφη και κατέστρεψαν στρατιωτικά οχήματα.

Η σύγκριση με τις προηγούμενες επιθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει εξαπολύσει διασυνοριακές επιδρομές στη Ρωσία στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας Ρώσους πολίτες που πολεμούν για το Κίεβο σε μονάδες που λειτουργούν υπό τη διοίκηση της στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών της Ουκρανίας, GUR. Αλλά αυτή η εισβολή φαίνεται να είναι πιο σημαντική όσον αφορά τις δυνάμεις που αναπτύσσονται.

«Σε σύγκριση με προηγούμενες διασυνοριακές επιχειρήσεις, αυτή είναι αξιοσημείωτη καθώς φαίνεται να περιλαμβάνει ουκρανικές συμβατικές δυνάμεις και όχι μόνο στρατιώτες της  GUR», δήλωσε στους Financial Times ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα Ευρασίας του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Αλεξέι Σμιρνόφ, αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής, ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και οι αρχές απομακρύνουν τους κατοίκους από τις παραμεθόριες περιοχές οι οποίες δέχονται τα πυρά του Ουκρανικού πυροβολικού.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής και υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες εντολές μετά τη συνάντηση με το γραφείο ασφαλείας του την Τετάρτη.

Η ρωσική απάντηση

Σύμφωνα με τις αρχές στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας που συνορεύει με το Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν με αεροπορικές επιθέσεις την Τετάρτη. Η αεράμυνα είχε καταρρίψει «έναν βαλλιστικό πύραυλο, δύο UAV και ένα ελικόπτερο» πάνω από την περιοχή Sumy, ανέφεραν.

Τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης έναν σταθμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου στη Sudzha σε έναν από τους λίγους εναπομείναντες αγωγούς που προμηθεύουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Rybar, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο κοντά στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Λογαριασμοί υπέρ του Κρεμλίνου στο Telegram δημοσίευσαν μάλιστα βίντεο και πλάνα από drone στη Sudzha που έδειχναν ότι η πόλη είχε καταστραφεί από τις μάχες. Ο δήμαρχος της Sudzha είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti ότι η κατάσταση εκεί ήταν «πολύ τεταμένη» καθώς οι ντόπιοι προσπάθησαν να την εκκενώσουν.

Από την άλλη πλευρά, Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετείχε στην επιχείρηση Kursk είπε στους FT ότι οι ειδικές δυνάμεις της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, SBU, «κατέρριψαν ένα ρωσικό ελικόπτερο χρησιμοποιώντας drone» σε αυτό που αποκάλεσε «μοναδική ειδική επιχείρηση στην ιστορία του πολέμου».