Ιράν: Αν η Δύση θέλει να αποφύγει τον πόλεμο, να σταματήσει να στηρίζει το Ισραήλ

Τι συζήτησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία Μασούντ Πεζεσκιάν και Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προέτρεψε σήμερα τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ προκειμένου να «αποφευχθεί» ένας περιφερειακός πόλεμος, εν μέσω των φόβων για μια στρατιωτική κλιμάκωση μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια, την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Εάν οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο και την ανασφάλεια στην περιοχή, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να πωλούν όπλα και να στηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η ιρανική προεδρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι χώρες «στηρίζουν ένα καθεστώς που δεν εφαρμόζει κανέναν διεθνή νόμο και κανόνα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί ότι το να αποφύγει τον πόλεμο και να προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της» συνέχισε ο Πεζεσκιάν, διευκρινίζοντας εντούτοις ότι «στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και νόμων, δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλή μπροστά στις παραβιάσεις των συμφερόντων της και της ασφάλειάς της».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες της Δύσης να «υποχρεώσουν αυτό το καθεστώς (Ισραήλ) να βάλει τέλος στη γενοκτονία και στις επιθέσεις εναντίον της Γάζας και να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός».

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε σήμερα τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν να «απομακρυνθεί από τη λογική των αντιποίνων» και να «κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια «νέα στρατιωτική κλιμάκωση»» στην περιοχή, μετά τη δολοφονία το πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

«Μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση δεν συμφέρει κανέναν, περιλαμβανομένου του Ιράν, και θα έβλαπτε με μόνιμο τρόπο την περιφερειακή σταθερότητα», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Ελιζέ σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των δύο ηγετών.

«Το Ιράν πρέπει επίσης να δεσμευτεί να καλέσει τους παράγοντες αποσταθεροποίησης που στηρίζει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μία ανάφλεξη», συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.