Η Χαμάς έριξε τορπίλη στις συνομιλίες με την επιλογή του Γιαχία Σινουάρ

Το προφίλ του «εγκέφαλου» πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, Γιαχιά Σινουά που αναλαμβάνει το τιμόνι του ισλαμιστικού κινήματος η άνοδος και οι αντιδράσεις.

Ως νέος ηγέτης της Χαμάς ορίστηκε ο Γιαχία Σινουάρ, έπειτα από 48 ώρες διαπραγματεύσεων στη Ντόχα. Ο διορισμός έγινε μετά την αναγκαιότητα αντικατάστασης του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του νέου ηγέτη του ισλαμιστικού κινήματος έρχεται σε ένα τεταμένο κλίμα, το οποίο επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ως αντίποινα στη δολοφονία του πρώην ηγέτη της Χαμάς.

Ποιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ είναι ηγέτης της οργάνωσης της Χαμάς, μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, από το 2017. Η ηγεσία της οργάνωσης των επέλεξε ως επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας ομόφωνα, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο BBC.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, υπήρξαν εντατικές συναντήσεις, στις οποίες τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς κατέγραψαν όλους τους πιθανούς υποψηφίους για τον επόμενο αρχηγό της οργάνωσης.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Γιαχία Σινουάρ γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Γάζα το 1962. Εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο ίδιος ίδρυσε την υπηρεσία ασφαλείας της οργάνωσης.

Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο διορισμός

Αν και συζητήθηκαν πολλά σενάρια, τα δύο επικρατέστερα ονόματα ήταν του Σινουάρ και του Μοχάμαντ Νταρουίς.

Ωστόσο, τα ηγετικά στελέχη δεν άργησαν να καταλήξουν ομόφωνα στην πρώτη τους επιλογή. Ο διορισμός του Σινουάρ δεν είναι τυχαίος. Όπως εξήγησε, στο BBC, αξιωματούχος της οργάνωσης ήταν «ένα προκλητικό μήνυμα προς το Ισραήλ».

«Σκοτώσανε τον Χανίγια, το «ευέλικτο» πρόσωπο που ήταν ανοιχτό σε λύσεις. Τώρα θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Σινουάρ και τη στρατιωτική ηγεσία», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Πριν από το θάνατό του, ο Ισμαήλ Χανίγια κατά τους περιφερειακούς διπλωμάτες, ήταν πραγματιστής συγκριτικά με άλλα μέλη της Χαμάς. Τον θεωρούσαν δε, ως ένα βασικό μοχλό της πολιτικής προσέγγισής της.

Ο Σινουάρ εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του, θεωρείται ως ένα από τα πιο ακραία στελέχη της οργάνωσης.

Πρόκειται για ένα άτομο, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή, στην κορυφή της λίστας των πλέον καταζητούμενων του Ισραήλ. Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι αυτός βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου του 2023. Ο απολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 1200 νεκρούς και 251 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αντιδράσεις της εκλογής Σινουάρ

«Ο διορισμός του αρχιτρομοκράτη Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς, ως αντικατάσταση του Ισμαήλ Χανίγια, είναι ένας ακόμα επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε γρήγορα και να εξαφανίσουμε από προσώπου γης» έγραψε χαρακτηριστικά στο X ο ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, υποναύαρχος Daniel Hagari, δήλωσε στο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al-Arabiya, πως «ο Σινουάρ είναι υπεύθυνος για την πιο βίαιη τρομοκρατική επίθεση στην Ιστορία».

Ο Άντονι Μπλίνκεν πιστεύει ότι ο Σινουάρ κρύβεται «10 ορόφους κάτω από το έδαφος» στη Γάζα, καθώς από τις επιθέσεις του Οκτωβρίου δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση.

Ο Javed Ali, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε στο BBC, ότι ο διορισμός του νέου ηγέτη της Χαμάς θα μπορούσε να εμποδίσει τις περαιτέρω συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων. Όπως τόνισε «ο Σινουάρ είναι πολύ άκαμπτος και πολύ πιο δύσκολο να διαπραγματευτείς μαζί του».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.