Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε την Τρίτη —για πρώτη φορά δημόσια— από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση». Ώστε να μην οδηγηθούν σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.

«Η δέσμευσή μας είναι ακλόνητη (για την ασφάλεια του Ισραήλ)», συμπλήρωσε. Ενώ εξήγησε ο Άντονι Μπλίνκεν ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας». Κάτι που τόνισε αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», τη χαλαρή συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ.

Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα αφού το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ πως δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια. Για αυτό κι ορκίστηκαν να εκδικηθούν.

Οι εντάσεις

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, την Τρίτη, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ αναλαμβάνει την ηγεσία του κινήματος. Πρόκειται δε, για ένα από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για το Ισραήλ.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν. Ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη στην περιοχή κι άλλων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών. Συμπεριλαμβανομένων, μάλιστα, σχεδόν αόρατων για τα ραντάρ F-22, για να υπερασπίσουν το Ισραήλ και τους αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται εκεί.

Ο Λόιντ Όστιν διεμήνυσε εξάλλου πως οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» επιθέσεις εναντίον δυνάμεών τους στη Μέση Ανατολή. Κάτι που συνέβη την επομένη πλήγματος με ρουκέτες σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε επτά Αμερικανούς.