Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Λούης Τσάτουμας και το «στοιχειωμένο» ρεκόρ

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει κατακτήσει όλους τους μεγάλους τίτλους στο άλμα εις μήκος, όμως κάτι του ξεφεύγει - Ο Λούης Τσάτουμας και το «στοιχειωμένο» ρεκόρ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου για δεύτερη συνεχόμενη φορά γίνεται «χρυσός» Ολυμπιονίκης. Το βράδυ της Τρίτης 6 Αυγούστου του 2024, όλη Ελλάδα παρακολούθησε τον μεγάλο αθλητή να κατακτά ακόμα μία διάκριση.

Με ένα άλμα 8,48 μέτρων κατάφερε όχι μόνο να βρεθεί στο βάθρο, αλλά και να φέρει στη χώρα μας το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Σε δηλώσεις του, ο ίδιος ανέφερε ότι ήθελε να δώσει κάτι παραπάνω.

Η αλήθεια είναι πως η επίδοσή του δεν ήταν πολύ μακριά από το ατομικό του ρεκόρ, αλλά ούτε κι από το «στοιχειωμένο» πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει καταφέρει να κάνει άλμα 8,65 μέτρων σε ανοικτό στίβο, όπου είναι η μεγαλύτερή του επίδοση. Όμως, πόσο απέχει από το Πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί από κανέναν εδώ και 17 χρόνια;

Το «απροσπέλαστο» Πανελλήνιο Ρεκόρ

Στις 2 Ιουνίου του 2007, στην Καλαμάτα, πραγματοποιούνται τα Παπαφλέσσεια, ένα διεθνές μίτινγκ αθλητών, το οποίο διεξήχθη στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Στο άλμα εις μήκος, οι τρεις πρώτοι είναι ο Λούης Τσάτουμας από την Ελλάδα, ο Λουίς Φελίπε Μελίζ από την Κούβα και ο Ολεξέι Λουκάσεβιτς από την Ουκρανία.

Ο Κουβανός και ο Ουκρανός έχουν διαφορά στην επίδοσή τους μόνο 9 εκατοστά. Ο πρώτος πηδάει στα 8,20 μέτρα, ενώ ο δεύτερος 8,11 μέτρα. Κατακτούν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η πρώτη θέση με διαφορά σχεδόν μισού μέτρου, 46 εκατοστά, ανήκει στον Έλληνα αθλητή. Ο Λούης Τσάτουμας κερδίζει τον αγώνα. Αλλά δε μένει εκεί, την ίδια στιγμή έχει «σπάσει» και έχει κάνει Πανελλήνιο Ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με 8,66 μέτρα.

Από το 2007 και μέχρι σήμερα, το ρεκόρ δεν έχει «αλλάξει χέρια».

Ποιος είναι ο Λούης Τσάτουμας;

Ο Λούης Τσάτουμας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσσήνη (Μεσσηνία). Για χρόνια ζούσε και προπονούνταν στην Αθήνα. Ο ίδιος σήμερα, είναι 42 ετών και πρόσφατα αναγνώρισε τον Μίλτο Τεντόγλου ως τον «κορυφαίο αθλητή στην ιστορία του άλματος σε μήκος».

Στον κλειστό στίβο, και πιο συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ το 2007, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με άλμα στα 8,02 μ.

Η μεγαλύτερή του διάκριση, ήταν η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου το 2014 στην Ζυρίχη, με άλμα στα 8,15 μέτρα.

Αν και δεν κατάφερε να κερδίσει κάποια μεγαλύτερη διάκριση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει καταφέρει να είναι ο κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στο μήκος των ανδρών -στον ανοιχτό στίβο- με άλμα στα 8,66 μέτρα εδώ και 17 χρόνια.

Η προσπάθεια του Τεντόγλου και η διαφορά

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει κάνει ατομικό ρεκόρ 8,65 μέτρα και το Πανελλήνιο ρεκόρ είναι στα 8,66 μέτρα. Ο δις πλέον, Ολυμπιονίκης έχει προσεγγίσει και έχει φτάσει κοντά στο να «κλέψει» αυτό το «στοιχειωμένο» ρεκόρ από τον Τσάτουμα, αλλά δεν το έχει καταφέρει ακόμα.

Ο Τεντόγλου για να φτάσει τον πολυπόθητο στόχο του, θέλει μόνο 0,02 μέτρα, ή αλλιώς 2 εκατοστά, πάνω από αυτό που ήδη έχει κάνει.

Ο 26χρονος πρωταθλητής έχει κατακτήσει όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς τίτλους στο άλμα εις μήκος, ενώ έχει κερδίσει και χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Το βράδυ της Τρίτης, έγινε δε, ο πρώτος αθλητής μετά τον Καρλ Λιούις που κερδίζει δεύτερο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο άθλημα.

Μπορεί να έχει κατακτήσει αν όχι όλους, σχεδόν όλους τους μεγάλους τίτλους, μπορεί να έχει καταφέρει να κάνει νέο ρεκόρ αγώνων στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Ρώμη, τον Ιούνιο του 2024, όμως δεν έχει πραγματοποιήσει το όνειρό του. Να πηδήξει έστω στο όριο, των 8,67 μέτρων, που θα του φέρει τον τίτλο του κατόχου του πανελλήνιου ρεκόρ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.