Χρηματοδότηση 11,25€ εκ. για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε ΟΤΑ και ΔΕΥΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 11,25 εκατομμυρίων ευρώ προς τους δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, υπέγραψε πρόσκληση για το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ».

Οι δήμοι, οι ΔΕΥΑ και οι σύνδεσμοι ύδρευσης – αποχέτευσης καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2.6 «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων». Οι δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι δύο:

  1. Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
  2. Παροχή αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.

Κάθε δικαιούχος μπορεί να καταθέσει μία πρόταση με μέγιστο ποσό χρηματοδότησης 150.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι δήμοι των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου, καθώς αυτοί θα χρηματοδοτηθούν από αντίστοιχη δράση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση έρχεται να υποστηρίξει περιοχές που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό μέσα στον Αύγουστο, ειδικά εκείνες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών. Ωστόσο, δεν αποτελεί παρέμβαση που αφορά το γενικότερο πρόβλημα της λειψυδρίας.

Ο κ. Λιβάνιος δήλωσε: «Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι κρίσιμη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες αυξάνονται σημαντικά. Η χρηματοδότηση αυτή είναι ένα βήμα προς την άμεση αντιμετώπιση των επείγοντων προβλημάτων ύδρευσης, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες και οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.