Σοβαρή κατάσταση με τα άγρια άλογα στην Ήπειρο λόγω λειψυδρίας

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, ένα από τα κρίσιμα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η επιβίωση των άγριων αλόγων στην περιοχή λόγω της έντονης ξηρασίας.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα άλογα στο χωριό Κοσμηρά, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 200 και χωρίζονται σε τέσσερα κοπάδια που κινούνται μέχρι τα χωριά της Δωδώνης.

Παρεμβάσεις των Αρχών

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι η Πολιτική Προστασία μεταφέρει νερό σε συγκεκριμένα σημεία για να βοηθήσει τα άλογα, αλλά παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος για τη ζωή τους παραμένει υπαρκτός. Η ξηρασία και η έλλειψη φυσικών πηγών νερού επιδεινώνουν την κατάσταση, καθιστώντας τη διαχείριση των πόρων μια τεράστια πρόκληση για την περιοχή.

Παρέμβαση από τον «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιάννης Στέφος, με καταγωγή από την Κοσμηρά, έκανε επίσης παρέμβαση, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων. Ο Στέφος, γνωρίζοντας την περιοχή και τα προβλήματά της, υπογράμμισε την επικινδυνότητα της κατάστασης για τα άγρια άλογα, τα οποία αναζητούν εναγωνίως νερό για την επιβίωσή τους.

Αναγκαίες Λύσεις

Η Περιφερειακή Επιτροπή εξετάζει διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως τη δημιουργία περισσότερων σημείων υδροδότησης και την ενίσχυση των προσπαθειών για την παροχή νερού στις περιοχές όπου κινούνται τα άλογα. Οι τοπικές αρχές και οι οργανώσεις καλούνται να συνεργαστούν για να βρουν βιώσιμες λύσεις και να αποτρέψουν την καταστροφή αυτού του σημαντικού οικοσυστήματος.

Η κατάσταση των άγριων αλόγων στην Ήπειρο είναι κρίσιμη και απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση. Η Περιφερειακή Επιτροπή και οι τοπικοί φορείς πρέπει να κινηθούν ταχύτατα για να εξασφαλίσουν την επιβίωση αυτών των ζώων, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.