Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς επεξεργάζεται ο ίδιος τις τελευταίες λεπτομέρειες, καθώς το πάρκο -και συνολικά οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου αποτελούν προσωπικό του στοίχημα και δέσμευση. Σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ για το cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τους βασικούς άξονες για τη νέα εικόνα που θα έχει το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» µέχρι την άνοιξη του 2027.
«Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε αυτό τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου, που για χρόνια έμεινε απαξιωμένος και να παραδώσουμε στους πολίτες ένα πραγματικά δημόσιο χώρο» δηλώνει, με νόημα, ο Νίκος Χαρδαλιάς και προσθέτει: «Με τις προδιαγραφές που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Με παρεμβάσεις που σέβονται το περιβάλλον και ενισχύουν το περιβαλλοντικό προφίλ και το μικροκλίμα της περιοχής».
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση του έργου, το πάρκο αναβαθμίζεται συνολικά, με εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χώρου, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ασφάλεια, με τοποθέτηση σε κάθε σημείο φωτισμού, καμερών και περιφράξεων.
Κεντρική φιλοσοφία της ολιστικής αναβάθμισης των υποδομών, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κύριο Χαρδαλιά, είναι το μότο: «Δεν πετάμε τίποτα. Ανακυκλώνουμε. Ό,τι μπορούμε το κρατάμε και του δίνουμε νέα ζωή».
Η δεύτερη φάση του έργου στοχεύει στην περιβαλλοντική διασύνδεση των γειτονικών Δήμων. Ποιος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός; Επέκταση των πάρκων και σύνδεσή τους με τις όμορες γειτονιές. Να δημιουργηθεί δηλαδή μία «πράσινη διαδρομή» που θα ξεκινάει από το πάρκο και θα καταλήγει π.χ. στην πρώτη πλατεία στο Ίλιον και αντίστοιχα στην πρώτη πλατεία στους Αγίους Αναργύρους.
«Μέσα από μία “πράσινη” δηλαδή διαδρομή να μπορεί, για παράδειγμα, μία μητέρα με το καρότσι της, ένας ηλικιωμένος, ένας συμπολίτης μας με το αναπηρικό του αμαξίδιο να ξεκινάει από τη γειτονιά του και να καταλήγει στο πάρκο», σημειώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «τα πάντα σχεδιάζονται με όρους βιωσιμότητα και αειφορίας, ασφάλειας και προσβασιμότητας, για μία Αττική χωρίς αποκλεισμούς».
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν υπαίθρια γυμναστήρια και παιδικές χαρές σε όλο το μήκος του πάρκου, βιωματικές εκπαιδευτικές διαδραστικές διαδρομές για επισκέπτες κάθε ηλικίας, σύγχρονοι και άρτια εξοπλισμένοι χώροι παιχνιδιού και άθλησης, καθώς και εικαστικές διαδρομές δημόσιας τέχνης, ενώ σχεδιάζεται ένας υπαίθριος χώρος για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις – πρωτοβουλίες που θα επισφραγίσουν τον πολυχρηστικό και πολυμορφικό χαρακτήρα του πάρκου «Τρίτση».
Στα άμεσα σχέδια εντάσσονται και νέες λειτουργίες, όπως η δημιουργία πάρκου σκύλων, πίστες για παρκούρ, αλλά και τοίχοι αναρρίχησης. Όπως τονίζουν συνεργάτες του Περιφερειάρχη, για τις νέες χρήσεις θα υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, με κατασκευές από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και σε εναρμονισμό με τη φυσιογνωμία του πάρκου.
Πρωτοποριακός είναι επίσης και ο σχεδιασμός για τη μετατροπή των κτηρίων του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης σε σύγχρονα Working Hubs και Co-working Spaces για ψηφιακούς νομάδες και start-uppers – μία πρωτοβουλία που εναρμονίζεται πλήρως με το όραμα Χαρδαλιά για την ανάδειξη του Μητροπολιτικού Πάρκου ως αναπτυξιακού και επιχειρηματικού πυλώνα για τη Δυτική Αθήνα.
Όλα αυτά, μέσα από μια αυστηρά προκαθορισμένη ενιαία αισθητική, καθώς δεν πρόκειται για ένα αποσπασματικό σχέδιο, αλλά μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Περιφερειάρχη Αττικής για ένα δίκτυο Μητροπολιτικών πάρκων στο Λεκανοπέδιο με σαφή ταυτότητα. Η αναβάθμιση του πάρκου αποτελεί, δηλαδή, βασικό τμήμα του συνολικού σχεδιασμού του κύριου Χαρδαλιά για τις επονομαζόμενες «πράσινες διαδρομές», στο πλαίσιο της Μητροπολιτικότητας.
«Η νέα εποχή που μόλις αρχίζει για το Πάρκο Τρίτση, θα είναι ο πιλότος του σχεδιασμού μας για την ολιστική αναβάθμιση όλων των χώρων πρασίνου της Αττικής» τονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση εκπονείται μία Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για όλα τα πάρκα του Λεκανοπεδίου, με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό άνω των 43 εκατομμυρίων ευρώ.