Λάρισα: Κατασχέσεις από ακατάσχετους λογαριασμούς πλημμυροπαθών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης Λαρίσης, το πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση της να καταβάλει 250 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς της περιοχής.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου εκφράζει την βαθιά της ευγνωμοσύνη για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προστατεύει τις οικονομικές ενισχύσεις προς τα θύματα φυσικών καταστροφών από κατασχέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης Λαρίσης, το πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση της να καταβάλει 250 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς της περιοχής. Παρά τις καλές προθέσεις της Εκκλησίας, οι δικαιούχοι αντιμετώπισαν την κατάσχεση των χρημάτων αυτών από το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες για οφειλές τους.

Αναζητώντας λύση, η Μητρόπολη απευθύνθηκε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον βουλευτή Λάρισας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος υπέβαλε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, στην Ιερά Μητρόπολη, έγινε ειδική αναφορά στο θέμα αυτό.

Η επιμονή και οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων έφεραν τελικά αποτελέσματα με την ψήφιση του Ν. 5128/2024 (Φ.Ε.Κ. 118/30.07.2024, τ. Α´). Το άρθρο 56 του νόμου προβλέπει ότι οι οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται από τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα είναι ακατάσχετες, διασφαλίζοντας έτσι την άμεση και αδιάλειπτη βοήθεια προς τους πληγέντες.

Επιπλέον, ο νόμος προβλέπει ότι οι δικαιούχοι των οποίων τα χρήματα κατασχέθηκαν μπορούν με απλή αίτηση να διεκδικήσουν την επιστροφή τους.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλους όσους συνεισέφεραν στην επίτευξη αυτής της ρύθμισης, περιλαμβανομένων των βουλευτών και των κομμάτων που στήριξαν την πρόταση στο Κοινοβούλιο.

Οι πληγέντες που αντιμετώπισαν κατασχέσεις των ενισχύσεων μπορούν τώρα να απευθυνθούν με απλή αίτηση στο φορέα κατάσχεσης για να λάβουν τα χρήματά τους. Η Μητρόπολη προτρέπει όλους τους δικαιούχους να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να λάβουν την αναγκαία οικονομική βοήθεια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.