Αυτές τις ημέρες οι πολιτικοί αρχηγοί θυμίζουν την παρουσία τους μέσω των συγχαρητήριων δηλώσεων που κάνουν για τα μετάλλια που κατακτούν οι αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πολιτική ζωή της χώρας ακολουθεί το γενικό κλίμα χαλάρωσης της περιόδου των μπάνιων του λαού. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στα στρατηγεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρχουν οι έκτακτες βάρδιες, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Το βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος πλούσια σε πολιτικά γεγονότα που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης και στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό.

Τα μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τον ανασχηματισμό, τις αλλαγές στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης και την επιλογή του Γιώργου Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε μια σειρά από εκκρεμότητες έχοντας στραμμένο το βλέμμα στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του. Η πολιτική χρονιά που έκλεισε, δεν ήταν εύκολη για τον Πρωθυπουργό και η συνέχεια προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έβαλε υποσημειώσεις στην απόλυτη πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης. Η ΝΔ πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έθεσε και η δυσαρέσκεια που αποτυπωνόταν σε όλες τις μετρήσεις εκφράστηκε με πιο έντονο τρόπο στην κάλπη.

Η καθημερινότητα εξακολουθεί να πιέζει αφόρητα την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η ακρίβεια με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να έχουν την τιμητική τους παραμένει ένα πρόβλημα μεγάλο και άλυτο. Σε αυτά τα μέτωπα εστιάζει την κριτική της η αντιπολίτευση, σε αυτά τα μέτωπα καλείται η κυβέρνηση να βρει λύσεις, αισθητές στην τσέπη των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 7-8 Σεπτεμβρίου. Το Μ. Μαξίμου μεταδίδει ότι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και δη η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος είναι βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνιστά υπομονή μέχρι τη ΔΕΘ. Είναι άγνωστο πόσο μπορεί να ξύσει τον πάτο του βαρελιού ο Πρωθυπουργός. ΤΙ βέβαιο είναι ότι πέραν των όποιων οικονομικών εξαγγελιών ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να παρουσιάσει και ένα πειστικό αφήγημα για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και ειδικά στο μέτωπο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά το αναπάντεχο δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ανησυχία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Περαιτέρω αποσταθεροποίηση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, το ενεργειακό κόστος, την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και το Μεταναστευτικό.

Οι πονοκέφαλοι της αντιπολίτευσης

Μπορεί να υπάρξει θαλασσοταραχή σε μια γούρνα που μοιάζει πιο πολύ με πισίνα; Στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη όλα είναι πιθανά. Αυτό που δείχνει ακατόρθωτο για την Κουμουνδούρου είναι να ξεφύγει από τους συνεχούς κύκλους εσωστρέφειας που μεταδίδουν μια ρευστή εικόνα του κόμματος και δημιουργούν προβληματισμούς για το μέλλον του. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιλέξει, μετά τις ευρωεκλογές, να εστιάσει τα πυρά του κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί την κοινή γνώμη λιγότερο για τις αντιπολιτευτικές του επιδόσεις και περισσότερο για τα εσωκομματικά του. Τη μια για τις δηλώσεις Πολάκη και τα απόνερα της διαγραφής του, την άλλη με την παραπομπή του Χρήστου Σπίρτζη, την άλλη με τους τσακωμούς για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου. Είναι βέβαιο ότι στο δρόμο προς τις εσωκομματικές διαδικασίες του Οκτωβρίου θα υπάρξουν και άλλες εντάσεις. Ο κ. Κασσελάκης εξακολουθεί να δίνει μάχη επιβίωσης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκεται συνεχώς σε ένα κλοιό αμφισβήτησης που πιθανόν να οδηγήσει σε μια νέα εσωτερική σύγκρουση. Σε κάθε περίπτωση το εύρος των κινήσεων του κ. Κασσελλάκη θα εξαρτηθεί και από μια άλλη σημαντική παράμετρο. Την εκλογική διαδικασία στο ΠαΣοΚ.

Στην επέτειο των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του, το ΠαΣοΚ θα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία μιας ακόμα διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού. Θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον Νίκο Ανδρουλάκη ή οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ένα από τα άλλα πρόσωπα της κούρσας για την ηγεσία; Πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος της συμμετοχής. Αν πλησιάσει ή αν όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη ξεπεράσει αυτή του 2021, τότε ο νέος αρχηγός θα ξεκινήσει τη θητεία του έχοντας μια ισχυρή ώθηση. Αυτή τη στιγμή η κούρσα φαίνεται να είναι υπόθεση τεσσάρων προσώπων των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Άννας Διαμαντοπούλου και Παύλου Γερουλάνου. Η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα οικοδομηθούν.

Σε κάθε περίπτωση ο Οκτώβρης αναμένεται να είναι ο μήνας της Κεντροαριστεράς. Το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠαΣοΚ θα έχει ξεκαθαρίσει. Τότε θα διαφανεί και η τύχη των σεναρίων για συνεργασίες και συγκλήσεις.