Σε υψηλά ποσοστά κινούνται τα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης καθώς οι φορολογούμενοι, παρά τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, πληρώνουν εμπρόθεσμα πάνω από 8 στα 10 ευρώ των συνολικών οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η εισπραξιμότητα των βασικότερων φόρων (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) έφθασε στο 81,88% το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Πιο συνεπείς στις πληρωμές τους εμφανίζονται οι επιχειρήσεις καθώς πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος και ακολουθεί η εξόφληση του ΦΠΑ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να αγγίζει το 81%.

Τις χαμηλότερες επιδόσεις παρουσιάζουν τα φυσικά πρόσωπα που πληρώνουν στην ώρα τους το 75,4% του φόρου εισοδήματος καθώς χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκουν καταφύγιο στην πάγια ρύθμιση και τις 24 δόσεις για να πάρουν ανάσα.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Αναλυτικότερα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024:

  1. ΦΠΑ: Από τα 7,378 δις. ευρώ που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν 5,973 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 80,96%.
  2. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 1,968 δισ. ευρώ πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,788,07 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,83%.
  3. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα σε αυτή την κατηγορία έχει ανεβάσει ταχύτητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης έφτασε στο 75,4% το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 806,84 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,07 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και θα έπρεπε να καταβληθούν το συγκεκριμένο διάστημα.
  4. Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 77,46% καθώς από τα 884,70 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε το 685,32 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ από τον Απρίλιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Απρίλιο η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε διαμορφωθεί στο 68,37% για να ανέβει στο 77,15% τον Μάιο.

Πηγή: ot.gr