Ποιος είναι ο προσωρινός ηγέτης της Χαμάς, Mohammed Ismail Darwish

Πόσο θα επηρεάσει ο Mohammed Ismail Darwish τον τρόπο που διεξάγει η Χαμάς τον πόλεμο κατά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας;

Η Χαμάς επέλεξε τον Mohammed Ismail Darwish για να είναι ο επόμενος ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη 31/7 στην Τεχεράνη.

Ο Darwish, ο οποίος ζει στο Κατάρ, θα ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, προσθέτουν οι πηγές.

Ποιος είναι

Ο Mohammed Ismail Darwish, γνωστός ως Abu Omar Hassan, είναι ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Χαμάς. Θα αναλάβει προσωρινά τον ρόλο του επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας, αφού το κίνημα συμφώνησε να επιλέξει έναν προσωρινό αντικαταστάτη, μέχρι να εκλεγεί νέος ηγέτης.

Το περασμένο Σάββατο η Χαμάς είχε ανακοινώσει την έναρξη μιας ευρείας διαβούλευση, στο πλαίσιο των ηγετικών και συμβουλευτικών οργάνων της, για την επιλογή νέου επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κινήματος τα μέλη του Κεντρικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από περίπου 50 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μελών του κεντρικού πολιτικού γραφείου του κινήματος, είναι εκείνα που εκλέγουν τον πρόεδρο.

Ο Χανίγια ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος μέχρι τη δολοφονία του. Ο αναπληρωτής του Saleh Al-Arouri, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό τον Ιανουάριο, θεωρητικά θα τον αντικαθιστούσε, όμως η θέση μετά τον θάνατό του παρέμεινε κενή.

Όποιος και αν είναι ο διάδοχος του Χανίγια, οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς διεξάγει τον πόλεμο κατά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ηγέτες όπως ο Γιαχία Αλ Σινουάρ διευθύνουν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.