Σε επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη «μειώνεται ανησυχητικά».

«Ο ιός κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες. Τα δεδομένα από το σύστημα επιτήρησης σε 84 χώρες αναφέρουν ότι το ποσοστό των θετικών τεστ για SARS-CoV-2 αυξάνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες» είπε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την ετοιμότητα και την πρόληψη επιδημιών και πανδημιών, Maria Van Kerkhove. Τα θετικά τεστ είναι πάνω από 10% αλλά αυτό κυμαίνεται ανάλογα την περιοχή, πρόσθεσε.

Η παρυσία του κορωνοϊού στα λύματα υποδηλώνει ότι η κυκλοφορία του ιού είναι 2-20 φορές υψηλότερη από ό,τι αναφέρεται σήμερα, είπε και προειδοποίησε: «Αυτό είναι σημαντικό, διότι ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και να αλλάζει, γεγονός που μας θέτει όλους σε κίνδυνο ενός δυνητικά πιο σοβαρού ιού που θα μπορούσε να διαφύγει της ανίχνευσής μας ή/και των ιατρικών μας παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού».

«Μια τόσο υψηλή κυκλοφορία δεν είναι «τυπική» για τους αναπνευστικούς ιούς που τείνουν να αυξάνουν την κυκλοφορία τους κατά τους ψυχρότερους μήνες» ανέφερε, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες, ανεξαρτήτως εποχής, πολλές χώρες παρουσίασαν έξαρση της Covid-19.

40 θετικοί αθλητές στους Ολυμπιακούς

Όπως είπε ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες τουλάχιστον 40 αθλητές έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικοί.

Η Kerkhove συνέστησε σε όλες τις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχορήγησης των εμβολίων Covid-19 με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης λόγω της μείωσης του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ίδια τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια ανησυχητική μείωση του εμβολιασμού, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ατόμων άνω των 60 ετών. «Αυτό πρέπει επειγόντως να ανατραπεί» επισήμανε.

Τι πρέπει να γίνει

Ο ΠΟΥ υπενθύμισε σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να λάβουν το εμβόλιο Covid-19 εντός 12 μηνών από την τελευταία τους δόση.

Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να παρέχουν στους πληθυσμούς τους τα εργαλεία για να προστατεύονται και να φροντίζουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19.