Όπως όλα δείχνουν, ο 60χρονος κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, επελέγη από τον στρατόπεδο των Δημοκρατικών για να πλαισιώσει την υποψήφια πρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, ως υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Ποιος είναι ο Τιμ Γουόλς

Γεννημένος στις 6 Απριλίου 1964, πρώην εκπαιδευτικός, βετεράνος της Εθνικής Φρουράς του Στρατού, ο Γουόλς διανύει τη δεύτερη θητεία του ως κυβερνήτης της Μινεσότα και προεδρεύει της Ένωσης Δημοκρατικών Κυβερνητών. Προηγουμένως υπηρέτησε για 12 χρόνια στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας τη συντηρητική αγροτική περιφέρεια της Μινεσότα, στην οποία σημείωναν νίκες κυρίως Ρεπουμπλικάνοι. Επανεξελέγη πέντε φορές, αποχωρώντας το 2019 μετά την εκλογή του κυβερνήτη.

Επιλέγοντας τον Γουόλς, η Χάρις «επενδύει» σε έναν κυβερνήτη, βετεράνο και πρώην δάσκαλο για να απευθυνθεί στους λευκούς ψηφοφόρους. Ο Γουόλς, 60 ετών, κατάφερε μια προοδευτική αναγέννηση της Μινεσότα κατά τη δεύτερη θητεία του ως κυβερνήτης, όταν οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της πολιτειακής κυβέρνησης το 2023 – ένα όραμα για το τι ελπίζουν να κάνουν οι Δημοκρατικοί σε εθνικό επίπεδο.

Πριν λίγες ημέρες, ο Γουόλς αποκάλεσε τον Τραμπ και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Τζέι Ντι Βανς ως «περίεργους (weird)». Η φράση αυτή έγινε viral στα social media και γρήγορα υιοθετήθηκε από την επίσημη καμπάνια της Χάρις. Ο πρώην καθηγητής γυμνασίου και προπονητής ποδοσφαίρου κέρδισε την προσοχή των Δημοκρατικών για την ικανότητά του να επιτυγχάνει «ρητορικά πλήγματα» στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς, χωρίς να φαίνεται επιθετικός.

Το νέο «δίδυμο» των Δημοκρατικών αναμένεται να επισκεφθεί, ως το Σάββατο, έξι πολιτείες, στις οποίες εκτιμάται πως θα κριθούν οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η σημασία της Μινεσότα

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πέραν του προφίλ του Γουόλς, σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του έπαιξε και το γεγονός ότι αποτελεί τον εν ενεργεία κυβερνήτη μιας πολύ σημαντικής για τους Δημοκρατικούς πολιτείας. Υπενθυμίζεται ότι για να έχουν ελπίδες να παραμείνουν στον Λευκό Οίκο οι Δημοκρατικοί χρειάζονται να διατηρήσουν το περίφημο «μπλε τείχος» του Βορρά, που εν πολλοίς έδωσε στον Τζο Μπάιντεν την νίκη το 2020.

Η Μινεσότα δεν αποτελεί απλά μία από τις πολιτείες που το απαρτίζουν αλλά τη μοναδική στην οποία οι Δημοκρατικοί κερδίζουν συνεχόμενα από το 1976 μέχρι σήμερα. Ο τελευταίος Ρεπουμπλικάνος που κέρδισε εκεί ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1972. Ακόμα και το 1984, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μόνο μία πολιτεία σε ολόκληρη τη χώρα και αυτή δεν ήταν άλλη από τη Μινεσότα.

Αυτή τη στιγμή όμως και στη Μινεσότα οι δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα πριν την απόσυρση του νυν προέδρου Μπάιντεν, έδιναν ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που αναμένεται να ανατραπεί μετά την επιλογή των Δημοκρατικών να επιλέξουν ως υποψήφιο πρόεδρο των Τιμ Γουόλς. Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές η Κάμαλα Χάρις θεωρεί ότι ο Γουόλς θα έχει απήχηση και σε πολιτείες όπως το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, που θεωρούνται ότι θα παίξουν ρόλο κλειδί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι θέσεις του Γουόλς

Ως κυβερνήτης, ήταν σταθερά φιλελεύθερος και υπέγραψε για μια σειρά νομοσχεδίων για τη μαριχουάνα, τα δικαιώματα στις αμβλώσεις και τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Οι Ρεπουμπλικανοί τον κατηγορούν ότι είναι αριστερός.

Στο Κογκρέσο, ο Γουόλς θεωρούνταν μετριοπαθής Δημοκρατικός και είχε υπηρετήσει στις επιτροπές γεωργίας, βετεράνων και ενόπλων υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι θέσεις του στην κρίση του 2008 και το δικαίωμα στην άμβλωση

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2008 τάχθηκε επανειλημμένα κατά της χρήσης χρημάτων των φορολογουμένων για τη διάσωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, καταψήφισε το νομοσχέδιο 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αγόραζε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία από αυτά τα ιδρύματα.

Για τους ίδιους λόγους, τον Δεκέμβριο του 2008, καταψήφισε το νομοσχέδιο που προσέφερε 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά δάνεια για τη διάσωση των μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων της χώρας.

Παράλληλα, έχει υποστηρίξει τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης ως κυβερνήτης της Μινεσότα. Ως υποψήφιος κυβερνήτης το 2017, μεταξύ άλλων είπε: «Έχουμε την ευκαιρία στη Μινεσότα να αντικαταστήσουμε την τρέχουσα αποτυχημένη πολιτική με μια που δημιουργεί φορολογικά έσοδα, αυξάνει θέσεις εργασίας, δημιουργεί ευκαιρίες, προστατεύει τα παιδιά και εμπιστεύεται τους ενήλικες να λαμβάνουν προσωπικές αποφάσεις με βάση τις προσωπικές τους ελευθερίες».

Ο Γουολς υποστηρίζει τα δικαιώματα των LGBTQ ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των νόμων κατά των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το 2007, έλαβε βαθμό 90% από την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη μεγαλύτερη οργάνωση για τα δικαιώματα των LGBT της χώρας.

Ως κυβερνήτης, έχει υπογράψει μια σειρά από νομοσχέδια που υποστηρίζουν την LGBTQ κοινότητα.

Το 2023, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που απαγόρευε την πρακτική της θεραπείας μετατροπής.

Τέλος, υποστηρίζει τα δικαιώματα άμβλωσης.