Το όνομα της Κιμία Γιουσουφί θα μείνει στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και η φωτογραφία της θα αποτελεί πάντοτε σύμβολο μαχητικότητας. Η Αφγανή σπρίντερ μπορεί να τερμάτισε τελευταία στην κούρσα των 100 μέτρων, αλλά η παρουσία της στον στίβο στο Παρίσι έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών στους Ταλιμπάν.

«Εκπαίδευση. Αθλητισμός. Τα δικαιώματά μας», έγραφε ένα χειρόγραφο σημείωμα στο πίσω μέρος της αριθμού συμμετοχής της Γιουσόφι, την οποία έδειξε με υπερηφάνεια μετά τον τερματισμό της σε 13,42 δευτερόλεπτα στο Stade de France την Παρασκευή.

«Αγωνίζομαι για μια γη από την οποία ήρθαν οι τρομοκράτες. Αν μπουν στο σπίτι σου, λες: «Εντάξει, βγείτε έξω, αυτό είναι το σπίτι μου». Τι πρέπει να αισθάνομαι; Πήραν τη γη μου», δήλωσε μετά τον αγώνα.

«Κανείς στο Αφγανιστάν δεν τους αναγνωρίζει ως κυβέρνηση. Κανείς. Δεν μπορούν να μιλήσουν. Εγώ μπορώ να μιλήσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Αφγανιστάν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν είναι η πιο καταπιεστική χώρα στον κόσμο όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία το 2021, η σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα έκλεισε τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια, απαγόρευσε στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο και να εργάζονται σε ΜΚΟ, περιόρισε τα ταξίδια τους χωρίς ανδρικό συνοδό και τους απαγόρευσε την είσοδο σε δημόσιους χώρους όπως τα πάρκα και τα γυμναστήρια.

Η λεγόμενη αστυνομία ηθικής των Ταλιμπάν έχει επίσης στοχοποιήσει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια, δημιουργώντας ένα «κλίμα φόβου και εκφοβισμού», σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Η Γιουσόφι, 28 ετών, είναι η μοναδική γυναίκα εκπρόσωπος του Αφγανιστάν στον στίβο στο Παρίσι, μέρος της εξαμελούς Ολυμπιακής ομάδας της χώρας – που αποτελείται από τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες σε μια συμβολική ένδειξη της ισότητας των φύλων.

Μπλόκο από τη ΔΟΕ στους Ταλιμπάν

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) απαγόρευσε σε αξιωματούχους των Ταλιμπάν να συμμετάσχουν στους Αγώνες του Παρισιού. Ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τη ΔΟΕ εθνικής ολυμπιακής επιτροπής του Αφγανιστάν και ο γενικός γραμματέας της βρίσκονται στην εξορία, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.

Γεννημένος από γονείς πρόσφυγες στο Ιράν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυριαρχίας των Ταλιμπάν, ο Γιουσόφι μετακόμισε στο Αφγανιστάν για να εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και ήταν ο σημαιοφόρος της χώρας στους Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Μετακόμισε στην Αυστραλία το 2022 για να προπονηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, συνεργαζόμενη με τον προπονητή Τζον Κουίν που εδρεύει στο Σίδνεϊ.

«Νομίζω ότι η Κίμια αποτελεί έμπνευση για τις γυναίκες, την ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο. Έχοντας το θάρρος να έχει φωνή και να μιλάει. Και να πάρει θέση. Όταν οι συνέπειες αυτού μπορεί να είναι καταστροφικές», δήλωσε ο Κουίν στο CNN.