Το τι συνέβη στο «Παλέ ντε Μπερσί» του Παρισιού, το απόγευμα της Τρίτης 6 Αυγούστου, θα γραφεί στα κιτάπια των ιστορικών του μπάσκετ.

Το 95-90 της Σερβίας επί της Αυστραλίας για την πρόκριση στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν ένα απλό αποτέλεσμα. Εκτός του ότι διαμορφώθηκε μετά από παράταση, περνά αυτομάτως στο πάνθεον ως μια από τις ηρωικότερες εμφανίσεις των «όρλοβι» συνδυασμένη με μια ανατροπή από το -24 και το σοκ που τους βρήκε στο φινάλε της κανονικής διάρκειας.

Οι «μπούμερς» θα ήθελαν πολύ να επαναλάβουν ό,τι στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια, όταν κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Είχαν τις ευκαιρίες τους και δεν έπρεπε ν’ αφήσουν ζωντανή την ελπίδα στους Σέρβους. Τώρα θα είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν την επιστροφή τους στο βάθρο μετά το 2016 στο Ρίο, παρόλο που πριν από τα μισά της δεύτερης περιόδου έχαναν με 46-22!

Ο Πέσιτς ήταν έξαλλος με την άμυνα των παικτών του και ξεσπούσε επί δικαίους ή αδίκους. Έως ότου είδε με τα μάτια του να εξελίσσεται στο παρκέ ένα μπασκετικό θαύμα. Ο διακόπτης γύρισε ξαφνικά και οι «όρλοβι» θυμήθηκαν τον σκληρό χαρακτήρα τους. Ενεργοποίησαν τα ένστικτα επιβίωσής τους, έβαλαν μπροστά θεμιτά και αθέμιτα μέσα, σταμάτησαν τον ρυθμό της Αυστραλίας και σε λιγότερο από 14 λεπτά είχαν προσπεράσει με 61-60. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά που καλύφθηκε σε παιχνίδι του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ.

Θα ‘χαν «καθαρίσει» μάλιστα χωρίς να χρειαστεί έξτρα πεντάλεπτο, αν ο Πάτι Μιλς μ’ ένα μαρκαρισμένο σουτ μέσης απόστασης δεν είχε ισοφαρίσει σε 82-82. Οι Αυστραλοί πήραν εκ νέου αυτοπεποίθηση, αλλά στο δεύτερο μισό του έξτρα πεντάλεπτου δεν σκόραραν άλλη φορά. Με οποιονδήποτε τρόπο. Οι Σέρβοι τούς εγκλώβισαν ξανά κι ο Γιόκιτς, που έχασε δεύτερη φορά το triple double για μια ασίστ (21 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 9 ασίστ), τούς τέλειωσε.