Οι καριέρες των περισσότερων αθλητών ακολουθούν μια καμπύλη, με τις επιδόσεις τους να βελτιώνονται για ένα διάστημα πολλών ετών πριν φτάσουν στην κορύφωση και αρχίσουν μετά να πέφτουν.

Μια νέα ανάλυση δεδομένων για όλους τους αθλητές στίβου που έχουν αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1996 και μετά δείχνει ότι οι επιδόσεις τους κορυφώνονται κατά μέσο όρο λίγο πριν από την ηλικία των 27 ετών.

Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι τα 27 έτη είναι επίσης η μέση ηλικία των αθλητών στίβου στους Ολυμπιακούς, διαπιστώνει η μελέτη στην επιθεώρηση «Significance». Η μέση ηλικία τους παραμένει σταθερή εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες αθλημάτων όπως η ενόργανη γυμναστική, στην οποία η μέση ηλικία παρουσιάζει αυξομειώσεις από τα 17 έως τα 23 έτη τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα.

Δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί διεξάγονται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, σημειώνουν οι ερευνητές, είναι εν πολλοίς θέμα σύμπτωσης το εάν η κορύφωση των αθλητικών επιδόσεων θα συμπέσει με τη διοργάνωση: η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα προπόνησης αλλά και τύχης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί δείχνουν ότι για έναν επίδοξο ολυμπιονίκη η ιδανική χρονιά γέννησης είναι έναν χρόνο μετά τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων.