Ενόργανη, στίβος, κολύμβηση είναι μερικά από τα αγαπημένα κλασικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων που τραβούν σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον. Φέτος, όμως, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εισήγαγε ένα νέο άθλημα, που θα κάνει το ντεμπούτο του την Παρασκευή 9 Αυγούστου: το breaking ή αλλιώς break dance θα έρθει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον με τις κινήσεις και τη μουσική του.

  • Τι είναι το breaking

Οι ρίζες του breaking εντοπίζονται στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, τη δεκαετία του 1970. Χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό αθλητικών κινήσεων που περιλαμβάνουν περιστροφές, αναστροφές και άλλες πολύπλοκες τεχνικές, με τους πρώτους διεθνείς διαγωνισμούς να ξεκινούν τη δεκαετία του 1990. Η λέξη breaking αναφέρεται στα ορχηστρικά διαλείμματα στη μουσική που συνήθως συνοδεύονται από beats.

  • Είναι σπορ;

Ναι. Το breaking αναγνωρίζεται ως άθλημα όπως ακριβώς το το skateboarding και είναι εμπνευσμένο από διάφορα στυλ χορού που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση και συντονισμό.

Οι αθλητές του αναφέρονται ως B-Boys και B-Girls και αναμετρώνται σε μάχες ένας εναντίον ενός. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει εδώ ο DJ ο οποίος επιλέγει τυχαία τη μουσική και οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους σε όποιο ρυθμό επιλέξει εκείνος.

  • Πότε έγινε ολυμπιακό άθλημα;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων του 2018 στο Μπουένος Άιρες ήταν η πρώτη ολυμπιακή διοργάνωση που παρουσίασε το breaking.

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε εντάχθηκε στο πρόγραμμα για το Παρίσι 2024, όντας το μοναδικό νέο άθλημα της φετινής διοργάνωσης.

  • Πότε θα διεξαχθεί;

Το breaking θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Αυγούστου στην Place de la Concorde, ένα αστικό πάρκο στην καρδιά του Παρισιού, όπου συμμετέχουν 16 B-Boys και B-Girls. Οι γυναίκες αγωνίζονται την πρώτη ημέρα και οι άνδρες τη δεύτερη.

Κάθε ημέρα ξεκινά με μια φάση που αποτελείται από τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ατόμων. Οι δύο πρώτοι σε κάθε όμιλο προκρίνονται στα προημιτελικά και στη συνέχεια στα ημιτελικά και μάχονται για τα μετάλλια. Όλα αυτά σε περίπου πέντε ώρες.

  • Πώς βαθμολογείται;

Οι διαγωνιζόμενοι κάνουν τις εξής κινήσεις: top rock (όρθιες κινήσεις), down rock (κινήσεις στο πάτωμα) και freeze (κρατημένες στάσεις). Οι κριτές, που είναι οι ίδιοι breakdancers, βαθμολογούν τις κινήσεις με βάση τη μουσικότητα (πώς συνδέονται οι κινήσεις με το κομμάτι που δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι εξαρχής), την ερμηνευτικότητα, την πρωτοτυπία, την τεχνική και την εκτέλεση. Κάθε κατηγορία αποτελεί το 20% της βαθμολογίας.

Κάθε διαγωνιζόμενος έχει 60 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και οι αθλητές μπορούν να τιμωρηθούν για κακή συμπεριφορά.

  • Ποιοι φλερτάρουν με το χρυσό;

Ο B-Boy Victor και το B-Girl Nicka είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Άλλοι που φλερτάρουν με το χρυσό είναι -στους άνδρες- ο Shigekix (πρωταθλητής Ασίας), ο Phil Wizard (πρωταθλητής Παναμερικής) και ο Dany Dann (πρωταθλητής Ευρώπης από τη Γαλλία).

Στις γυναίκες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει μία από τις Ami, Ayumi και η 671, η πρωταθλήτρια Ασίας από τη Δημοκρατία της Κίνας.