Ο Μίλτος Τεντόγλου θα ξανακάνει (την) πλάκα (του) στον τελικό

Ανεξαρτήτως του πού θα προσγειωθεί απόψε το βράδυ στον τελικό του μήκους, είναι βέβαιο πως ο Μίλτος Τεντόγλου θα έχει απολαύσει ένα προς ένα τα έξι άλματά του.

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν πήγε στο Παρίσι για να χάσει. Ούτ’ ένας αθλητής του βεληνεκούς του κατεβαίνει σε αγώνες αποκλειστικά για τη συμμετοχή. Μέχρι τελικής πτώσεως στο σκάμμα θα υπερασπιστεί τα κεκτημένα του από το Τόκιο, προ τριετίας. Στον πρωινό προκριματικό έκανε 8.32.

Ο Γρεβενιώτης άλτης είναι ο αδιαμφισβήτητος σταρ του μήκους κι αυτό δεν το διαπραγματεύεται. Έχει αθλητικό εγωισμό, τον ελκύουν πάντα οι (νέες) προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, θα μπορούσε σίγουρα να ‘ναι εμποδιστής και να μην πέφτει από κανένα.

Γι’ αυτό και το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν το προσπερνά. Ούτε πρόκειται να το χαρίσει ελαφρά τη καρδία σε όποιον εκ των αντιπάλων του τολμήσει να τον αμφισβητήσει τόσο ανοικτά. Ο Κουβανός Ετσεβαρία δεν έχει ξεχάσει το φινάλε στο Japan National Stadium την 31η Ιουλίου του 2021.

Στο τέλος της ημέρας ο ασυναγώνιστος αυτός Έλληνας θα είναι που θα ορίσει, άλλη μια φορά, την τύχη της μάχης στο αγώνισμά του (21:15, ΕΡΤ2). Αυτός θα κάνει τη μοιρασιά των μεταλλίων και θα διαλέξει τα πρόσωπα που βρίσκονται στην αναμνηστική φωτογραφία.

Τεντόγλου όπως Ντουμπλάντις

Ο Τεντόγλου έχει αυτή τη στόφα του αθλητή που μαγνητίζει τα πλήθη. Είναι τέτοια η δύναμή του που τραβά τους πάντες προς το μέρος του. Είναι μια τόσο ξεχωριστή προσωπικότητα που μεγαλώνει τους γύρω του, μεγαλώνει μαζί και το ίδιο το μήκος.

Πώς συνέβη το βράδυ της Δευτέρας με τον Μόντο Ντουμπλάντις στο επί κοντώ; Ακριβώς στο ίδιο μέγεθος. Ναι, όλοι οι Έλληνες είχαν καρφωμένα τα μάτια τους στον Εμμανουήλ Καραλή κι όσα απίθανα έκανε μέχρι να εξασφαλίσει την παρουσία του στο βάθρο. Του το χρωστούσε η ζωή του μικρού. Ο πλανήτης παρόλα αυτά είχε αγκιστρωθεί στον εξωγήινο Σουηδό που με τις επιδόσεις του έχει εκτοξεύσει τη δημοφιλία του αγωνίσματος.

Στην περίπτωση του Τεντόγλου η συνθήκη που απαντάται παγκοσμίως είναι πανομοιότυπη. Αυτόν κοιτούν. Απ’ αυτόν περιμένουν τα μεγάλα άλματα. Απ’ αυτό προσδοκούν εκείνο το παγκόσμιο ρεκόρ που θα ρίξει το κατάμεστο Stade de France και θα γραφτεί στην ιστορία. Αυτός είναι ο μόνος που απειλεί τον Καρλ Λιούις και τον Μάικ Πάουελ.

Αν και μόλις 26 ετών, ο Τεντόγλου έχει ξεπεράσει πολλάκις τον εαυτό του. Προ δύο μηνών στη Ρώμη είχε διαδοχικές προσπάθειες στα 8.65, κάτι που είναι αδιανόητο για οποιονδήποτε άλτη του μήκους. Είχαν προηγηθεί στον ίδιο αγώνα τρία άλματα πάνω από τα 8.42. Πώς μετά να μην φτάσει τα έντεκα χρυσά σε όλα τα μεγάλα ραντεβού του μήκους;

Ο Τεντόγλου είναι ο εαυτός του

Προφανέστατα είναι ένα σπάνιο ταλέντο. Ομολογουμένως έχει δουλέψει πάρα πολύ με τον μέντορά του Γιώργο Πομάσκι προκειμένου να αγγίξει το τέλειο.

Είναι μια πραγματικότητα πως κουβαλά τη σπάνια ικανότητα να χειρίζεται απόλυτα το κορμί του όπως το έχει προηγουμένως το μυαλό του. Αποδεικνύεται από τις διορθώσεις που κάνει εν ώρα αγώνα.

Ξεκάθαρα η ταχύτητα ενός σπρίντερ που πατά ιδανικά στη βαλβίδα έχει κουμπώσει με την άριστη τεχνική και την πλαστικότητα ενός χορευτή που αιωρείται πάνω από τη γη και προσγειώνεται διαρκώς πολύ μακριά.

Κυρίως και πάνω απ’ όλα όμως ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο τύπος που θα μπει στο εκάστοτε στάδιο για να δημιουργήσει hype. Προτιμά τα γήπεδα με παλμό, παρακινείται από την παρουσία αστέρων του μήκους, διότι τους αποδεικνύει πως είναι ένας άξιος συνεχιστής τους, δρα παρορμητικά και αφιλτράριστα, είτε τον ακολουθεί η κάμερα είτε όχι. Και δεν είναι «παπατζιλίκι» αυτό που βγάζει προς τα έξω.

Γι’ αυτό και τον αποψινό τελικό θα τον απολαύσει όπως και να ‘χει. Με ρεκόρ (αν ευνοήσουν οι συνθήκες) ή όχι. Αν έρθει κι αυτό, το σόου θα είναι αλησμόνητο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.