Ποια είναι η σειρά που γυρίζεται στην Αθήνα και την έχει μεταμορφώσει σε Καμπούλ;

Περάσαμε μια καυτή μέρα στα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης πανευρωπαϊκής τηλεοπτικής σειράς «Kabul» που έχει ως επίκεντρο τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μέσα από μια πιο ανθρώπινη οπτική.

Είναι τόσο πειστική η ανασύσταση της Καμπούλ από την εταιρεία παραγωγής που έχουν κοπιάρει μέχρι και τη ζέστη. Η σκέψη γεννιέται σχεδόν ακαριαία στο μυαλό και την ψιθυρίζουμε μεταξύ μας σαν αστείο λίγό πριν ακουστεί ένα ακόμα «Action» στο σετ γυρισμάτων της «Kabul», μιας νέας διεθνούς σειράς 6 επεισοδίων στην οποία είναι συμπαραγωγός η COSMOTE TV. Εδώ και μερικούς μήνες, άλλωστε, περιοχές της ευρύτερης Αττικής έχουν «κρυφά» μεταμορφωθεί την αφγανική πρωτεύουσα. Αυτή είναι η δεύτερη, μετά την «Tehran» διεθνής σειρά μυθοπλασίας, στην οποία η COSMOTE TV κάνει στην συμπαραγωγή.

Ο καύσωνας πάντως δεν έχει όρεξη για εξυπνάδες στην Κηφισιά (αλλά εδώ που τα λέμε και πουθενά αλλού στη χώρα): Ο ήλιος πέφτει πάνω στο κτήμα Χατζημιχάλη και νιώθεις ότι μεσολαβεί μια αόρατη, τεράστια και παχιά γυάλινη διόπτρα ενός μεγεθυντικού φακού -για τέτοια ζέστη μιλάμε.

Με κάτι τέτοια όμως προσαρμοστήκαμε ακόμα πιο εύκολα στη συνθήκη της σειράς. Βρισκόμαστε 15αύγουστο του 2015 στην Καμπούλ. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν υποσχεθεί στους Ταλιμπάν ότι θα φύγουν από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί να μην καταλάβουν την πρωτεύουσα. Ο αφγανικός στρατός φρουρεί κάθε πύλη της πόλης για να βεβαιωθεί ότι τηρείται η συμφωνία, και ο πληθυσμός είναι βέβαιος ότι η πρωτεύουσα είναι απόρθητη. Ενώ το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αμερική ετοιμάζεται να φύγει, όλα ανατρέπονται όταν μέσα σε λίγες ώρες, η Καμπούλ θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Μια διαφορετική ματιά σε μια γνωστή ιστορία

«Από την αρχή ο σκοπός μας ήταν να αποφύγουμε να αφηγηθούμε μια ιστορία που θα εστίαζε στη διπλωματία, τις διακρατικές σχέσεις και την πολιτική, αλλά αντίθετα θα φώτιζε τις ανθρώπινες σχέσεις» εξηγεί στο περιθώριο του γυρίσματος η Σαρλότ Ορτίζ, Γαλλίδα παραγωγός από το Cinétévé. Η σειρά αναφέρεται σε και εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα, περιέχει ωστόσο και πλούσια στοιχεία μυθοπλασίας.

Αρχικά η ιστορία της «Kabul» είχε ως βασικό αφηγηματικό άξονα το γαλλικό storyline, τις ιστορίες δηλαδή δοσμένες από την οπτική των Γάλλων μαρτύρων που βρέθηκαν εκεί, και επίκεντρο της δράσης ήταν η γαλλική πρεσβεία της πόλης. Στη συνέχεια, και όσο η παραγωγή αποκτούσε όλο και πιο έντονο πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, αναπτύχθηκαν και τα επιπλέον storylines, το γερμανικό, το ιταλικό και φυσικά αυτό που αφορά την οικογένεια των Αφγανών.

Σε μια συνθήκη απόλυτης κατάρρευσης, οι σεναριογράφοι της σειράς, οι Ολιβιέρ Ντεμανζέλ (Atlantics, November) και Τόμας Φινκιελκράουτ Thomas Finkielkraut (Osmosis, Wonderman) εστιάζουν στις διαφορετικές οπτικές σχετικές με τη ζωή των ηρώων, τις σχέσεις τους και το μέλλον τους.

«Με πλούσια εμπειρία σε κινηματογράφο και τηλεόραση, ο ταλέντο των δύο σεναριογράφων», σχολιάζει η Φαίη Τσιτσιπή, Υπεύθυνη Υπεύθυνη Στρατηγικής Ανάλυσης και Παραγωγών της COSMOTE TV, «βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζουν τους χαρακτήρες». «Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε ήταν δώσουμε μια ακόμα αμερικανική οπτική σχετικά με τα γεγονότα στο Αφγανιστάν», ξεκαθαρίζει η Ορτίζ.

Φτιάχνοντας μια μικρή Καμπούλ στην Αττική

Τα γυρίσματα της σειρά έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν αποκλειστικά στην Ελλάδα, γεγονός σπάνιο για ξένες παραγωγές, οι οποίες συνήθως επιλέγουν τη χώρα μας προκειμένου να κάνουν ένα μόνο μέρος των γυρισμάτων που απαιτούνται.

Πολλές τοποθεσίες στην ευρύτερη Αττική άλλαξαν ριζικά για τις ανάγκες της σειράς προκειμένου να μοιάζουν όσο το δυνατό περισσότερο στην Καμπούλ από το κτήμα Χατζημιχάλη, προφανώς, και στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, μέχρι το Τατόι, τον Πειραιά, τον κέντρο της Αθήνας ή ακόμα και τα γραφεία της COSMOTE TV. «Το scout location ήταν εξαντλητικό και δύσκολο», εξηγεί η κυρία Τσιτσιπή.

Η τοποθεσία που θα είναι εντελώς αγνώριστη θα είναι η Χαλυβουργική. Εκεί δημιουργήθηκε από το μηδέν ένα ολόκληρο αεροδρόμιο, το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Πέρα από αυτό όμως η τοποθεσία της Χαλυβουργικής ήταν κομβική και για ένα πλήθος άλλων σκηνών που περιλαμβάνονταν στο σενάριο, πιο εντυπωσιακή από τις οποίες ήταν μια τρομοκρατική επίθεση στην Άμπου Γκράιμπ (μια πόλη όπου βρίσκεται λίγο έξω από τη Βαγδάτη). Μόνο για τη στιγμή των διαδοχικών εκρήξεων απαιτήθηκαν δύο μέρες γυρίσματος στο οποίο έλαβε μέρος μια ειδική ομάδα με ειδίκευση στα ειδικά εφέ καπνού και λάμψης αλλά και πυροτεχνουργός.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, από τα set της «Kabul» έχουν περάσει περισσότεροι από 55 ηθοποιοί και περίπου 4.500-5.000 κομπάρσοι ενώ τα άτομα του συνεργείου δεν είναι ποτέ λιγότερα από 90 και σε κάποιες σκηνές έχουν φτάσει και τα 130.

Ο megastar Έρικ Ντέιν και το ελληνικό καστ

Το όνομα που ξεχωρίζει ανάμεσα τους πρωταγωνιστές της σειρές είναι αυτό το Έρικ Ντείν, τον οποίο έχουμε γνωρίσει πριν αρκετά χρόνια από το «Grey’s Anatomy», στο οποίο υποδυόταν τον γιατρό Μαρκ Σλόαν, και πιο πρόσφατα από το «Euphoria» όπου έχει το ρόλο του σκοτεινού Καλ Τζέικομπς.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα, αναφέρθηκε στην απόφασή του να αποχωρήσει το 2011 από το «Grey’s Anatomy». «Μάλλον εκείνοι με άφησαν να φύγω παρά παραιτήθηκα εγώ» θα σχολιάσει, προσθέτοντας ότι εκείνη την εποχή ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. «Είχα γίνει ένας άλλος από αυτόν που είχαν προσλάβει» επομένως ήταν λογικό η παραγωγή  να τον αφήσει να φύγει.

Όσον αφορά το ελληνικό καστ, το οποίο όμως δεν υποδύεται κάποιον  Έλληνα ή Ελληνίδα, βρίσκουμε τα ονόματα των Γιώργου Καραμίχου, Βασίλη Κουκαλάνι, Χρήστου Βασιλόπουλου, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Δάφνης Αλεξάντερ.

*Η σειρά «Kabul» αποτελείται από 6 επεισόδια και θα προβληθεί στην COSMOTE TV το 2025.  

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.