Τα νούμερα που αναβόσβηναν στις χρηματιστηριακές οθόνες τη Δευτέρα ήταν συγκλονιστικά ακόμη και για τους βετεράνους της αγοράς.

Στο Τόκιο, ο Nikkei υποχώρησε 12%. Στη Σεούλ, ο Kospi βυθίστηκε 9%. Και όταν χτύπησε το κουδούνι έναρξης στη Νέα Υόρκη, ο Nasdaq σημείωσε βουτιά 6% σε δευτερόλεπτα. Τα κρυπτονομίσματα βυθίστηκαν. Το VIX, ένας μετρητής της μεταβλητότητας του χρηματιστηρίου, εκτοξεύτηκε στα ύψη και οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν σε ομόλογα του Δημοσίου, το πιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο από όλα αυτά.

Το αν οι άγριες περιστροφές της Δευτέρας σηματοδοτούν την τελική έκρηξη ενός παγκόσμιου ξεπουλήματος που άρχισε να αναπτύσσεται την περασμένη εβδομάδα ή σηματοδοτούν την αρχή μιας παρατεταμένης ύφεσης είναι αδύνατο να γνωρίζουμε.

Ωστόσο, το κλίμα σήμερα Τρίτη είναι εκ διαμέτρου αντίθετο: οι μετοχές στην Ιαπωνία καταγράφουν ράλι, το οποίο ξεπέρασε ακόμα και το 10%.

Ο Nikkei  κατέγραψε τη Δευτέρα τη χειρότερη επίδοσή του από το κραχ του Οκτωβρίου 1987, καθώς οι επενδυτές κλονίστηκαν από την βουτιά της περασμένης εβδομάδας στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, τους κινδύνους ύφεσης των ΗΠΑ και τις ανησυχίες για επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από ένα φτηνό γιεν.

Ανάκαμψη στον S&P και τον Dow Jones δείχνουν και τα συμβόλαια  μελλοντικής εκπλήρωσης, μετά κέρδη να διαμορφώνονται σε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ανοδικά εκτιμάται ότι θα ανοίξουν και τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τι θα γίνει στην Αθήνα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο γενικός δείκτης βρέθηκε χθες, σε ελεύθερη πτώση 6,27%.

Η κατάρρευση της Δευτέρας ήταν μια «υπενθύμιση ότι είναι σχεδόν αδύνατο να διαφοροποιηθεί ο κίνδυνος μετοχών ανά περιοχή (ή ανά τομέα ή στυλ) κατά τη διάρκεια μεγάλων διορθώσεων ή αποκόμισης κερδών», δήλωσε ο Stephen Dover, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς και επικεφαλής του Franklin Templeton Institute.
«Θα προκύψει ευκαιρία, αλλά κατά την άποψή μας, είναι πρόωρο να παρέμβουμε σε αυτό το σημείο».

Ανάλογη με αυτή της Ιαπωνίας -αλλά σαφώς πιο ήπια- είναι και η εικόνα στα άλλα χρηματιστήρια της Ασίας.

Ανοδικά κινούνται επίσης, το πετρέλαιο, με το Brent να ανεβαίνει 1,65% στα 77,56 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό West Texas Intermediate να ενισχύεται 1,86% στα 74,30 δολάρια.

Ο ρόλος του carry trade στις παγκόσμιες αγορές

Αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι η κατάρρευση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών τις τελευταίες ημέρες αντικατοπτρίζει περισσότερο την κατάρρευση των λεγόμενων carry trades (αρμπιτράζ επιτοκίων)  που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να ικανοποιήσουν τα στοιχήματά τους, παρά μια σκληρή και γρήγορη αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, λένε οι αναλυτές.

Επισημαίνουν μάλιστα, το προφανές: αν και τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν ο καταλύτης για το sell-off στην αγορά, η έκθεση για την απασχόληση από μόνη της δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή ώστε να είναι ο κύριος μοχλός τέτοιων βίαιων κινήσεων. Έχουν πιαστεί στα δίχτυα τους καθώς το ιαπωνικό γεν έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά 38 ετών που είχαν σημειωθεί μόλις πριν από ένα μήνα.

Αντίθετα, η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στην περαιτέρω απότομη χαλάρωση των carry -trades, όπου οι επενδυτές έχουν δανειστεί χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης αλλού.

«Κατά την εκτίμησή μας, μεγάλο μέρος αυτής (της πώλησης στην αγορά) οφείλεται σε συνθηκολόγηση θέσεων, καθώς ορισμένα μακροοικονομικά κεφάλαια πιάστηκαν σε λάθος δρόμο σε μια συναλλαγή και ενεργοποιήθηκαν τα stop, αρχικά ξεκινώντας με το συνάλλαγμα και το ιαπωνικό γεν» εξηγεί ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management, αναφερόμενος σε προκαθορισμένα επίπεδα που ενεργοποιούν την αγορά ή την πώληση.

«Εξετάζουμε μια σκληρή προσγείωση»

«Δεν βλέπουμε στοιχεία σε δεδομένα που να λένε ότι εξετάζουμε μια σκληρή προσγείωση», πρόσθεσε.

Ένας Ασιάτης επενδυτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, υποστήριξε στο Reuters, ότι μερικά από τα μεγαλύτερα συστηματικά hedge funds που διαπραγματεύονται εντός και εκτός μετοχών βάσει σημάτων από αλγόριθμους, άρχισαν να πωλούν μετοχές όταν η αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη.

Ενώ οι ακριβείς αριθμοί και οι συγκεκριμένες αλλαγές θέσης στις οποίες βασίζονται οι κινήσεις είναι δύσκολο να βρεθούν, οι αναλυτές υποψιάζονται ότι οι πολυπληθείς θέσεις στις αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, που χρηματοδοτούνται από συναλλαγές μεταφοράς, εξηγούν γιατί υποφέρουν περισσότερο.

Τα carry trades, ενισχυμένα από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής, προκάλεσαν έκρηξη στο διασυνοριακό δανεισμό γιεν για χρηματοδότηση συναλλαγών αλλού, ανέφερε από την πλευρά της η ING.

Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών υποδηλώνουν ότι ο διασυνοριακός δανεισμός γιεν έχει αυξηθεί κατά 742 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2021, σημείωσε η τράπεζα.

Ο σορτάκηδες

Οι κερδοσκόποι μείωσαν επιθετικά τα πτωτικά στοιχήματα έναντι του γιεν τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνοντας την καθαρή short θέση του γεν στα 6,01 δισεκατομμύρια δολάρια, τη χαμηλότερη από τον Ιανουάριο, από το υψηλό επταετίας του Απριλίου των 14,526 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν μπορείτε να ξετυλιχθεί το μεγαλύτερο carry trade που έχει δει ποτέ ο κόσμος χωρίς να σπάσουν μερικά κεφάλια», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Societe Generale, Kit Juckes.

Το πλήγμα στα hedge funds

Καθώς τα hedge funds συνήθως χρηματοδοτούν τα στοιχήματά τους μέσω δανεισμού, οι προσαρμογές τους επιδεινώνουν τις κινήσεις της αγοράς. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες παρέχουν μόχλευση στα hedge funds, ουσιαστικά ένα δάνειο για επενδύσεις κεφαλαίων, το οποίο ενισχύει τις αποδόσεις των hedge funds, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τις ζημίες.

Ένα σημείωμα που έστειλε η Goldman Sachs σε πελάτες της την Παρασκευή έδειξε ότι η ακαθάριστη μόχλευση από την Goldman Sachs prime brokerage, ή το συνολικό ποσό που έχουν δανειστεί τα hedge funds, μειώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα υψηλά πέντε ετών.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που τα στοιχήματα των hedge funds ότι οι μετοχές θα πέσουν ξεπέρασαν τα νέα στοιχήματα για άνοδο, ανέφερε η Goldman σε ξεχωριστό σημείωμα, λέγοντας ότι προστέθηκε μία θέση long για κάθε 3,3 short στοιχήματα .

Ανέφερε επίσης τη Δευτέρα ότι από το κλείσιμο της Ασίας, τα hedge funds με επίκεντρο την Ιαπωνία υποχώρησαν 7,6% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βραχυπρόθεσμο πόνο, καθώς οι θέσεις ξετυλίγονται, αλλά η ανατροπή της αγοράς θα ήταν περιορισμένη.

Η εικόνα στη Wall Street

Οι κυριότεροι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν μεγάλη πτώση τη Δευτέρα, με τον Nasdaq να υποχωρεί περισσότερο από 3%, και τον Dow Jones να καταγράφει τη χειρότερη μέρα των τελευταίων δύο χρόνων καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση στις ΗΠΑ συγκλόνισαν τις παγκόσμιες αγορές και οδήγησαν τους επενδυτές έξω από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Dow Jones  υποχώρησε κατά 1.033,99 μονάδες ή 2,60% στις 38.703,27 μονάδες, ο S&P 500  έχασε 160,23 μονάδες ή 3% στις 5.186,33 μονάδες και ο Nasdaq  υποχώρησε κατά 576,08 μονάδες ή 3,43% στις 16.208,o8 μονάδες.

Βουτιά κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ρυθμό του παγκόσμιου ξεπουλήματος μετοχών αν και περιόρισαν τις απώλειες τους προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε  με πτώση 2,2% στις 486,79 μονάδες, υποχωρώντας από πτώση άνω του 3%, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος ανέκτησε λίγο έδαφος για να κλείσει 1% χαμηλότερα. Ωστόσο, όλοι οι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια τερμάτισαν στο κόκκινο, με τις μετοχές κοινής ωφέλειας και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να χάνουν  πάνω από 3%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 1,95% στις 17.317,58 μονάδες, ο βρετανικός FTSE με αρνητικό πρόσημο 2,04% στις 8.008,23 μονάδες και ο γαλλικός CAC40 με απώλειες 1,42% στις 7.148,99 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεύθερη πτώση 6,27% – «Χάθηκαν» 5,9 δισ. από την κεφαλαιοποίηση

Στη δίνη του παγκοσμίου sell-off βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε το αρνητικό κλίμα και το «ξεπούλημα» των μετοχών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: ot.gr