Να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στο project της «χειρουργικής κατεδάφισης» των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη επιδιώκει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ομάδα έργου της Αποκεντρωμένης βρίσκεται σε επικοινωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (έχει αναλάβει τεχνικός σύμβουλος) και επεξεργάζονται τα τεύχη διακήρυξης του διαγωνισμού για την ανάδειξη του συμβούλου που θα αναλάβει να εκπονήσει τις μελέτες κατεδάφισης και όλα τα στατιστικά έργα που απαιτούνται.

Πότε θα «ανέβει» η προκήρυξη για τον σύμβουλο

Επιδίωξη όσων εμπλέκονται στο project είναι τα τεύχη να ετοιμαστούν το αργότερο τέλη Αυγούστου, ώστε μέσα στον Σεπτέμβριο να προχωρήσει η προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο προσφυγής στην Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών, κάτι που αναπόφευκτα θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια του διαγωνισμού για την πρόσληψη της εταιρείας που θα αναλάβει την ευθύνη κατεδάφισης των περίπου τριών τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5 στην περιοχή Μακρυγιάννη. Αυτό τοποθετείται μέσα στην επόμενη χρονιά, αφού θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες κατεδάφισης.

Να σημειωθεί πως η εκπόνηση των μελετών θα απαιτήσει μεταξύ άλλων συγκεκριμένες ενέργειες, όπως προπαρασκευαστικές έρευνες για τη στατικότητα του κτηρίου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, έχει εξετάσει ήδη τις τεχνικές εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας που θα μπορούσαν να αναλάβουν την χειρουργική κατεδάφιση του κτηρίου με ασφάλεια. «Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, που παρόμοιό του δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το κόστος

Εκτιμήσεις μηχανικών θέλουν την όλη διαδικασία να απαιτεί χρόνο και χρήμα λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το project. Είναι πολύ πιθανόν, όπως λένε να χρειαστεί η τοποθέτηση γερανού και κατά συνέπεια κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή, αφού θα πρέπει να δεσμευτεί δημόσιος χώρος για να στηθεί το εργοτάξιο.

Ενδέχεται επίσης κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης να πληγεί η στατικότητα του κτιρίου και να χρειαστεί πρόσθετη ενίσχυση που θα ανεβάσει το κόστος του έργου. Το οποίο, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ!

Σε πλήρη συνεννόηση με το ΣτΕ

Με δεδομένη την πολυπλοκότητα του έργου, η Αποκεντρωμένη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να εξασφαλίζει τις απαραίτητες χρονικές παρατάσεις. «Το ΣτΕ έχει αντιληφθεί πλήρως πως πρόκειται για ένα δύσκολο και απαιτητικό project και για αυτό δίνει γραπτώς τις παρατάσεις που χρειάζονται», επισημαίνουν με νόημα.

Η Αποκεντρωμένη φροντίζει ακόμη να ενημερώνει για τις ενέργειές τους, όλα τα μέρη που εμπλέκονται από τον Δήμο Αθηναίων έως τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού.

Σφραγίστηκαν οι 3 τελευταίοι όροφοι

Στο μεταξύ, το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά και υποδέχεται επισκέπτες, με εξαίρεση τους τρεις τελευταίους ορόφους που σφραγίστηκαν πριν από μερικούς μήνες από το υπουργείο Τουρισμού, σε εκτέλεση της σχετικής απόφασης του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ το περασμένο φθινόπωρο αποφάσισε να αναθέσει στις κρατικές υπηρεσίες την ευθύνη κατεδάφισης των δυο τελευταίων ορόφων του 10όροφου ξενοδοχείου Cocomat στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν αυθαίρετοι, δίνοντάς τες μάλιστα περιθώριο έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.

Η αντίδραση της Μπλέ Κέδρος

Είχε προηγηθεί η άρνηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας (Μπλε Κέδρος) των αδελφών Ευμορφίδη να αναλάβει την κατεδάφιση επικαλούμενη τις δυσχέρειες του έργου. Δεν αποκλείεται πάντως όλα τα παραπάνω να ανατραπούν σε περίπτωση που η Μπλε Κέδρος πετύχει μια θετική για αυτήν δικαστική απόφαση.

Η διοίκηση της εταιρείας έχει καταθέσει μια σειρά από προσφυγές σε σειρά δικαστηρίων, υποστηρίζοντας πως το ξενοδοχείο μαζί με τους δυο επίμαχους ορόφους κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια και συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ot.gr