5 το πρωί: Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή – «Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια – «Χάλκινος» ο ιπτάμενος Μανόλο

Ταχεία φαίνεται πως είναι η κλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθώς πύραυλοι έπληξαν αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιράκ. Παράλληλα, οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων έχουν παγώσει, εν αναμονή της Ιρανικής επίθεσης.

1

Πυραυλική επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ιράκ - «Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή

  • Η επίθεση: Δύο πύραυλοι τύπου Κατιούσα έπεσαν στην αεροπορική βάση Αΐν Aλ Άσαντ του δυτικού Ιράκ, όπου έχουν την έδρα τους δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τραυματίες είναι αρκετοί, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους.
  • Οι πύραυλοι: Λίγες ώρες νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης, στρατιωτικό σώμα του Ιράν, σε ανακοίνωση τους είχαν αναφέρει ότι «έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα».
  • Οι συνομιλίες: Παράλληλα, όπως τόνισαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η ισλαμιστική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας πρακτικά έχουν παγώσει και δεν θα επαναληφθούν πριν εξαπολύσει το Ιράν την επίθεσή του κατά του Ισραήλ.
2

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το παγκόσμιο sell off

  • Βουλιάζουν τα χρηματιστήρια: Στο ρυθμό του παγκόσμιου ξεπουλήματος μετοχών κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταγράφοντας κατά τη χθεσινή μέρα μεγάλες απώλειες. Όλοι οι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια τερμάτισαν στο κόκκινο, με τις μετοχές κοινής ωφέλειας και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να χάνουν πάνω από 3%.
  • Τι συμβαίνει με το Χρηματιστήριο Αθηνών; Στη δίνη του παγκοσμίου sell-off βρέθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση 6,27%, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων. Συντριπτικές ήταν οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και άλλους τίτλους που το τελευταίο διάστημα είχαν κινηθεί ανοδικά. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ.
  • Πού οφείλεται το παγκόσμιο sell off; Το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών οφείλεται σε νέες έντονες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνδυασμό με αρνητικά αποτελέσματα πολλών εισηγμένων, κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας. Επίσης αρχίζει να δημιουργείται σενάριο ότι η FED έκανε λάθος και καθυστέρησε περισσότερο από όσο έπρεπε να προχωρήσει σε μειώσεις. Το γεγονός αυτό οδηγεί περισσότερους επενδυτές στο δολάριο και στα ομόλογα, εγκαταλείποντας τις μετοχές.

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

«Χάλκινος» στο επι κοντώ ο Καραλής - Παγκόσμιο ο ρεκόρ ο «τεράστιος» Ντουπλάντις

  • Η «πτήση» του Μανόλο: Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο άλμα επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού σκαρφάλωσε ο Εμμανουήλ Καραλής, πετυχαίνοντας ακόμα μία πολύ σημαντική διάκριση για τον ελληνικό αθλητισμό. Το άλμα που τον έφερε στην τρίτη θέση του κόσμου ήταν στα 5,90 μέτρα, επίδοση που τον έφερε πίσω από τον Σουηδό Ντουπλάντις και τον Αμερικανό Χέντρικς.
  • Το παγκόσμιο ρεκόρ: Στο ίδιο αγώνισμα, ο Σουηδός υπεραθλητής, Άρμαντ Ντουπλάντις, κατέρριψε για άλλη μια φορά το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος, με άλμα στα 6.25μ. Παρότι μόλις 24 ετών, ο Ντουπλάντις θεωρείται ήδη θρύλος του αθλήματος, καθώς το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε χθες είναι το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα του, ενώ στη συλλογή του έχει και δύο χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και τρία χρυσά σε ευρωπαϊκά.
  • Η συνέχεια: Η σημερινή μέρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική αποστολή. Αρχικά, στις 12:00 η εθνική ομάδα μπάσκετ αντιμετωπίζει τη Γερμανία στα προημιτελικά του ολυμπιακού τουρνουά, φιλοδοξώντας να κερδίσει μία θέση στην τετράδα. Αργότερα και συγκεκριμένα στις 21:15 ο Μίλτος Τεντόγλου θα αγωνιστεί στον τελικό του άλματος εις μήκος. 
4

Προς διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σπίρτζης - «Τιμή μου» απαντά ο ίδιος

5

Σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου

  • Αυξάνονται τα κρούσματα: Ιδιαίτερα έντονη είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων πέντε ετών να σημειώνεται κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης. Στη χώρα έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα σε πέντε Περιφέρειες στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ελλάδα.
  • Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη; Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Πρόκειται συνήθως για τα «κοινά» κουνούπια (γένους Culex) που είναι τα πιο σημαντικά για τη διατήρηση και μετάδοση του ιού στη φύση και τον άνθρωπο. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο ιός έχει μεταδοθεί από μεταμόσχευση οργάνου ή μετάγγιση αίματος.
  • Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Σοβαρή νόσος μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Στα άτομα αυτά συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr